Ryby nielen na Vianoce
Rybacie mäso by sme mali jesť pravidelne pre ľahkú stráviteľnosť a hodnotu - bielkoviny, tuk, vitamíny A, D aj skupiny B, jód, fosfor a ďalšie nerastné látky. Morské ryby zmrazené, najčastejšie ako filé, skladujeme pri teplote mínus 6 - 8 stupňov C a na porcie krájame ešte nerozmrazené a hneď pripravujeme.
Pred Vianocami kupujeme živého kapra a teda mali by sme ho vedieť zabiť. Robí sa to takto: Rybu pred zabitím chytíme do handry, aby nevykĺzla z ruky. Potom ju omráčime úderom do hlavy nad očami a presekneme tesne za hlavou chrbticu. Potom škrabkou odstránime z kapra smerom od chvosta k hlave šupiny, odsekneme plutvy, stiahneme kožu a rybu narežeme od chvostovej časti k hlave. Pri vyberaní vnútorností musíme dbať na to, aby sme nepoškodili žlčník. Z vnútorností oddelíme mlieč a ikry, ktoré môžeme prípadne použiť na polievku.
Varenie rýb: Ryby varíme vcelku, ale aj pokrájané na porcie. Vkladáme ich do vriacej osolenej a okyslenej vody alebo do zeleninového vývaru. Variť ich treba vždy pomaly. Porcie varíme 10 až 12 minút (kapra 18 minút). Najlepšie je ryby variť zabalené v pergamenovom papieri v pare. Takto uvarená ryba je chutnejšia a zachová si svoj tvar.
Varením pripravujeme z rýb aj vývary na polievky a na prípravu rôsolov. Varené ryby podávame poliate maslom alebo s omáčkami.
Ryba na modro: Ryba na modro sa pripravuje zásadne zo živej šupinatej ryby. Rybu zabijeme, očistíme, pričom musíme dbať na to, aby sme so šupinami nezodrali z kože aj hlien. Očistenú rybu osolíme, polejeme vriacim octom a potom pomaly varíme v zeleninovom vývare. Poliatím octom sa ryba sfarbí na modro. Podľa sfarbenia kože ryby dostalo toto rybie jedlo vlastne pomenovanie.
Pečenie rýb: Pečené ryby sú veľmi chutné. Ryby očistíme, osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme rascou a dáme na ohňovzdornú nádobu vytretú maslom. Pečieme v dobre vyhriatej rúre. Môžeme ich piecť aj zabalené v pergamenovom papieri, Menšie ryby pečieme vcelku a väčšie rozdelené na porcie. Malé ryby sú vhodné aj na opekanie. Najskôr ich osolíme, obalíme hladkou múkou a opečieme z oboch strán na panvici. Pečené ryby podávame zvyčajne s kolieskom citróna.
Dusenie: Najčastejšie dusíme sladkovodné ryby na guláše, ktoré dochucujeme rascou a koreňovou zeleninou, alebo dusíme na paprike, na víne či na rajčiakoch. Rybu pred dusením pokrájame na porcie alebo na kocky. Dusíme asi 10 minút, pričom dbáme na to, aby sa zachovala celistvosť kúskov. Šťavu, ktorá ostáva po dusení, zahusťujeme zaprášením hladkou múkou alebo zátrepkou zo smotany a hladkej múky.
Vyprážanie: Ryby očistíme, umyjeme, pokrájame na porcie, osolíme, obalíme v trojobale alebo v cestíčku a vypražíme z oboch strán v rozohriatom oleji, zvyčajne asi 8 až 12 minút. Chuť vyprážaných rýb zjemníme, ak ich potrieme roztopeným maslom. Podávame vždy teplé.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.