Správnym zaobchádzaním a čistením môžeme predĺžiť životnosť elektrického sporáka.
Na platne nesmieme klásť mokré nádoby ani hrnce s nerovným dnom.
Varíme vždy v dostatočne veľkých nádobách. Ak jedlá vykypia, platničku ihneď poutierame.
Veľmi opatrní musíme byť, ak kvapne na platničku kyslé jedlo; kyseliny chemicky pôsobia na kov a rozleptávajú smalt.
Smaltované časti sporáka vyžadujú šetrné zaobchádzanie, aby bol aj na vzhľad dlho pekný.
Raz za mesiac treba sporák dôkladnejšie očistiť.
Po vypnutí treba nechať sporák vychladnúť a potom celý zvonka i zvnútra umyť teplou vodou a troškou Jari.
Na čistenie poniklovaných častí nesmieme používať hrubozrnné prášky, lebo by sa poškodil povrch.
Poniklované miesta po umytí vyleštíme flanelovou handričkou.
Organizovaním práce v kuchyni môžeme podstatne znížiť spotrebu elektrickej energie a skrátiť čas na nevyhnutnú prácu.
Po upečení mäsa môžeme v rozohriatej rúre ešte upiecť múčnik a pod.
V elektrickej rúre môžeme potraviny aj sterilizovať.
Teplotu v rúre kontrolujeme teplomerom.
Elektrickú rúru treba po každom pečení dobre vyutierať vlhkou handrou. Zvyšky pripečených jedál odstránime z rúry drôtenkou a potom navlhko vyutierame.
Na plyne sa usilujeme vždy variť čo najhospodárnejšie! Preto používajme vždy nádoby vhodnej veľkosti, teda také, ktoré zodpovedajú obsahu pripravovaného jedla. Nádoby majú mať dostatočne hrubé steny a dno, aby sa v nich jedlá nepripaľovali. Dno nemusí byť zabrúsené ako na nádobách používaných na varenie na elektrických platniach. Nádoby na varenie by mali mať skôr väčší priemer, aby sa zohrievala čo najväčšia plocha, a mali by byť nižšie, lebo sa v nich rýchlejšie uvarí a straty energie sú menšie. Pri varení ich kladieme priamo nad plameň horáka. Nádoby z ohňovzdorného skla a s teflonovým náterom kladieme však vždy nad plameň na ochrannú kovovú mriežku, aby plameň priamo nešľahal na dno nádoby (mohla by prasknúť).
Pri varení zapálime plyn na maximum. Keď obsah v nádobe zovrie, stlmíme plameň.
Pečenie v plynovej rúre je rýchle. Pred pečením rúru predhrievame. Ak rúra zhora veľmi pečie, prikryjeme cesto čistým papierom. Ak pečie priveľmi zospodu, dáme plech s podpornou mriežkou vyššie, alebo podložíme naspodok azbestovú vložku, prípadne plech. Veľmi výhodné je, ak má plynová rúra termostat, pretože udržuje rovnomernú teplotu.
Pred mixovaním treba tuhé potraviny umyť, odstrániť z nich nejedlé časti, ako sú kôstky, chrupky, blany a pod. Inokedy treba tuhšie potraviny pokrájať na menšie kúsky a pripraviť kvapalinu, ktorou musíme zriediť obsah potraviny. Kvapaliny musí byť toľko, aby v nej boli nože ponorené.
Mixovať začíname s tekutými prísadami, potom pridávame mäkšie a až celkom nakoniec najtuhšie potraviny.
zakaždým zapíname mixér na najmenšiu rýchlosť a potom postupne na rýchlejšie obrátky.
Obsah mixéra je zvyčajne 1/2 litra a potraviny v ňom mixujeme najviac 3 minúty.
Po použití mixér utrieme navlhčenou handričkou a nádobu umyjeme. Používa sa na šľahanie najrozličnejších druhov cestovej či mäsovej masy, ako sú piškótové, trené cestá, krémy, plnky a peny. Šľahače majú špeciálnu nádobu na vloženie masy na rozšľahanie, ale možno použiť aj akúkoľvek inú, lebo šľahač možno držať aj v ruke. Rýchlosť obrátok možno regulovať od 1. po 3. rýchlostný stupeň. Šľahač čistíme ako mixér.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.