listov a odtiaľ sa vyparuje do vzduchu. Je veľmi dôležitá, veď v dreve tvorí 40 - 50 percent, v listoch 50 - 97 percent a v plodoch 85 - 95 percent. V rastline sa podieľa na chemických procesoch, prenáša látky a živiny.
Už keď na jar vysádzame priesady potrebujeme túto životodárnu tekutinu. V našich zemepisných šírkach je preto najvhodnejšie vysádzať priesady "na vodu", to znamená, že jamku najprv naplníme vodou. Potom už nastáva stále zavlažovanie. Zálievka sa vždy musí dostať ku koreňom, ktoré sú v rôznej hĺbke v závislosti od druh rastliny a od podmienok v ktorých vyrastá. Jedna kanva vody prevlhčí asi štvorcový meter do hĺbky 10 cm. Preto si vopred vyrátajte, koľko vody budete na závlahu potrebovať. Nezabudnite však, že v horúcom lete rastlinu nikdy nezalievame počas slnečného dňa. Kvapky vody sú ako maličké lupy, ktoré môžu rastlinu spáliť.
Vodu v záhrade musíme využívať efektívne. Voda sa môže vypariť do ovzdušia dvoma spôsobmi. Jeden je veľmi neužitočný - t. j. voda sa vyparí priamo zo zeme a obíde všetky rastliny. Druhý je zas užitočný - voda spolu so živinami prejde rastlinou a vyparí sa listami. Efektívna je preto kvapková závlaha nasmerovaná ku koreňom jednotlivých rastlín. V záhradke splní takýto účel obrátená plastová fľaša zapustená do pôdy.
Na zeleninovej hriadke môžeme dopestovať dve až tri úrody za rok. Predpokladá to rýchlu úpravu pôdy po zbere úrody, čo je v lete za suchého počasia ťažké. Pomôže tu voda jeden až dva dni po dobrej závlahe pôdu upravíme. Voda uľahčí prácu aj pri likvidácii porastov, napríklad jahôd.
Autor: jv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.