Môžeme ju konzumovať v surovom stave, podávať ako prílohu k jedlám alebo z nej pripraviť chutné hlavné jedlo na obed alebo večeru.
Sudová kapusta
Potrebujeme: 25 hlávok kapusty, 500 g soli, za pol hrste bobkového listu, 1 vrecko čierneho celého korenia, 2 dule, 2 balíčky nakladača napr. Deko, 2 dl pšenice, 2 dl kukuričných zŕn, kôpor.
Postup: Postrúhame kapustu, dule nakrájame na mesiačiky. Všetko spolu pomiešame vo veľkej nádobe a necháme stáť. Do suda ju ukladáme až na druhý deň. Sud dobre umyjeme a vriacou vodou vypláchneme. Na dno dáme umytú kukuricu a pšenicu, potom natlačíme kapustu. Po dvoch týždňoch sa vykvasí.
Kapusta ako polotovar
Potrebujeme: 1 kg strúhanej kapusty, 250 g masti, 20 g soli.
Postup: Hlávku kapusty zbavíme vonkajších listov, nastrúhame ju, osolíme a udusíme na masti. Ešte za tepla naložíme do pohárov, ktoré 10 minút sterilizujeme.
Kôpor v octe
Potrebujeme: kôpor, ocot.
Postup: Odstopkovaný a dobre umytý kôpor necháme odkvapkať a naložíme do trojdecových pohárov. Zalejeme 8% octom, potom poháre vzduchotesne uzavrieme. Z naloženého kôpru môžeme pripraviť chutnú kôprovú omáčku alebo kôprové mäso, ochutí tekvicový fazuľkový a smotanový zemiakový prívarok. Ak by sa nám zdal prikyslý, pred použitím ho môžeme vymyť. Do octu uložený kôpor nestratí farbu, ani chuť.
Karfiol v slanom náleve
Potrebujeme: 1 karfiol, 1,5 litra vody, kávová lyžička soli.
Postup: Očistený karfiol varíme päť minút v slanej vode, potom ho vyberieme, dáme odkvapkať a rozkrájame. Naložíme do fliaš. Do fľaše nalejeme slanú vodu, v ktorej sme karfiol varili. Fľaše uzavrieme a asi 60 minút sterilizujeme.
Karfiol na vyprážanie
Potrebujeme: 1 karfiol, voda, kávová lyžička soli.
Postup: Karfiol dobre očistíme, rozdelíme na malé ružičky, ktoré dobre umyjeme a naložíme ich do 7-decových pohárov. Zalejeme ich vodou, na vrch pridáme soľ. Poháre uzatvoríme a 60 minút sterilizujeme.
Kel v slanom náleve
Potrebujeme: 1 hlávka kelu, 3 dl vody, 1 kávová lyžička soli
Postup: Kel umyjeme, pokrájame a naložíme do fliaš. Vodu so soľou prevaríme. Keď nálev vychladne, nalejeme na kel. Fľaše uzavrieme a 30 minút sterilizujeme.
Polievková zelenina
Potrebujeme: rovnaké diely miešanej koreňovej polievkovej zeleniny, zeler, kapusta, kel, ružičkový kel, cibuľa, zelená paprika, rajčiny.
Postup: Zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Podľa druhov zeleniny ju vrstvíme do pohárov, nalejeme na ňu studenú vodu. Poháre vzduchotesne uzavrieme a 30 minút ich sterilizujeme.
Špenát na zimu
Potrebujeme: špenát, masť, hovädzí vývar.
Postup: Dobre umytý a očistený špenát 10 minút varíme bez pokrievky v slanej vode. Potom ho pomelieme alebo prelisujeme cez sito. Na horúcej masti ho trocha podusíme a zalejeme vodou, v ktorej sme špenát varili, prípadne silným hovädzím vývarom a znovu prevaríme. Horúci špenát nalejeme do fliaš, uzatvoríme a 60 - 90 minút ich sterilizujeme.
Papriková pomazánka
Potrebujeme: 3 kg rajčín, 1,5 kg papriky, 2,5 dl octu, 2 dl oleja, 200 g kryštálového cukru, 75 g soli, 2 bobkové listy, 2 strúčiky cesnaku.
Postup: Rajčiny uvaríme a pretlačíme cez sito. Umytú papriku pomelieme s ostatnými prísadami a zamiešame do rajčinového pretlaku.Zmes varíme pol hodiny. Ešte za horúca nalejeme do menších pohárov a uzatvorené odložíme do suchej pary. Ak pridáme aj pálivú papriku, získame pikantnú pomazánku.
Zelené uhorky
Potrebujeme: čerstvé šalátové uhorky, bielok z vajca.
Postup: Čerstvé a nepoškodené uhorky dobre umyjeme. Ponecháme dlhé stopky, na ktoré ich potom zavesíme. Uhorku dôkladne vyutierame do sucha a dôkladne ju natrieme vaječným bielkom. Voľne zavesenú necháme sušiť.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.