Korzár logo Korzár

Pokrmy na slávnostný stôl

Netradičné vianočné menuAperitív: SlivovicaPredkrm: Šunkový koktejlPolievka: Ľahká rybacia s opraženými polmesiačikmiHlavné jedlo: Kapor so

Netradičné vianočné menu

Aperitív: Slivovica

Predkrm: Šunkový koktejl

Polievka: Ľahká rybacia s opraženými polmesiačikmi

Hlavné jedlo: Kapor so šampiňónmi a mandľami

Dezert: Šalát z citrusov s jogurtovým krémom

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Limetková hviezda s cukrovou polevou

****

Šunkový koktejl

Potrebujeme: 200 g šunky vcelku, 2 na tvrdo uvarené vajcia, asi po 50 g jablka, sterilizovanej uhorky, kápie, hrášku, 1 lyžicu kečupu, 100 g majonézy, 1 lyžičku citrónovej šťavy, štipku štiplavej papriky, soľ, 1 téglik šľahačkovej smotany.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Šunku, 1 vajce, uhorku, jablko pokrájame na kocky, kápiu na rezančeky, pridáme hrášok a premiešame. Majonézu ochutíme kečupom, citrónovou šťavou, paprikou, posolíme a zmiešame s ušľahanou smotanou. Podávame v ozdobných pohároch, ktoré môžeme vyložiť listami šalátu, ozdobíme štvrťkami vajec a petržlenovou vňaťou.

(obr. 1)

Jemná rybacia polievka

Potrebujeme: 2 porcie kapra asi po 150 g, 1 menšiu mrkvu, kúsok petržlenu, zeleru, 1 malú cibuľu, 1 guľôčku nového korenia, 2 guľôčky čierneho korenia, soľ, 20 g masla, 1 dcl bieleho vína, 4 plátky sendviča alebo 2 rožky, zelerovú vňať.

Postup: Porcie kapra pomaly varíme spolu so zeleninou a korením asi 30 minút, potom precedíme. Rybu vykostíme, spolu so zeleninou pokrájame na kúsky, dáme späť do vývaru, prilejeme víno, pridáme maslo, uvedieme do varu a odstavíme. Zo sendviča alebo rožkov nakrájame polmesiačiky a nasucho ich opražíme na panvici. Podávame ako vložku do polievky, túto v tanieri ozdobíme zelerovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

(obr. 2)

Kapor so šampiňónmi a mandľami

Potrebujeme: 800 g naporcovaného kapra bez kože, soľ, šťavu z polovičky citróna, grilovacie korenie, rastlinný olej, 100 g šampiňónov, 80 g masla, 10 g hladkej múky, 50 g olúpaných mandlí, zväzok zelených byliniek na ozdobu.

Postup: Osušené porcie kapra trošku posolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, z obidvoch strán natrieme grilovacím korením a rýchlo opečieme na oleji. Na plátky nakrájané šampiňóny orestujeme na lyžici oleja, rozpustené maslo zmiešame s múkou a pridáme k hubám, zalejeme troškou horúcej vody, posolíme a spolu povaríme. Do šťavy pridáme porcie osmaženej ryby a prehrejeme. Nahrubo posekané mandle nasucho opražíme. Porcie ryby rozdelíme na taniere, prelejeme šťavou a posypeme mandľami. Podávame s varenými zemiakmi alebo s jemným zemiakovým šalátom (majonézu nadstavíme jogurtom).

SkryťVypnúť reklamu

(obr. 3)

Šalát z citrusov s jogurtovým krémom

Potrebujeme: 1 limetku alebo citrón, 2 pomaranče, 2 ružové grapefruity, 3 lyžice medu, mletú škoricu, 1 malé granátové jablko, lístky mäty, 400 g bieleho jogurtu.

Marináda: kôru z polovičky limetky alebo citróna nakrájame na jemné rezančeky a z plodu vytlačíme šťavu, 2 lyžice z nej zmiešame s lyžičkou medu. Lístky mäty pridáme do zmesi.

Postup: Olúpaný pomaranč a grapefruity zbavíme bielej vlákniny, mesiačiky prekrojíme a na chvíľu vložíme do marinády. Jogurt, 2 lyžičky medu a štipku škorice zmiešame so zvyškom citrónovej šťavy. Kúsky pomaranča a grapefruitov, nakrájanú kôru z citróna alebo limetky poukladáme na tanier, granátové jablko opatrne rozkrojíme, lyžičkou vyberieme jadierka a pridáme k ovociu. Zalejeme jogurtovým krémom a ozdobíme mätou.

(obr. 4)

Limetková hviezda s cukrovou polevou

Hotový korpus z tmavého cesta upravíme do tvaru hviezdy podľa papierovej šablóny (alebo ho upečieme vo forme), pozdĺžne rozkrojíme na dva diely. Jeden natrieme smotanovým krémom ochuteným limetkovou alebo citrónovou šťavou a chemicky neošetrenou nastrúhanou kôrou. Prikryjeme druhým dielom a necháme vychladnúť. Potom tortu polejeme cukrovou polevou, ktorú zafarbíme potravinárskymi farbami, ozdobíme limetkovou alebo citrónovou kôrou v cukre a cukrovými perličkami.

Smotanový krém: V miske rozšľaháme 5 žĺtkov s 1 vajcom, pridáme 4 napučané a vytlačené plátky želatiny. 2,5 dcl mlieka a 120 g cukru privedieme do varu a za stáleho miešania ním zalejeme rozšľahané žĺtky so želatinou. Miešame až kým sa želatina úplne nerozpustí. Potom necháme krém vychladnúť a nakoniec pridáme šľahačku z 2,5 dcl smotany.

(obr. 5)

Autor: som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  2. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  3. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  4. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  5. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  6. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  7. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  8. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  1. Sovy chránia lesy: LESY SR hlásia úspech s vtáčími búdkami
  2. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí
  3. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  4. Šaca v Lige majstrov futbalovej medicíny
  5. Nové PLANEO už aj v Prešove! Zľava 10 % na všetko a mega tombola
  6. Nová predajňa PLANEO v Spišskej Novej Vsi
  7. Nové Planeo v Košiciach
  8. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  1. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 9 175
  2. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 951
  3. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 4 610
  4. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 4 447
  5. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 625
  6. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke 3 531
  7. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd 3 060
  8. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna 2 885
  1. František Kukura: Malosť slovenskej politiky
  2. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Taliansko.
  3. Ján Matis: Putovanie po slovenských futbalových štadiónoch (4. časť)
  4. Milan Srnka: Virtuálna ceruzka: Suverenita!
  5. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 5, kapitola 6
  6. Filip Tikl: Nie som farár. Som chlap, čo platí za sex a spí pokojne.
  7. Julius Kravjar: Spýtal som sa Konfucia, ako hodnotí vládu R. Fica
  8. Matúš Grznár: Čo očakávate od ministra školstva? (I. časť)
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 37 783
  2. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 12 399
  3. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 7 662
  4. Michaela Witters: Dievčatko v škôlke neprehovorilo sedem mesiacov ani slovo. Nakoniec jej pomohlo toto... 7 310
  5. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 5 958
  6. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 5 186
  7. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry? 4 477
  8. Věra Tepličková: Šok v Levoči 4 288
  1. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  2. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
  3. Věra Tepličková: Šok v Levoči
  4. Tupou Ceruzou: Kamarát Viktor
  5. Radko Mačuha: Aj Európa má svoju suverénnu politiku.
  6. Marian Nanias: Jadrová energia - Tomu sa hovorí viera a dôvera...
  7. Tupou Ceruzou: Žiačik
  8. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. František Kukura: Malosť slovenskej politiky
  2. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Taliansko.
  3. Ján Matis: Putovanie po slovenských futbalových štadiónoch (4. časť)
  4. Milan Srnka: Virtuálna ceruzka: Suverenita!
  5. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 5, kapitola 6
  6. Filip Tikl: Nie som farár. Som chlap, čo platí za sex a spí pokojne.
  7. Julius Kravjar: Spýtal som sa Konfucia, ako hodnotí vládu R. Fica
  8. Matúš Grznár: Čo očakávate od ministra školstva? (I. časť)
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 37 783
  2. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 12 399
  3. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 7 662
  4. Michaela Witters: Dievčatko v škôlke neprehovorilo sedem mesiacov ani slovo. Nakoniec jej pomohlo toto... 7 310
  5. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 5 958
  6. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 5 186
  7. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry? 4 477
  8. Věra Tepličková: Šok v Levoči 4 288
  1. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  2. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
  3. Věra Tepličková: Šok v Levoči
  4. Tupou Ceruzou: Kamarát Viktor
  5. Radko Mačuha: Aj Európa má svoju suverénnu politiku.
  6. Marian Nanias: Jadrová energia - Tomu sa hovorí viera a dôvera...
  7. Tupou Ceruzou: Žiačik
  8. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu