Korzár logo Korzár

Z histórie pečenia chleba a pekárskeho remesla

Okolo roku 600 pred n. l. sa v Grécku rozšíril kult bohyne Demeter - bohyne úrody a poľnohospodárstva. Gréci verili, že prostredníctvom svojich

vyslancov dala Grékom chlieb a naučila ich poľnohospodárstvu. Odvtedy začali Gréci pokladať chlieb za boží dar.

Pekár bol grécky nazývaný klibaneus, pekáreň artokopeion. Pekári si sami mleli zrno na múku, múku preosievali, spracovali na cesto s použitím kvásku, ktorým bol napr. kus starého cesta. Hnietli ručne a to vo zvláštnych okrúhlych kamenných mažiaroch, čo bolo veľmi namáhavé. Neskôr bol zostrojený jednoduchý, ale účinný hnietací stroj. Na jeho otáčanie používali kone.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Gréci piekli až niekoľko druhov chleba. Athénaios v 2. a 3. storočí n. l. uvádza až neuveriteľných 72 druhov prepychového pečiva, ktoré sa v tom čase piekli v Aténach. Údajne najlepší z nich bol aténsky chlieb. Aténski pekári piekli aj biely pšeničný chlieb, ktorý bol drahý a vzácny. Ten sa dostával na stôl len počas sviatkov a to len v bohatých domácnostiach. Gréci piekli chlieb dokonca aj pre gladiátorov v tzv. gladiátorských pekárňach. Pri výrobe chleba v Grécku veľmi úzkostlivo dbali a dohliadali na hygienu. Svojim otrokom pri miesení chlebového cesta prikazovali nosiť rukavice a masky na zachytávanie potu.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa inej gréckej povesti, ľudí naučil piecť chlieb boh Pan. Túto povesť údajne Rimania prijali a preto chlieb nazvali panis. Historici a bádatelia sa zhodujú aj na tom, že Rimania sa pečeniu chleba mohli naučiť na svojich vojenských výpravách od fénických a egyptských kolonistov. Skôr ako sa Rimania naučili piecť chlieb poznali len hustú obilnú kašu nazývanú puls alebo pulmentum. Jej základ tvoril pražený tenkeľ (druh pšenice), strukoviny (šošovica, fazuľa, bôb, hrach) a zelenina.

Rimania piekli chlieb najprv doma, približne od 3. storočia pred n. l. a až neskôr vo verejných pekárňach. Podľa rímskeho historika Gaiusa Plínia boli už v rannom veku Ríma známe verejné pekárne. Pekári ešte neboli slobodní ľudia. Patrili medzi otrokov. Až neskôr sa našli šľachetne zmýšľajúci patricijovia, ktorí oslobodili svojich obľúbených otrokov - teda aj pekárov. Pekára Rimania nazývali clibanarius. Aj keď Rimania spoznali pec na pečenie chleba až okolo roku 170 pred n. l., za cisára Augusta (30 pred n. l. - 14 n. l.) v Ríme, už fungovalo viac ako 200 pekárskych pecí, kde pracovalo približne 300 pekárov. Mali svoje mlyny a údajne piekli rovnako dobrý chlieb ako pekári aténski. Dokonca si na chleby Rimania dávali tzv. ochrannú značku kvality. Pekári boli zvýhodňovaní mnohými výsadami. Od výsad však boli ihneď pozbavení, ak sa ich deti obrátili na iné remeslo.

SkryťVypnúť reklamu

Prísny rímsky kastový systém platil aj pre spoločenské stravovanie. Pekári, preto piekli tri druhy chleba, pričom vtedajší chlieb sa ani len nepodobal dnešnému. Pecne boli ploché, štvorhranného tvaru, s hrúbkou 4 cm. Chleby mali na vrchnej strane 4 a 8 hlbokých zárezov, aby sa mohli lepšie lámať (chlieb sa kedysi nerezal nožom). Prvý pre ľud "s dobrými spôsobmi." Tento chlieb nazývali panis silliginens a vyhotovovali ho z jačmeňa. Ak by aj naň mal peniaze ľud z nižšej vrstvy, nemohol si ho kúpiť. Pre ľud z nižšej vrstvy piekli panis secundus, tzv. druhostupňový chlieb. Tento sa líšil od chleba menom panis silliginens tým, že do cesta vmiesili aj otruby. Tretí druh chleba bol určený pre misera plebs, čiže pre bedárov, biednu zberbu. Pripravovaný bol tak, že k jačmeňu a otrubám primiešali neprebraný ovos s otrubami. Nazývali ho panis cibarius, durus, evodidus.

SkryťVypnúť reklamu

Neskôr Rimania podľa druhu múky piekli niekoľko hlavných druhov chlebov, ako : biely, alebo čistý z najlepšej pšeničnej múky, prostredný, pšeničný chlieb, čierny, jačmenný, ľudový, vojenský atď. Plínius menuje okrem hlavných druhov ešte deväť.

Aj napriek tomu, že sa na jedálnom lístku u Rimanov objavil chlieb, obilná kaša ešte dlho tvorila základnú potravinu najchudobnejších Rimanov. Pekárne v Ríme následkom mnohých vojen začali upadať a miesta rímskych pekárov zaujali pekári nemeckí, ktorí sa usadili v Taliansku. V Taliansku sa vďaka pekárňam stali najvýznamnejšie mestá Benátky a Neapol.

Od Rimanov sa chleba naučili piecť Galovia, ktorí údajne ako prví použili droždie. Objav kvasenia bol dôležitým medzníkom vo vývojovom stupni. Spočiatku bolo kvasenie technologicky náročnejšie, ale takto pripravený chlieb bol oveľa chutnejší, výživnejší a hlavne trvanlivejší. Z Ríma sa prenieslo "pečenie cesta z múky" aj do Germánie.

Okrem spomínaných chlebov známy je aj arabský okrúhly chlieb "pitah" (pita). Údajne bol vymyslený Arménmi a Arabi ho len šírili po svete, ďalej židovský nekvasený chlieb "maces", ktorý sa pečie každý piatok, pred začiatkom Šabatu. Vo Francúzsku boli obľúbené okrúhle, hladké chleby užívané namiesto tanierov pri hodoch. Zmienky o okrúhlych chleboch nájdeme ešte pri korunovácií Ľudovíta XII. (1498 - 1515).

Mgr. Uršula AMBRUŠOVÁ, Východoslovenské múzeum Košice

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  2. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  3. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  4. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  5. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  6. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  7. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  8. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  1. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí
  2. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  3. Šaca v Lige majstrov futbalovej medicíny
  4. Nové PLANEO už aj v Prešove! Zľava 10 % na všetko a mega tombola
  5. Nová predajňa PLANEO v Spišskej Novej Vsi
  6. Nové Planeo v Košiciach
  7. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  8. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 911
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 8 873
  3. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 3 723
  4. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 611
  5. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke 3 199
  6. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 025
  7. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd 2 797
  8. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 2 736
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (30.5. - 5.6.1925)
  2. Filip Tikl: Príbeh prostitútky 1.diel: Detstvo
  3. Lucia Mihalíková: Plitvické jazerá na druhý pokus
  4. Ján Valchár: Hlásim sa z Donbasu
  5. Ján Karas: Pamäť alebo propaganda? Návrat Stalina do moskovského metra je fackou histórii
  6. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Winchester
  7. Ivan Čáni: Šutaj Eštok rozhodol – bol to politický proces a snaha o politickú pomstu!
  8. Milan Srnka: Opozícia bojuje v bielych rukavičkách
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 28 967
  2. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 7 827
  3. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 7 508
  4. Michaela Witters: Dievčatko v škôlke neprehovorilo sedem mesiacov ani slovo. Nakoniec jej pomohlo toto... 6 025
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 853
  6. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 5 022
  7. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 779
  8. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry? 4 434
  1. Věra Tepličková: Šok v Levoči
  2. Tupou Ceruzou: Kamarát Viktor
  3. Radko Mačuha: Aj Európa má svoju suverénnu politiku.
  4. Marian Nanias: Jadrová energia - Tomu sa hovorí viera a dôvera...
  5. Tupou Ceruzou: Žiačik
  6. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy
  7. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  8. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (30.5. - 5.6.1925)
  2. Filip Tikl: Príbeh prostitútky 1.diel: Detstvo
  3. Lucia Mihalíková: Plitvické jazerá na druhý pokus
  4. Ján Valchár: Hlásim sa z Donbasu
  5. Ján Karas: Pamäť alebo propaganda? Návrat Stalina do moskovského metra je fackou histórii
  6. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Winchester
  7. Ivan Čáni: Šutaj Eštok rozhodol – bol to politický proces a snaha o politickú pomstu!
  8. Milan Srnka: Opozícia bojuje v bielych rukavičkách
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 28 967
  2. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 7 827
  3. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 7 508
  4. Michaela Witters: Dievčatko v škôlke neprehovorilo sedem mesiacov ani slovo. Nakoniec jej pomohlo toto... 6 025
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 853
  6. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 5 022
  7. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 779
  8. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry? 4 434
  1. Věra Tepličková: Šok v Levoči
  2. Tupou Ceruzou: Kamarát Viktor
  3. Radko Mačuha: Aj Európa má svoju suverénnu politiku.
  4. Marian Nanias: Jadrová energia - Tomu sa hovorí viera a dôvera...
  5. Tupou Ceruzou: Žiačik
  6. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy
  7. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  8. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu