Korzár logo Korzár

Maturita v kuchyni

Mnohé gazdinky sa vyhýbajú pečeniu najčastejšie preto, lebo si netrúfnu pripraviť kysnuté, trené, piškótové či odpaľované cesto, pritom to vôbec nie

je zložité. Skôr im chýbajú presné návody, rady a - samozrejme skúsenosť. Skúste si s nami pripraviť kysnuté cesto na koláč alebo aj vianočku podľa tohto receptu a návodu.

Potrebujeme: 80 g masla či margarínu, 250 ml mlieka, 500 g hladkej alebo polohrubej múky, 80 g cukru, 1 kocku čerstvého droždia, štipku soli, 2 žĺtky, papier na pečenie, plech alebo formu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup:

1. Všetky prísady si vopred pripravíme a ustálime ich na izbovú teplotu. Mlieko ohrejeme, aby bolo vlažné.

2. Múku preosejeme do misy, urobíme v nej jamku a posypeme cukrom. Do jamky rozdrobíme droždie a zalejeme 2 - 3 lyžicami mlieka, vo zvyšnom mlieku rozmiešame žĺtky. Zo strán prihrnieme múku s cukrom a premiešame.

SkryťVypnúť reklamu

3. Misu zakryjeme, uložíme na 15 - 30 min. na teplé miesto a necháme kvasiť.

4. Na múku rozdelíme vločky mäkkého tuku a prilejeme mlieko so žĺtkami. Pridáme soľ a vypracujeme hladké vláčne cesto. Dáme ho asi na 30 min. vykysnúť, až sa dvojnásobne zväčší.

5. Potom cesto dôkladne prepracujeme. Tak sa doňho dostane vzduch potrebný na vykysnutie.

6. Plech vyložíme papierom na pečenie. Z cesta vytvoríme požadovaný tvar a opäť ho dáme na 30 min. vykysnúť na plech. Už teraz môžeme plech vložiť do studenej rúry a po 10 min. teplotu nastaviť na predpísaný stupeň: elektrickú rúru na 180 °C, plynovú na 2. stupeň a teplovzdušnú na 150 °C. Cesto pečieme podľa množstva 15 - 40 minút.

(Ko)

Texty k foto:

1. Kvások môžeme zarobiť vodou namiesto mlieka

SkryťVypnúť reklamu

2. Len čo sa začnú tvoriť bubliny, kvások vzišiel

3. Hotové cesto sa nelepí na misu a robí vzduchové bubliny

4. Vykysnuté cesto sa musí ľahko oddeľovať od misy

Autor: Základné kysnuté cesto

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 100 040
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 206
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 942
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 463
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 157
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 163
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 933
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 571
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu