nezašľahá toľko vzduchu, určite sa jej to podarí. Stačí len zachovať postup. Ten treba dodržať najmä pri príprave rolády. Na roládu najprv vymiešame žĺtky s cukrom. Z bielok ušľaháme tuhý sneh a postupne zašľaháme cukor. Potom primiešame žĺtky, múku a solamyl. Upečený piškótový plát vyklopíme na utierku posypanú cukrom a odstránime papier na pečenie. Plát zavinieme ešte horúci. Do piškóty nemusíme pridávať kypriaci prášok do pečiva, iba vtedy, ak ju pripravujeme z celozrnnej múky.
Na tortu alebo plát potrebujeme: 6 vajec, 90 g masla, tuk na vymastenie, múka na vysypanie, papier na pečenie, 180 g cukru, 1 lyžička strúh. citrónovej kôry, 120 g polohr. múky, 80 g solamylu.
Postup: Pri miernej teplote rozpustíme maslo (nesmie zhnednúť) a dáme ho chladnúť. Dno formy namažeme tekutým maslom a posypeme múkou (plech obložíme papierom na pečenie). Elektrickú rúru vyhrejeme na 180°C, plynovú na 2. stupeň a teplovzdušnú na 150°C. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Spočiatku šľaháme pri nízkych otáčkach, aby sa vytvorili malé vzduchové bublinky a sneh bol pevnejší. Potom otáčky zvýšime, až vznikne tuhý sneh. Ušľaháme žĺtky so 6 lyžicami horúcej vody. Potom zvoľna zašľaháme cukor, až vznikne hustý belavý krém. Primiešame citrónovú kôru. Navrch preosejeme múku a solamyl, prilejeme tekuté maslo a pridáme bielkový sneh. Všetko opatrne premiešame. Piškótové cesto naplníme do formy (alebo rozprestrieme na plech). Formu vložíme na strednú lištu (plech zasunieme na spodnú) a pečieme zhruba 35 min. Ak nechceme piškótu krájať, upečieme si korpusy zvlášť.
(Ko)
Autor: Piškótové cesto ako obláčik
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.