Korzár logo Korzár

Varte a pečte s nami

Fazuľová polievka s haluškamiPotrebujeme: 200 g veľkozrnnej fazule, 150 g koreňovej zeleniny, 50 g údenej slaniny, 1 malú cibuľu, 40 g hladkej

Fazuľová polievka s haluškami

Potrebujeme: 200 g veľkozrnnej fazule, 150 g koreňovej zeleniny, 50 g údenej slaniny, 1 malú cibuľu, 40 g hladkej múky, 2 lyžičky mletej červenej papriky, soľ, mleté čierne korenie, 100 g párkov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bešamelové halušky: 20 g masla, 20 g hrubej múky, 0,5 dl mlieka, 0,5 dl vody, soľ, 1 vajce, strúhanka, zelená petržlenová vňať.

Postup: Veľkozrnnú fazuľu namočíme deň vopred do studenej vody. na druhý deň pridáme očistenú a pokrájanú koreňovú zeleninu a uvaríme do mäkka. Údenú slaninu pokrájame na malé kocky, pridáme cibuľu posekanú na drobno, speníme, primiešame múku, znova opražíme, zafarbíme mletou červenou paprikou a zamiešame do polievky. Potom polievku osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme párky pokrájané na kolieska a povaríme 20 minút. Nakoniec do polievky nahádžeme halušky a povaríme 5 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Bešamelové halušky. Z masla, múky, mlieka a vody uvaríme za stáleho miešania bešamel, ktorý osolíme a do vychladnutého zamiešame vajce, strúhanku podľa potreby a zelenú petržlenovú vňať posekanú na drobno. Z pripraveného cesta povykrajujeme malou lyžičkou halušky, ktoré nahádžeme do polievky a povaríme 5 minút. (obr. 1)

Pikantný bravčový guláš so špagetami

Potrebujeme: 400 g predného bravčového mäsa, 2 lyžice masti, soľ, mleté čierne korenie, 2 cibule, 1 lyžičku mletej červenej papriky, mäsový vývar, 2 lyžice rajčiakového pretlaku, 1 lyžicu kečupu, 1 lyžičku nadrobno posekaných štipľavých papričiek, 400 g špagiet.

Postup: Mäso pokrájame na menšie kocky a prudko opražíme na rozohriatej masti. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a až potom pridáme nadrobno posekanú cibuľu. Opražíme, zaprášime mletou červenou paprikou, podlejeme a prikryté dusíme. Potom pridáme rajčiakový pretlak a neskôr kečup. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme nadrobno posekané štipľavé papričky a dodusíme. Špagety uvaríme vo väčšom množstve osolenej vody, scedíme a uložíme do väčšej misy. Na špagety vylejeme pripravený guláš a zľahka premiešame. (obr. 2)

SkryťVypnúť reklamu

Pečená ryba na zelenine

Potrebujeme: 1 kg kapra alebo inej ryby (šťuka, ostriež), 400 g rôznej zeleniny, 60 g tuku na pečenie, maslo, zelená petržlenová vňať, 0,1 l kyslej smotany, 100 g ementálskeho syra, soľ.

Postup: Zeleninu umyjeme a očistíme. Karfiol rozoberieme na hlavičky a uvaríme v osolenej vode spolu so zelenou fazuľkou. Mrkvu, petržlen, zeler a ružičkový kel udusíme spolu s predvareným karfiolom a zelenou fazuľkou na masle. Udusenú zeleninu uložíme do pekáča alebo ohňovzdornej misy a navrch uložíme rybu, ktorú osolíme, okoreníme, polejeme kyslou smotanou a posypeme posekanou, petržlenovou vňaťou. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Nakoniec posypeme postrúhaným ementálskym syrom a zapečieme. (obr. 3)

Zapekané zemiaky s údeninou

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme: 400 g zemiakov, 1 cibuľu, 40 g masti, 250 g uvareného údeného mäsa, soľ, 2 vajcia, mleté čierne korenie.

Postup: Menšie zemiaky uvaríme so šupkou a necháme trochu vychladnúť. Očistíme, pokrájame na kolieska. Nadrobno posekanú cibuľu speníme na masti, pridáme pokrájané údené mäso a opražíme. Do vymastenej ohňovzdornej misy striedavo ukladáme pokrájané zemiaky a údené mäso. Zalejeme rozšľahanými vajciami, okoreníme mletým čiernym korením a vložíme do vyhriatej rúry. Zapekáme 30 minút. Podľa chuti môžeme pokvapkať aj kyslou smotanou. (obr. 4)

Hovädzie mäso s brokolicou

Potrebujeme: 400 g hovädzieho zadného mäsa, 4 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžicu kukuričnej múky, 1 lyžicu sherry, 250 g čerstvej brokolice, 1 lyžičky postrúhané ďumbiera, 6 lyžíc oleja, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Mäso pokrájame na hrubšie rezance a premiešame so sójovou omáčkou, s kukuričnou múkou, so sherry a s cukrom. Necháme 20 minút postáť. Brokolicu očistíme, poodrezávame ružice a pokrájame na rovnomerné kúsky. Stopky olúpeme a nadrobno pokrájame. Potom ju aj so stopkami na rozohriatom oleji opražíme, posypeme postrúhaným ďumbierom, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Odložíme do tepla. Na oleji pražíme hovädzie mäso domäkka. Keď je hotové, vložíme späť brokolicu. Všetko spolu prehrejeme a podávame. (obr. 5)

Autor: som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 149
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 10 118
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 333
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 153
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 001
  6. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 2 746
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 406
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 320
  1. Vladimír Bojničan: Bez dôslednej sekularity niet slobodnej demokracie
  2. Anton Kovalčík: Druhá svetová a James Bond z Vatikánu. Prvá časť.
  3. Tomáš Susko: Slnko v sieti pre Vlny? Prečo ocenený scenár nefunguje.
  4. Soňa Kallová: Zelený štvrtok v Tesco
  5. Michal Michňák: Vlastné bývanie? Pre mnohých Slovákov už len sen
  6. Eva Bachletová: Veľkonočný zázrak života
  7. Viktor Pamula: Rozmohol sa nám tu taký nešvár.
  8. Tomáš Vodvářka: Velký pátek jako příležitost
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 136
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 24 952
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 501
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 694
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 613
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 870
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 377
  8. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida. 8 682
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Vladimír Bojničan: Bez dôslednej sekularity niet slobodnej demokracie
  2. Anton Kovalčík: Druhá svetová a James Bond z Vatikánu. Prvá časť.
  3. Tomáš Susko: Slnko v sieti pre Vlny? Prečo ocenený scenár nefunguje.
  4. Soňa Kallová: Zelený štvrtok v Tesco
  5. Michal Michňák: Vlastné bývanie? Pre mnohých Slovákov už len sen
  6. Eva Bachletová: Veľkonočný zázrak života
  7. Viktor Pamula: Rozmohol sa nám tu taký nešvár.
  8. Tomáš Vodvářka: Velký pátek jako příležitost
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 136
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 24 952
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 501
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 694
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 613
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 870
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 377
  8. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida. 8 682
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu