Netradičné vianočné menu
Aperitív: Slivovica
Predkrm: Šunkový koktejl
Polievka: Ľahká rybacia s opraženými polmesiačikmi
Hlavné jedlo: Kapor so šampiňónmi a mandľami
Dezert: Šalát z citrusov s jogurtovým krémom
Limetková hviezda s cukrovou polevou
****
Šunkový koktejl
Potrebujeme: 200 g šunky vcelku, 2 na tvrdo uvarené vajcia, asi po 50 g jablka, sterilizovanej uhorky, kápie, hrášku, 1 lyžicu kečupu, 100 g majonézy, 1 lyžičku citrónovej šťavy, štipku štiplavej papriky, soľ, 1 téglik šľahačkovej smotany.
Postup: Šunku, 1 vajce, uhorku, jablko pokrájame na kocky, kápiu na rezančeky, pridáme hrášok a premiešame. Majonézu ochutíme kečupom, citrónovou šťavou, paprikou, posolíme a zmiešame s ušľahanou smotanou. Podávame v ozdobných pohároch, ktoré môžeme vyložiť listami šalátu, ozdobíme štvrťkami vajec a petržlenovou vňaťou.
(obr. 1)
Jemná rybacia polievka
Potrebujeme: 2 porcie kapra asi po 150 g, 1 menšiu mrkvu, kúsok petržlenu, zeleru, 1 malú cibuľu, 1 guľôčku nového korenia, 2 guľôčky čierneho korenia, soľ, 20 g masla, 1 dcl bieleho vína, 4 plátky sendviča alebo 2 rožky, zelerovú vňať.
Postup: Porcie kapra pomaly varíme spolu so zeleninou a korením asi 30 minút, potom precedíme. Rybu vykostíme, spolu so zeleninou pokrájame na kúsky, dáme späť do vývaru, prilejeme víno, pridáme maslo, uvedieme do varu a odstavíme. Zo sendviča alebo rožkov nakrájame polmesiačiky a nasucho ich opražíme na panvici. Podávame ako vložku do polievky, túto v tanieri ozdobíme zelerovou vňaťou.
(obr. 2)
Kapor so šampiňónmi a mandľami
Potrebujeme: 800 g naporcovaného kapra bez kože, soľ, šťavu z polovičky citróna, grilovacie korenie, rastlinný olej, 100 g šampiňónov, 80 g masla, 10 g hladkej múky, 50 g olúpaných mandlí, zväzok zelených byliniek na ozdobu.
Postup: Osušené porcie kapra trošku posolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, z obidvoch strán natrieme grilovacím korením a rýchlo opečieme na oleji. Na plátky nakrájané šampiňóny orestujeme na lyžici oleja, rozpustené maslo zmiešame s múkou a pridáme k hubám, zalejeme troškou horúcej vody, posolíme a spolu povaríme. Do šťavy pridáme porcie osmaženej ryby a prehrejeme. Nahrubo posekané mandle nasucho opražíme. Porcie ryby rozdelíme na taniere, prelejeme šťavou a posypeme mandľami. Podávame s varenými zemiakmi alebo s jemným zemiakovým šalátom (majonézu nadstavíme jogurtom).
(obr. 3)
Šalát z citrusov s jogurtovým krémom
Potrebujeme: 1 limetku alebo citrón, 2 pomaranče, 2 ružové grapefruity, 3 lyžice medu, mletú škoricu, 1 malé granátové jablko, lístky mäty, 400 g bieleho jogurtu.
Marináda: kôru z polovičky limetky alebo citróna nakrájame na jemné rezančeky a z plodu vytlačíme šťavu, 2 lyžice z nej zmiešame s lyžičkou medu. Lístky mäty pridáme do zmesi.
Postup: Olúpaný pomaranč a grapefruity zbavíme bielej vlákniny, mesiačiky prekrojíme a na chvíľu vložíme do marinády. Jogurt, 2 lyžičky medu a štipku škorice zmiešame so zvyškom citrónovej šťavy. Kúsky pomaranča a grapefruitov, nakrájanú kôru z citróna alebo limetky poukladáme na tanier, granátové jablko opatrne rozkrojíme, lyžičkou vyberieme jadierka a pridáme k ovociu. Zalejeme jogurtovým krémom a ozdobíme mätou.
(obr. 4)
Limetková hviezda s cukrovou polevou
Hotový korpus z tmavého cesta upravíme do tvaru hviezdy podľa papierovej šablóny (alebo ho upečieme vo forme), pozdĺžne rozkrojíme na dva diely. Jeden natrieme smotanovým krémom ochuteným limetkovou alebo citrónovou šťavou a chemicky neošetrenou nastrúhanou kôrou. Prikryjeme druhým dielom a necháme vychladnúť. Potom tortu polejeme cukrovou polevou, ktorú zafarbíme potravinárskymi farbami, ozdobíme limetkovou alebo citrónovou kôrou v cukre a cukrovými perličkami.
Smotanový krém: V miske rozšľaháme 5 žĺtkov s 1 vajcom, pridáme 4 napučané a vytlačené plátky želatiny. 2,5 dcl mlieka a 120 g cukru privedieme do varu a za stáleho miešania ním zalejeme rozšľahané žĺtky so želatinou. Miešame až kým sa želatina úplne nerozpustí. Potom necháme krém vychladnúť a nakoniec pridáme šľahačku z 2,5 dcl smotany.
(obr. 5)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.