Jaroslav Jaduš, poslanec NR SR
"Som zástancom čo najklasickejších možných Vianoc a ich priebehu. K našim Vianociam patrí všetko, čo ich symbolizuje," tvrdí poslanec Národnej rady SR za ĽS-HZDS Jaroslav Jaduš, ktorý trávieva vianočné sviatky v rodinnom kruhu a inak to nebude ani tento rok. Najväčšiu radosť mu robí, keď sa deti tešia z toho, čo nájdu pod stromčekom. "Stromček máme umelý," hovorí Jaduš poukazujúc pri tom na fakt, že je členom výboru pre životné prostredie. "A tiež nezabíjame, ani nejeme kapra, obmedzili sme sa na filé." Na štedrovečernom stole nesmú u Jadušovcov chýbať bobaľky a kapustnica. "Tú mám mimoriadne rád. Musí byť taká, aby v nej stála lyžica." Na sviatky sa poslanec Jaduš teší každý rok. "Nepamätám sa, že by boli nejaké nepríjemné Vianoce, na každé mám dobré spomienky."
Michal Gima, hudobník
"Vianoce trávim každý rok vždy veľmi nervóznym spôsobom. Varím a keďže sa bojím, že štedrovečernú večeru nestihnem pripraviť načas, tak ju pripravujem s takou rezervou, že je hotová už na obed. Preto nervozita pokračuje, lebo do večera jedlo vychladne a treba ho znovu prihrievať," vraví muzikant Mišo Gima, gitarista skupín Mloci a Malý princ. Aj on má rád klasické Vianoce. Na stole nechýba kapustnica, ryba ("aj filé, aj kapor"), zemiakový šalát, ale ani hrachová polievka a slivková polievka. "Recept na ňu priniesla pani Gimová z Kysúc, odkiaľ pochádza. Tam sa tradične varí," usmieva sa hudobník, ktorý za samozrejmosť považuje aj dobré vínko na štedrovečernom stole. V kuchyni varí na Štedrý deň sám. Čo robí jeho manželka? "Predvianočné prípravy trávi svojím obľúbeným koníčkom - vysávaním." Kapra dnes kupujú Gimovci radšej mrazeného. "Keď boli deti malé, založili sme tradíciu, že sme živého vianočného kapra púšťali na Štedrý večer na slobodu do Sekčova. I Keď neviem, či sme ho práve tým nezahlušili." Najväčšie sklamanie zažil Mišo Gima ako malý chlapec, keď čakal pod stromček vláčik na kľúčik, za 140 korún, čo bolo vtedy veľa peňazí. Nedočkal sa ho. "O rok na to boli pre mňa najkrajšie Vianoce, lebo som ten vláčik dostal."
Milan Benč, primátor
Primátor Milan Benč hovorí, že vianočné sviatky trávi každý rok so svojou rodinou. Okrem toho Benčovci navštevovali rodičov, aj tohto roku sa primátor s rodinkou chystá na Štedrý večer navštíviť svoju svokru. "Na prvý sviatok vianočný zvykneme byť doma, prípadne navštívime známych, od Štefana som zvykol brať dovolenku a išli sme do hôr." Tento rok však nebudú ani Vyšné Ružbachy, ani Štrbské pleso, ani Ždiar... Lyžovačku si primátor posunul na neskôr, kedy si chce vziať dovolenku a urobiť predĺžený víkend v horách. Na štedrovečernom stole Benčovcov sú všetky možné vianočné náležitosti - hriate, jabĺčko, ktoré sa krája, oblátky, oriešky, kapustnica, šalát, ryba... "Keď boli deti malé, kupovali sme kaprov. Teraz máme dopredu kúpené mrazené pstruhy." Aperitív hriate, alebo - ako sa zvykne hovoriť - hriatô, pripravuje primátor sám. "Niekedy sa totiž môže chytiť... Robím ho diétne, bez tuku a slaniny, na masle." Hlavnými ingredienciami sú vodka a slivovica, robí tiež viac karamelu, ktorý vraj obľubuje dcéra. "Manželka robí bobaľky. Nikto ich nechce jesť, ale ja ich mám strašne rád." S darčekmi je to u Benčovcov zložitejšie. Hlava rodiny preferuje praktické darčeky, no nemá čas na ich kúpu. "Posledné dva, tri roky to bolo tak, že som nemal ani čas ísť do obchodu." V takýchto prípadoch zachraňuje situáciu pani Benčová, vlani (po voľbách) bolo sa Milanovi Benčovi dokonca tak nedarilo, že musel použiť krajné riešenie - obálky.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.