Mnohé gazdinky sa vyhýbajú pečeniu najčastejšie preto, lebo si netrúfnu pripraviť kysnuté, trené, piškótové či odpaľované cesto, pritom to vôbec nie
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
je zložité. Skôr im chýbajú presné návody, rady a - samozrejme skúsenosť. Skúste si s nami pripraviť kysnuté cesto na koláč alebo aj vianočku podľa tohto receptu a návodu.
Potrebujeme: 80 g masla či margarínu, 250 ml mlieka, 500 g hladkej alebo polohrubej múky, 80 g cukru, 1 kocku čerstvého droždia, štipku soli, 2 žĺtky, papier na pečenie, plech alebo formu.
1. Všetky prísady si vopred pripravíme a ustálime ich na izbovú teplotu. Mlieko ohrejeme, aby bolo vlažné.
2. Múku preosejeme do misy, urobíme v nej jamku a posypeme cukrom. Do jamky rozdrobíme droždie a zalejeme 2 - 3 lyžicami mlieka, vo zvyšnom mlieku rozmiešame žĺtky. Zo strán prihrnieme múku s cukrom a premiešame.
3. Misu zakryjeme, uložíme na 15 - 30 min. na teplé miesto a necháme kvasiť.
4. Na múku rozdelíme vločky mäkkého tuku a prilejeme mlieko so žĺtkami. Pridáme soľ a vypracujeme hladké vláčne cesto. Dáme ho asi na 30 min. vykysnúť, až sa dvojnásobne zväčší.
5. Potom cesto dôkladne prepracujeme. Tak sa doňho dostane vzduch potrebný na vykysnutie.
6. Plech vyložíme papierom na pečenie. Z cesta vytvoríme požadovaný tvar a opäť ho dáme na 30 min. vykysnúť na plech. Už teraz môžeme plech vložiť do studenej rúry a po 10 min. teplotu nastaviť na predpísaný stupeň: elektrickú rúru na 180 °C, plynovú na 2. stupeň a teplovzdušnú na 150 °C. Cesto pečieme podľa množstva 15 - 40 minút.