Korzár logo Korzár

Pokrmy na slávnostný stôl

Netradičné vianočné menuAperitív: SlivovicaPredkrm: Šunkový koktejlPolievka: Ľahká rybacia s opraženými polmesiačikmiHlavné jedlo: Kapor so

Netradičné vianočné menu

Aperitív: Slivovica

Predkrm: Šunkový koktejl

Polievka: Ľahká rybacia s opraženými polmesiačikmi

Hlavné jedlo: Kapor so šampiňónmi a mandľami

Dezert: Šalát z citrusov s jogurtovým krémom

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Limetková hviezda s cukrovou polevou

****

Šunkový koktejl

Potrebujeme: 200 g šunky vcelku, 2 na tvrdo uvarené vajcia, asi po 50 g jablka, sterilizovanej uhorky, kápie, hrášku, 1 lyžicu kečupu, 100 g majonézy, 1 lyžičku citrónovej šťavy, štipku štiplavej papriky, soľ, 1 téglik šľahačkovej smotany.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Šunku, 1 vajce, uhorku, jablko pokrájame na kocky, kápiu na rezančeky, pridáme hrášok a premiešame. Majonézu ochutíme kečupom, citrónovou šťavou, paprikou, posolíme a zmiešame s ušľahanou smotanou. Podávame v ozdobných pohároch, ktoré môžeme vyložiť listami šalátu, ozdobíme štvrťkami vajec a petržlenovou vňaťou.

(obr. 1)

Jemná rybacia polievka

Potrebujeme: 2 porcie kapra asi po 150 g, 1 menšiu mrkvu, kúsok petržlenu, zeleru, 1 malú cibuľu, 1 guľôčku nového korenia, 2 guľôčky čierneho korenia, soľ, 20 g masla, 1 dcl bieleho vína, 4 plátky sendviča alebo 2 rožky, zelerovú vňať.

Postup: Porcie kapra pomaly varíme spolu so zeleninou a korením asi 30 minút, potom precedíme. Rybu vykostíme, spolu so zeleninou pokrájame na kúsky, dáme späť do vývaru, prilejeme víno, pridáme maslo, uvedieme do varu a odstavíme. Zo sendviča alebo rožkov nakrájame polmesiačiky a nasucho ich opražíme na panvici. Podávame ako vložku do polievky, túto v tanieri ozdobíme zelerovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

(obr. 2)

Kapor so šampiňónmi a mandľami

Potrebujeme: 800 g naporcovaného kapra bez kože, soľ, šťavu z polovičky citróna, grilovacie korenie, rastlinný olej, 100 g šampiňónov, 80 g masla, 10 g hladkej múky, 50 g olúpaných mandlí, zväzok zelených byliniek na ozdobu.

Postup: Osušené porcie kapra trošku posolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, z obidvoch strán natrieme grilovacím korením a rýchlo opečieme na oleji. Na plátky nakrájané šampiňóny orestujeme na lyžici oleja, rozpustené maslo zmiešame s múkou a pridáme k hubám, zalejeme troškou horúcej vody, posolíme a spolu povaríme. Do šťavy pridáme porcie osmaženej ryby a prehrejeme. Nahrubo posekané mandle nasucho opražíme. Porcie ryby rozdelíme na taniere, prelejeme šťavou a posypeme mandľami. Podávame s varenými zemiakmi alebo s jemným zemiakovým šalátom (majonézu nadstavíme jogurtom).

SkryťVypnúť reklamu

(obr. 3)

Šalát z citrusov s jogurtovým krémom

Potrebujeme: 1 limetku alebo citrón, 2 pomaranče, 2 ružové grapefruity, 3 lyžice medu, mletú škoricu, 1 malé granátové jablko, lístky mäty, 400 g bieleho jogurtu.

Marináda: kôru z polovičky limetky alebo citróna nakrájame na jemné rezančeky a z plodu vytlačíme šťavu, 2 lyžice z nej zmiešame s lyžičkou medu. Lístky mäty pridáme do zmesi.

Postup: Olúpaný pomaranč a grapefruity zbavíme bielej vlákniny, mesiačiky prekrojíme a na chvíľu vložíme do marinády. Jogurt, 2 lyžičky medu a štipku škorice zmiešame so zvyškom citrónovej šťavy. Kúsky pomaranča a grapefruitov, nakrájanú kôru z citróna alebo limetky poukladáme na tanier, granátové jablko opatrne rozkrojíme, lyžičkou vyberieme jadierka a pridáme k ovociu. Zalejeme jogurtovým krémom a ozdobíme mätou.

(obr. 4)

Limetková hviezda s cukrovou polevou

Hotový korpus z tmavého cesta upravíme do tvaru hviezdy podľa papierovej šablóny (alebo ho upečieme vo forme), pozdĺžne rozkrojíme na dva diely. Jeden natrieme smotanovým krémom ochuteným limetkovou alebo citrónovou šťavou a chemicky neošetrenou nastrúhanou kôrou. Prikryjeme druhým dielom a necháme vychladnúť. Potom tortu polejeme cukrovou polevou, ktorú zafarbíme potravinárskymi farbami, ozdobíme limetkovou alebo citrónovou kôrou v cukre a cukrovými perličkami.

Smotanový krém: V miske rozšľaháme 5 žĺtkov s 1 vajcom, pridáme 4 napučané a vytlačené plátky želatiny. 2,5 dcl mlieka a 120 g cukru privedieme do varu a za stáleho miešania ním zalejeme rozšľahané žĺtky so želatinou. Miešame až kým sa želatina úplne nerozpustí. Potom necháme krém vychladnúť a nakoniec pridáme šľahačku z 2,5 dcl smotany.

(obr. 5)

Autor: som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 74 764
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 320
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 004
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 444
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 7 256
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 186
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 154
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 219
  1. Juraj Tušš: Intelektuáli, blogeri, na slovíčko prosím – Zmysluplné využitie umelej inteligencie "ChatGPT" v dnešnej dobe.
  2. Matúš Radusovsky: Ohrozenia včiel a ako im môžeme pomôcť
  3. Štefan Šturdzík: Čurillovci.
  4. Otilia Horrocks: Bože, ako hlboko vie jeden klesnúť...
  5. Jaroslav Karahuta: Boj veľkých proti malým neskončil ani po 21 rokoch od vstupu do EÚ. Čaká nás kolonizácia vidieka ?
  6. Daniel Balko: Ohrozuje Trump súčasný medzinárodný systém? Čo to pre nás znamená?
  7. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXII
  8. Tomáš Csicsó: Ako Róm z juhu Slovenska som nikdy nezažil rasizmus
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 503
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 541
  3. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 60 197
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 749
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 310
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 930
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 532
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 760
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Juraj Tušš: Intelektuáli, blogeri, na slovíčko prosím – Zmysluplné využitie umelej inteligencie "ChatGPT" v dnešnej dobe.
  2. Matúš Radusovsky: Ohrozenia včiel a ako im môžeme pomôcť
  3. Štefan Šturdzík: Čurillovci.
  4. Otilia Horrocks: Bože, ako hlboko vie jeden klesnúť...
  5. Jaroslav Karahuta: Boj veľkých proti malým neskončil ani po 21 rokoch od vstupu do EÚ. Čaká nás kolonizácia vidieka ?
  6. Daniel Balko: Ohrozuje Trump súčasný medzinárodný systém? Čo to pre nás znamená?
  7. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXII
  8. Tomáš Csicsó: Ako Róm z juhu Slovenska som nikdy nezažil rasizmus
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 503
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 541
  3. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 60 197
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 749
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 310
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 930
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 532
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 760
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu