Korzár logo Korzár

Uskladňujeme plody svojej práce

Do budúcej úrody môžeme uskladniť čistú a vzduchotesne uzatvorenú zeleninu. Najviac ju oceníme v zime a na jar, keď sú vitamíny obzvlášť vzácne.

Môžeme ju konzumovať v surovom stave, podávať ako prílohu k jedlám alebo z nej pripraviť chutné hlavné jedlo na obed alebo večeru.

Sudová kapusta

Potrebujeme: 25 hlávok kapusty, 500 g soli, za pol hrste bobkového listu, 1 vrecko čierneho celého korenia, 2 dule, 2 balíčky nakladača napr. Deko, 2 dl pšenice, 2 dl kukuričných zŕn, kôpor.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Postrúhame kapustu, dule nakrájame na mesiačiky. Všetko spolu pomiešame vo veľkej nádobe a necháme stáť. Do suda ju ukladáme až na druhý deň. Sud dobre umyjeme a vriacou vodou vypláchneme. Na dno dáme umytú kukuricu a pšenicu, potom natlačíme kapustu. Po dvoch týždňoch sa vykvasí.

SkryťVypnúť reklamu

Kapusta ako polotovar

Potrebujeme: 1 kg strúhanej kapusty, 250 g masti, 20 g soli.

Postup: Hlávku kapusty zbavíme vonkajších listov, nastrúhame ju, osolíme a udusíme na masti. Ešte za tepla naložíme do pohárov, ktoré 10 minút sterilizujeme.

Kôpor v octe

Potrebujeme: kôpor, ocot.

Postup: Odstopkovaný a dobre umytý kôpor necháme odkvapkať a naložíme do trojdecových pohárov. Zalejeme 8% octom, potom poháre vzduchotesne uzavrieme. Z naloženého kôpru môžeme pripraviť chutnú kôprovú omáčku alebo kôprové mäso, ochutí tekvicový fazuľkový a smotanový zemiakový prívarok. Ak by sa nám zdal prikyslý, pred použitím ho môžeme vymyť. Do octu uložený kôpor nestratí farbu, ani chuť.

Karfiol v slanom náleve

Potrebujeme: 1 karfiol, 1,5 litra vody, kávová lyžička soli.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Očistený karfiol varíme päť minút v slanej vode, potom ho vyberieme, dáme odkvapkať a rozkrájame. Naložíme do fliaš. Do fľaše nalejeme slanú vodu, v ktorej sme karfiol varili. Fľaše uzavrieme a asi 60 minút sterilizujeme.

Karfiol na vyprážanie

Potrebujeme: 1 karfiol, voda, kávová lyžička soli.

Postup: Karfiol dobre očistíme, rozdelíme na malé ružičky, ktoré dobre umyjeme a naložíme ich do 7-decových pohárov. Zalejeme ich vodou, na vrch pridáme soľ. Poháre uzatvoríme a 60 minút sterilizujeme.

Kel v slanom náleve

Potrebujeme: 1 hlávka kelu, 3 dl vody, 1 kávová lyžička soli

Postup: Kel umyjeme, pokrájame a naložíme do fliaš. Vodu so soľou prevaríme. Keď nálev vychladne, nalejeme na kel. Fľaše uzavrieme a 30 minút sterilizujeme.

SkryťVypnúť reklamu

Polievková zelenina

Potrebujeme: rovnaké diely miešanej koreňovej polievkovej zeleniny, zeler, kapusta, kel, ružičkový kel, cibuľa, zelená paprika, rajčiny.

Postup: Zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Podľa druhov zeleniny ju vrstvíme do pohárov, nalejeme na ňu studenú vodu. Poháre vzduchotesne uzavrieme a 30 minút ich sterilizujeme.

Špenát na zimu

Potrebujeme: špenát, masť, hovädzí vývar.

Postup: Dobre umytý a očistený špenát 10 minút varíme bez pokrievky v slanej vode. Potom ho pomelieme alebo prelisujeme cez sito. Na horúcej masti ho trocha podusíme a zalejeme vodou, v ktorej sme špenát varili, prípadne silným hovädzím vývarom a znovu prevaríme. Horúci špenát nalejeme do fliaš, uzatvoríme a 60 - 90 minút ich sterilizujeme.

Papriková pomazánka

Potrebujeme: 3 kg rajčín, 1,5 kg papriky, 2,5 dl octu, 2 dl oleja, 200 g kryštálového cukru, 75 g soli, 2 bobkové listy, 2 strúčiky cesnaku.

Postup: Rajčiny uvaríme a pretlačíme cez sito. Umytú papriku pomelieme s ostatnými prísadami a zamiešame do rajčinového pretlaku.Zmes varíme pol hodiny. Ešte za horúca nalejeme do menších pohárov a uzatvorené odložíme do suchej pary. Ak pridáme aj pálivú papriku, získame pikantnú pomazánku.

Zelené uhorky

Potrebujeme: čerstvé šalátové uhorky, bielok z vajca.

Postup: Čerstvé a nepoškodené uhorky dobre umyjeme. Ponecháme dlhé stopky, na ktoré ich potom zavesíme. Uhorku dôkladne vyutierame do sucha a dôkladne ju natrieme vaječným bielkom. Voľne zavesenú necháme sušiť.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Na Marka oharka do jarka
  2. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 194
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 10 961
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 239
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 311
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 264
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 919
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 147
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 029
  1. Timotej Opálek: Baby Lasagna / Praha
  2. Viktor Pamula: Sociálny štát ? Vtip roka
  3. Ivan R. V. Rumánek: Chamás či Hamás?
  4. Martin Škopec Antal: Slovenská opozičná politika: "Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa..."
  5. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  6. Juraj Tušš: Multipolárny svet a nový volebný systém.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 511
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 157
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 67 615
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 232
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 566
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 692
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 327
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 838
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Timotej Opálek: Baby Lasagna / Praha
  2. Viktor Pamula: Sociálny štát ? Vtip roka
  3. Ivan R. V. Rumánek: Chamás či Hamás?
  4. Martin Škopec Antal: Slovenská opozičná politika: "Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa..."
  5. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  6. Juraj Tušš: Multipolárny svet a nový volebný systém.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 511
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 157
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 67 615
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 232
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 566
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 692
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 327
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 838
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu