pohára s vodou, kde pustia korienky. Pestujeme ju najlepšie v kontajneroch, jednotlivé rastlinky sadíme asi 30 cm od seba, aby sme zabránili inváznemu rozrastaniu. Kvety ihneď odstrihávame, aby nedošlo k nežiadúcemu kríženiu. Ak sa objaví hrdza (čo je hubové ochorenie) je nutné rastliny vybrať zo zeme a spáliť. Lístky mäty zbierame tesne pred rozkvetom. Konzervujeme ju sušením, mrazením alebo ju môžeme vylúhovať v oleji či octe.
Ako ju môžeme využiť? Všade a rôzne. Listy sa dajú použiť ako dekorácia do váz, ale určite je vhodnejšie, ak mätu použijete ako ochutenie octu, oleja, na výrobu omáčok, sirupov, čajov, do polievok, plniek, šalátov, nápojov a pod. Tak isto môžeme mätu využiť aj kozmetike. Silný vývar lieči popraskané ruky. Pridáva sa do kúpeľa, ktorá nielen osvieži, ale z obyčajného kúpeľa urobí aromatický. Lístky mäty môžeme vložiť do vankúšikov a vrecúšok. Tie potom prevoňajú naše skrine a izby. Nuž a v neposlednom rade by sme nemali zabudnúť, že mäta je aj liečivá bylina, ktorá pomáha pri prechladnutí, chrípke ale vhodná je aj do masážnych olejov.
Autor: jv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.