Obsahuje tri základné zložky: bielkoviny, tuky, uhlohydráty. Pre životne dôležité procesy sú ešte potrebné vitamíny, minerály, stopové prvky a tiež enzýmy pôsobiace ako katalyzátory chemických reakcií v organizme. Je teda jasné, že to, čo zjeme, priamo ovplyvňuje naše zdravie, fyzickú a duševnú pohodu a tiež dĺžku života. Okrem týchto látok vplývajú na činnosť orgánov a orgánových systémov ešte ďalšie, napr. flavonoidy, karotenoidy, pektíny a horčiny nachádzajúce sa v rastlinách.
Preto by sme mali jesť veľa potravín v pôvodnom stave, najmä zeleninu, ovocie, mlieko, obilniny. Určitým riešením sú funkčné potraviny. Medzi funkčné potraviny patria napr. jogurty s aktívnou mikroflórou, výrobky so zníženým obsahom tuku a cukru, obilninové tyčinky obohatené vitamínmi a vlákninou, jodidovaná a flouridovaná soľ.
Kedy môže jedlo pomôcť? Napr. ste podráždení, bez nálady, vystresovaní. Jednou z príčin môže byť prekyslenie organizmu.
Prekyslenie ovplyvní telesný vegetatívny nervový systém, ktorý potom do ľudského vedomia vysiela signály v podobe zlej nálady. Stres, nesprávny životný režim a fajčenie spôsobujú nerovnováhu medzi kyselinami a zásadami v tele. Každý zdravý človek by mal denne zjesť štvornásobok zásaditých potravín - šalát, ovocie, zeleninu - než kyslých. Chorý človek potrebuje dokonca sedemnásobok. Ak je odvod kyslých škodlivín z tela úplne 'zahltený' nastáva prekyslenie organizmu.
Pri zápche je dôležité piť a zvýšiť množstvo nestráviteľných zložiek teda vlákniny. Môžeme podávať do polievok, nátierok, kaší, praženice aj práškovú vlákninu.
Pri anémii z nedostatku železa:
Veľa železa obsahujú vnútornosti, ale je v nich aj veľa toxických látok, takže jedzme radšej ryby, hydinu, listovú zeleninu, jedlo koreníme pažítkou, petržlenom a namiesto zákuskov si doprajme zmes z mandlí, orechov, hrozienok a medu.
Pri strese:
Keďže pri ňom organizmus spotrebuje väčšie množstvo vitamínu C a B a energie, jedzme brokolicu, zelenú fazuľku, zemiaky, orechy, celozrný chlieb.
Pri zvýšenej hladine cholesterolu:
Treba znížiť príjem nasýtených mastných kyselín, jesť viac nenasýtených t.j. namiesto masla rastlinné tuky, olivový olej. Na zníženie hladiny cholesterolu priaznivo pôsobí cesnak, cibuľa, kukurica, vláknina.
Každý z nás môže správnym jedlom a pitím pomôcť svojmu telu a nepridržiavať sa tradičných gastronomických zvyklostí, ktoré sú chutné, ale mnohé žiaľ nebezpečné.
Autor: Pripravila Soňa MAKAROVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.