KELOVÝ REZEŇ
Potrebujeme: 500 g kelu, 2 - 3 vajcia, 4 strúčiky cesnaku, 2 - 3 lyžice hladkej múky, 4 lyžice strúhanky, 100 g sterilizovanej karotky a hrášku v slanom náleve, 1 lyžicu masla, čierne korenie, soľ. Na obalenie: 1 vajce, mlieko, hladkú múku, strúhanku.
Postup: Kelovú hlávku sparíme vo vriacej vode, potom nakrájame na štvrťky, hlúb vykrojíme a všetko povaríme 15 minút. Vychladnuté rozsekáme nadrobno, pridáme vajcia, cesnak, korenie, múku, strúhanku a premiešame. Formujeme rezne, obalíme v trojobale a vypražíme. Podávame s mrkvou a hráškom a zemiakovou kašou.
SOTÉ TETY IRENY
Potrebujeme: 400 - 600 g bravčového pliecka alebo karé, 2 - 3 lyžice šľahačkovej smotany, pol lyžice horčice. Na nálev: 3 - 4 lyžice oleja, po štipke tymianu, čierneho korenia, soli, 3 - 4 strúčiky rozotreného cesnaku, 4 - 6 lyžíc bieleho vína alebo piva, 2 - 3 lyžice worcesteru.
Postup: Mäso zbavíme kostí a chrupaviek a pokrájame na rezance. Dáme ho do vyššej misky a zalejeme nálevom z uvedených prísad. Dobre premiešame a prikryté alobalom necháme dole v chladničke odležať do budúceho dňa. Ak sa ponáhľame, naložíme ho aspoň na 2 hodiny. Na panvici orestujeme mäso aj s nálevom asi 6 minút za stáleho miešania. Potom pridáme šľahačku, vmiešame horčicu a o dve minúty podávame. Ako prílohu podávame ryžu, soté je však najchutnejšie s chlebom, ktorým vytierame aj šťavu. Vhodný je šalát z čerstvej zeleniny.
ZAPEKANÉ KURACIE REZANCE
Potrebujeme: 600 g kuracích pŕs, 120 g údeného strúhaného eidamu, osminu litra smotany, 2 lyžice hladkej múky, cesnakovej soli, trošku čierneho korenia.
Postup: Mäso nakrájame na rezance, okoreníme a poprášime hladkou múkou. Prudko opečieme na oleji do zlatista, podlejeme smotanou a krátko podusíme. Ešte dochutíme cesnakovým korením, preložíme do zapekacej misky vymastenej tukom a zasypeme údeným postrúhaným eidamom. Zapekáme v predhriatej rúre pri 220 °Celzia do zlatista.
PRE GURMÁNOV: Zmes mäsa obohatíme o 250 g šampiňónov, ktoré udusíme na oleji s predtým orestovanou nadrobno nakrájanou cibuľou a pred zapekaním pridáme olivy.
SLOVENSKÝ KRÉMOVNÍK
Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 50 g rastlinného tuku, 2 vajcia, 20 g Salajky, 1 dl mlieka. Krém: 250 g masla, 250 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 6 dl mlieka, 4 lyžice hrubej múky, pikantný lekvár.
Postup: Múku premiešame s práškovým cukrom. Pridáme rozšľahané vajcia, rozpustený tuk, v mlieku rozmiešanú Salajku a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme na 4 časti, každú rozvaľkáme na veľkosť plechu a na opačnej strane plechu každú zvlášť upečieme. Prvý plát natrieme polovicou krému, zakryjeme druhým plátom, natrieme lekvárom a zakryjeme tretím plátom. Ten natrieme druhou časťou krému, zakryjeme 4. plátom, zaťažíme a do druhého dňa necháme postáť. Pokrájané krémovníky ľubovoľne ozdobíme. Krém: z mlieka a múky uvaríme hustú kašu a necháme vychladiť. Maslo s práškovým a vanilkovým cukrom vymiešame do peny a všľaháme do vychladenej kaše.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.