používať vedľa univerzálnych aj niektoré špeciálne.
V základnom vybavení kuchyne by mali byť aspoň tri nože: väčší univerzálny (na krájanie mäsa, zeleniny a iných potravín), menší nôž na lúpanie a vykrajovanie zeleniny a ovocia a nôž na pečivo s dlhšou čepeľou vybrúsenou do väčších zúbkov alebo do vlnovky. A aké ďalšie nože by nemali chýbať? Kuchársky nôž na hrubé spracovanie a porcovanie mäsa, vykosťovací nôž (stredne dlhý a úzky), filetovací nôž (na odrezávanie filetov - tenkých plátkov mäsa s dlhou úzkou a tenkou čepeľou). Podobný, ale o niečo kratší je plátkovací nôž (na krájanie rezňov), nôž na mäso s čepeľou na konci rozšírenou (dobre sa ním dokrajujú aj menšie kúsky mäsa). Fajnšmekri ocenia špikovací nôž (s krátkou úzkou čepeľou) a nôž na šunku (v čepeli má vybrúsené jamky).
K malému nožu na zeleninu môžeme pridať špeciálny nôž na paradajky (má jemnú pílku a dva bodce na napichovanie plátkov). Menší kuchynský nôž s drobnými zúbkami je vhodný ako nakrájanie ovocia a zeleniny, tak aj na pečivo.
V kuchyni by nemali chýbať ani špeciálne nože na syry. Vďaka nm sa syr netrúsi a nelepí. Nôž na tvrdé syry má tvarovanú prehnutú čepeľ, na ementál a polomäkké syry slabšiu širšiu čepeľ s pílkou a otvormi. Na roztieranie tavených syrov je vhodný nôž s krátkou, širokou a zaokrúhlenou čepeľou.
O kvalite noža rozhoduje použitý materiál, spôsob spracovania a tvarovania čepele a rúčky. Kvalitný nôž je vyrobený z ušľachtilej ocele, ktorá je pevná a nehrdzavie (býva označená rostfrei, inax alebo stainless steel). Ostrie musí byť vybrúsené z oboch strán (menej kvalitné nože majú výbrus iba na jednej strane). Kvalitný nôž musí byť dobre vyvážený - ak ho vezmeme do ruky, nesmie "padať" do strán ani dopredu.
Autor: ji
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.