Korzár logo Korzár

Konzervovanie ovocia

Cukor - rafinovaný repný (zvyšuje sladkosť výrobku a energetickú hodnotu - v 100 g cukru je viazaných 397 joulov, kým napr. v zadnom hovädzom mäse je

len 147 joulov, t.j. 3-krát menej. Vzhľadom na to, že v ľudskom organizme sa nadbytok cukrov premieňa na rezervné látky, najmä tuk, a vzhľadom na ďalšie nepriaznivé účinky nadbytočného cukru na naše zdravie je žiadúce znižovať obsah cukrov doma pripravovaných zaváranín, čím sa v nich zníži obsah tzv. prázdnych joulov (bez ďalších živín). Vhodné sú všetky druhy cukru.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sacharín - umelé sladidlo bez energetickej hodnoty, vhodné na sladenie zaváranín pre chorých na cukrovku (diabetikov) a pri redukčnej diéte. Sacharín sa neodporúča pre deti a tehotné ženy. U nás sa pre domácnosť vyrába sacharín so sladivosťou 110-násobne vyššou než cukor s prídavkom bikarbonátu (sóda bikarbóna) na zníženie prenikavo sladkej chuti. Preto pri rozpúšťaní v kyslom prostredí pení v dôsledku unikania oxidu uhličitého. Teda namiesto vrchovatej polievkovej lyžice cukru (cca 4 kocky cukru), pridáme 4 tabletky sacharínu. Namiesto 100 g kryštálového cukru (cca 15 kociek cukru) pridáme 15 tabletiek sacharínu.

SkryťVypnúť reklamu

Sterilizácia

Teplom sa usmrcujú všetky organizmy, vrátane mikroorganizmov. Záleží pritom najmä na výške teploty, dĺžke sterilizácie a na prostredí. Čím vyššia je teplota, tým kratší je čas potrebný na usmrtenie mikroorganizmov. Pritom všetky druhy sa neusmrcujú pri rovnakých teplotách a za rovnaký čas. Najcitlivejšie na pôsobenie tepla sú kvasinky, ktoré sa usmrcujú už pri teplote 60°C za niekoľko minút alebo pri teplote 80 °C za niekoľko sekúnd. Plesne sú odolnejšie, preto kompót niekedy na povrchu plesnivie bez toho, aby obsah kvasil. Baktérie sú rozlične odolné. Najodolnejšie sú tie baktérie, ktoré sú v štádiu spóry, ktoré môžu prežiť vysoké teploty a iné pre ne nevhodné životné životné podmienky.

To, že niektoré pokrájané alebo rozmixované ovocie na vzduchu hnednú, spôsobujú enzýmy, ktoré obsahuje každá rastlinná a živočíšna bunka. Enzýmy sú látky nevyhnutné na to, aby v živej bunke prebiehali všetky zložité biochemické reakcie a procesy. Odtrhnutý plod je stále živý, takže v ňom enzýmy pôsobia rovnako ako vo vylisovanej šťave zo surových plodov, kde sa enzýmy dostali s bunkovou šťavou. Ak šťavu alebo plody zakonzervujeme, napr. chemickými konzervačnými látkami, enzymatické procesy sa spomalia, ale nezastavia úplne. Výnimku tvorí oxid síričitý, ktorý enzymatickú činnosť úplne zastavuje. Najdokonalejší spôsob inaktivácie enzýmov je zahriatie na takú teplotu, pri ktorej nastáva koagulácia (zrážanie) bielkoviny, z ktorej enzým pozostáva. Pritom platia tie isté vzťahy aké sú uvedené pri pôsobení na mikroorganizmy, t.j. čím vyššia teplota, tým kratší je čas potrebný na ich inaktiváciu. Pritom je väčšina enzýmov odolnejšia, než kvasinky, preto nekvasiaci kompót môže po otvorení na vzduchu hnednúť, čo dokazuje prítomnosť enzýmov v dôsledku nízkej teploty pri sterilizácii. To, že napr. nezaliate marhule hnednú v kompóte, dokazuje, že z nálevu trčiaci plod bol nedostatočne zahriaty a ďalej to, že enzým, ktorý spôsobuje hnednutie, potrebuje na vznik reakcie kyslík zo vzduchu. Enzymatické reakcie zhoršujú nielen farbu kompótu, sirupu, ale súčasne zhoršujú chuť a vôňu a rozkladajú vitamín C na nevhodné zložky. Preto je najvýhodnejšie ovocie sterilizovať a tým úplne vylúčiť všetky nežiadúce enzymatické reakcie.

SkryťVypnúť reklamu

Pri sterilizácii kompótov a ovocných štiav je potrebné, aby sa celý obsah zahrial na teplotu: 70 °C pôsobiacu podľa druhu výrobku 10 až 20 minút, alebo, 75 °C pôsobiacu 5 až 10 minút, prípadne, 80 °C pôsobiacu 1 až 5 minút.

Príprava cukrového nálevu a plnenie

Ovocie sa zalieva nálevom pripraveným z kryštálového alebo iného cukru. Cukor sa rozpúšťa v studenej alebo horúcej vode (rýchlejšie sa rozpustí). Je zbytočné ho prevárať. Koncentrácia cukrového nálevu závisí od druhu ovocia, jeho zrelosti, uloženia v pohári a od požiadaviek konzumentov. Zaváracie poháre naplníme ovocím do 3/4. Ovocie nálevom zalievame tak, aby hladina nálevu po uzatvorení siahala do výšky 0,5 až 1 cm od viečka. Nemusíme mať obavu, že viečko sa neprichytí, ak je okraj pohára a viečko vlhké od nálevu a ak pri sterilizácii nálev vystúpi až k okraju, prípadne máličko uniká z pohára. Je to dôkaz toho, že z pohára unikol všetok vzduch, takže kompót na povrchu nemôže zhnednúť ani splesnivieť.

SkryťVypnúť reklamu

Skladovanie kompótov

Po vychladnutí kompótu zistíme, či sa viečko na pohári dobre prisalo. Zistíme to poklepom na viečko alebo otočením viečka. Pritom viečko musí byť preliačené dovnútra, pri poklepe nesmie dunieť a nesmie sa dať otočiť. Kompót s neprichyteným viečkom môžeme dať sterilizovať opäť len vtedy, ak sú plody dostatočne tvrdé. Sterilizujeme ho trocha kratšie než prvýkrát.

Inak kompót čo najskôr skonzumujeme, alebo ho uložíme do chladničky, kde vydrží jeden mesiac.

Pred uskladnením poháre umyjeme a do sucha utrieme. Na začiatku skladovania sa majú kompóty čo najčastejšie prehliadať, aby sa vylúčili kvasiace a plesnivejúce kompóty a kompóty s uvoľneným viečkom, ktoré musíme ihneď skonzumovať. Kompóty skladujeme v tme a chlade, pretože svetlo a teplo urýchľujú chemické procesy a znehodnocujú kompót. Preto sa kompóty majú skonzumovať do jedného roka.

Autor: Sladidlá

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 850
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 519
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 597
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 461
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 304
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 274
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 207
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 036
  1. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Druhá časť.
  2. Peter Slamenik: Černák
  3. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  4. Ján Chomík: Blázni
  5. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  6. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  7. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  8. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 22 932
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 165
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 939
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 257
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 825
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 395
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 990
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 547
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Druhá časť.
  2. Peter Slamenik: Černák
  3. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  4. Ján Chomík: Blázni
  5. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  6. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  7. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  8. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 22 932
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 165
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 939
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 257
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 825
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 395
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 990
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 547
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu