Kamila HRABČÁKOVÁ, Prešovský denník KORZÁR
Každej záhrade dáva charakter jej účelovosť. Môže mať okrasný alebo úžitkový charakter. Najčastejšie to však záhradkári kombinujú. V našej záhrade začínajú práce už skoro na jar. Keď sa roztopí sneh a zem oteplieva, postavíme fóliovník, každý rok na inom mieste. Niekedy už vo februári do neho vysievame skoré druhy šalátu, reďkovku, kaleráb a karfiol, na rýchlenie. Ak nestihneme v zime, tak sejeme aj mak. Pranostiky tvrdia, že mak vyrastie najlepšie, ak sa rozosieva do zeme na Štedrý deň, čo dodnes gazdiné na dedinách praktizujú.
Postupne, keď pôda, rýľom prekyprená v jeseni, začne mäknúť, pripravujeme hriadky na koreňovú zeleninu, teda mrkvu, petržlen, pasternák a červenú i bielu reďkovku, ktorú dávame zvyčajne na okraje hriadok, spolu s priesadami šalátu a kalerábov z fóliovníka. V januári si v byte do kvetináčov zasejeme zeler, ktorý na hriadky vysádzame v máji. Vo februári si doma alebo rovno do pareniska na záhrade vysejeme papriku a paradajky. Voľne na hriadky ich sadíme až koncom mája, po troch zamrznutých. Priesady paprík a paradajok vkladáme po dvoch rastlinkách do jám so živočíšnym hnojom alebo s prírodným hnojivom, ktoré vzniká počas roka na kope rastlinného odpadu v záhrade. Ako rastliny rastú, priväzujeme ich k paliciam, stále na vyššom mieste, aby sa ich krehké stonky nezlomili. V marci obvykle dávame do zeme aj cibuľu sádzačku a jarný cesnak, zemiaky, pór, hrach. Zo semena vysievame cibuľu v jeseni. Prvé cibuľové pierka získavame v jari aj doma. Starú cibuľu, ktorá začína "pučať", dáme do kvetináča s hlinou alebo rovno do nádoby s vodou. Prvé zelené listy, ktoré sú po zime veľmi výživné, pretože obsahujú vitamím C a železo, sa objavia už po niekoľkých dňoch.
Ako sa oteplieva, sadíme aj tekvicu, kukuricu, uhorky a fazuľu. Vysievame aj kvetinovú časť, spolu s presádzaním starších trsov rastlín. To je len začiatok prác v záhrade. Hriadky kypríme a oplievame. Aj tu však platí výnimka. Paprike sa darí najlepšie, keď zarastie burinou. Zavlažujeme dvakrát denne, pred východom a po západe slnka. Najlepšia je dažďová voda, ktorú chytáme do sudov. Inak zavlažujeme vodou zo studne.
Na záhrade používame biologickú i chemickú ochranu. O druhu hnojiva pre jednotlivé rastliny je potrebné poradiť sa s odborníkmi v špecializovaných predajniach. Proti voškám a motoliciam používame aj výluh zo žihľavy.
Po zbere jahôd v lete zakladáme nové hriadky s mladými rastlinami alebo očistíme staré jahodovisko. To isté platí pri malinách. V júli zberáme cibuľu a cesnak, necháme ich preschnúť na slnku, až potom uskladníme. Na uvoľnené hriadky vysievame ešte bielu a čiernu reďkovku i vodnicu. Vysadiť sa dá aj fazuľa na zeleno a čínska kapusta. V auguste zberáme a čistíme mak, ktorý tiež najprv vysušíme. V septembri príde na rad zber kapusty a jej nakladanie do suda nakyslo. Začíname zberať aj kel, ale pri dobrom počasí vydrží na záhrade až do októbra. Po dozbere fazúľ, kukurice, paradajok a paprík uvoľnené hriadky znova porýľujeme a vysádzame ovocné stromy.
Autor: jv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.