množstvom a tvarmi sviatočných dobrôt ostávajú aj v treťom tisícročí verné pradávnej slnovratovej mágii.
Staršie ženy na vidieku vám aj v súčasnosti ochotne vysvetlia, že ak by, zavarujbože, na štedrovečernom stole chýbal najtradičnejší vianočný koláč známy takmer na celom Slovensku pod názvom vianočný chlieb zvaný kračún alebo kračúnik, rodinu a dom by postretla nežičlivosť osudu. Kým v minulých storočiach sa piekol v podobe nevykysnutej placky, v súčasnosti býva v tvare okrúhleho pecňa. Gazdinky si pri príprave kračúnika musia počínať veľmi zodpovedne. Cesto naň treba zamiesiť z čo najkvalitnejších surovín a s čo najčistejšou, najlepšie studničnou vodou. Doprostred koláča robieva gazdiná jamku - do tej sa dáva cesnak a med. Niekde pridávajú do cesta aj ďalšie prísady s magickým významom - svätenú vodu, úlomky z vianočných oblátok, zrná a semená, bylinky i petržlenovú vňať.
Kračúnik, z ktorého sa pri večeri ulamovali kúsky pre každého účastníka svätvečernej hostiny symbolizoval na štedrovečernom stole želanie aby rodine nechýbal chlebík ani v jediný deň nasledujúceho roka. Na Slovensku v niektorých krajoch nechávajú tento koláč na stole počas celých sviatkov a pod obrus dávajú podeň peniaze. Medzi obyčaje, súvisiace s kračúnikom sa radí aj zvyk, napiecť mu bratov - menšie pecníky aby na stole nebol sám. Tie sa na sviatočný stôl umiestňujú do všetkých štyroch rohov stola. Ďalším populárnym druhom vianočného koláča je pletenka - známa vianočka. Odborníci na gastronomickú históriu považujú tento druh koláča za jeden z najstarších symbolov - tvrdia, že tri kúsky prepletaného cesta poznali už v pradávnych dobách - symbolizujú minulost, súčasnosť a budúcnosť. Aj do vianočky zvyknú niekde gazdinky zamiesiť rôzne prísady - hrozienka, oriešky, sušené ovocie, ale občas i drobné mince. Vianočku má rodina načínať a jesť spoločne - a vedno i odhadovať, akou veštbou sú prísady v jednotlivých odkrojených kúskoch. Na miskách so sviatočnými dobrotami nemá chýbať ani ďalšie pečivo. Na popredné miesto patria oblátky a medovníky a popri nich majú byť všade aj dobroty s makovou plnkou. Tak ako med symbolizuje želanie po dobrote a sladkosti života, mak oddávna naznačuje túžbu po hojnosti. Plnka z orechovníkov znázorňuje želanie: buďte zdravý ako oriešok. Dôležité sú aj figurálne podoby obradového pečiva: medzi najobľúbenejšie tvary patria kolieska, hviezdičky a rožteky. Nie náhodou, sú pozostatkom úcty k nebeským telesám: k slnku, hviezdam a mesiacu. Staré mamky vás presvedčia, že na sviatočných stoloch musí byť voňavá bábovka. Tú niektorí označujú za najmagickejšie pečivo na svete - veď aj bábovka má tvar hviezdy s otvorom uprostred, čo je spomienka na tvar betlehemskej hviezdy.
Preto v minulosti ju zvykli zavesiť cez Vianoce na stužke nad vchodové dvere aby pod ňou prešiel každý sviatočný hosť.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.