Fazuľová polievka s haluškami
Potrebujeme: 200 g veľkozrnnej fazule, 150 g koreňovej zeleniny, 50 g údenej slaniny, 1 malú cibuľu, 40 g hladkej múky, 2 lyžičky mletej červenej papriky, soľ, mleté čierne korenie, 100 g párkov.
Bešamelové halušky: 20 g masla, 20 g hrubej múky, 0,5 dl mlieka, 0,5 dl vody, soľ, 1 vajce, strúhanka, zelená petržlenová vňať.
Postup: Veľkozrnnú fazuľu namočíme deň vopred do studenej vody. na druhý deň pridáme očistenú a pokrájanú koreňovú zeleninu a uvaríme do mäkka. Údenú slaninu pokrájame na malé kocky, pridáme cibuľu posekanú na drobno, speníme, primiešame múku, znova opražíme, zafarbíme mletou červenou paprikou a zamiešame do polievky. Potom polievku osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme párky pokrájané na kolieska a povaríme 20 minút. Nakoniec do polievky nahádžeme halušky a povaríme 5 minút.
Bešamelové halušky. Z masla, múky, mlieka a vody uvaríme za stáleho miešania bešamel, ktorý osolíme a do vychladnutého zamiešame vajce, strúhanku podľa potreby a zelenú petržlenovú vňať posekanú na drobno. Z pripraveného cesta povykrajujeme malou lyžičkou halušky, ktoré nahádžeme do polievky a povaríme 5 minút. (obr. 1)
Pikantný bravčový guláš so špagetami
Potrebujeme: 400 g predného bravčového mäsa, 2 lyžice masti, soľ, mleté čierne korenie, 2 cibule, 1 lyžičku mletej červenej papriky, mäsový vývar, 2 lyžice rajčiakového pretlaku, 1 lyžicu kečupu, 1 lyžičku nadrobno posekaných štipľavých papričiek, 400 g špagiet.
Postup: Mäso pokrájame na menšie kocky a prudko opražíme na rozohriatej masti. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a až potom pridáme nadrobno posekanú cibuľu. Opražíme, zaprášime mletou červenou paprikou, podlejeme a prikryté dusíme. Potom pridáme rajčiakový pretlak a neskôr kečup. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme nadrobno posekané štipľavé papričky a dodusíme. Špagety uvaríme vo väčšom množstve osolenej vody, scedíme a uložíme do väčšej misy. Na špagety vylejeme pripravený guláš a zľahka premiešame. (obr. 2)
Pečená ryba na zelenine
Potrebujeme: 1 kg kapra alebo inej ryby (šťuka, ostriež), 400 g rôznej zeleniny, 60 g tuku na pečenie, maslo, zelená petržlenová vňať, 0,1 l kyslej smotany, 100 g ementálskeho syra, soľ.
Postup: Zeleninu umyjeme a očistíme. Karfiol rozoberieme na hlavičky a uvaríme v osolenej vode spolu so zelenou fazuľkou. Mrkvu, petržlen, zeler a ružičkový kel udusíme spolu s predvareným karfiolom a zelenou fazuľkou na masle. Udusenú zeleninu uložíme do pekáča alebo ohňovzdornej misy a navrch uložíme rybu, ktorú osolíme, okoreníme, polejeme kyslou smotanou a posypeme posekanou, petržlenovou vňaťou. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Nakoniec posypeme postrúhaným ementálskym syrom a zapečieme. (obr. 3)
Zapekané zemiaky s údeninou
Potrebujeme: 400 g zemiakov, 1 cibuľu, 40 g masti, 250 g uvareného údeného mäsa, soľ, 2 vajcia, mleté čierne korenie.
Postup: Menšie zemiaky uvaríme so šupkou a necháme trochu vychladnúť. Očistíme, pokrájame na kolieska. Nadrobno posekanú cibuľu speníme na masti, pridáme pokrájané údené mäso a opražíme. Do vymastenej ohňovzdornej misy striedavo ukladáme pokrájané zemiaky a údené mäso. Zalejeme rozšľahanými vajciami, okoreníme mletým čiernym korením a vložíme do vyhriatej rúry. Zapekáme 30 minút. Podľa chuti môžeme pokvapkať aj kyslou smotanou. (obr. 4)
Hovädzie mäso s brokolicou
Potrebujeme: 400 g hovädzieho zadného mäsa, 4 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžicu kukuričnej múky, 1 lyžicu sherry, 250 g čerstvej brokolice, 1 lyžičky postrúhané ďumbiera, 6 lyžíc oleja, soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Mäso pokrájame na hrubšie rezance a premiešame so sójovou omáčkou, s kukuričnou múkou, so sherry a s cukrom. Necháme 20 minút postáť. Brokolicu očistíme, poodrezávame ružice a pokrájame na rovnomerné kúsky. Stopky olúpeme a nadrobno pokrájame. Potom ju aj so stopkami na rozohriatom oleji opražíme, posypeme postrúhaným ďumbierom, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Odložíme do tepla. Na oleji pražíme hovädzie mäso domäkka. Keď je hotové, vložíme späť brokolicu. Všetko spolu prehrejeme a podávame. (obr. 5)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.