Smotanová zemiaková polievka s hráškom
Potrebujeme: 1 l vody, 250 g zemiakov, 200 g kuracích pŕs, 200 g mrazeného hrášku, 70 g šampiňónov, 2 dl šľahačkovej smotany, 2 lyžice oleja, 1 lyžicu kôpru, 1 lyžičku polohrubej múky, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Na oleji osmažíme nadrobno pokrájané mäso, posolíme, okoreníme, zalejeme vriacou vodou. Pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky a šampiňóny, povaríme 10 minút. Pridáme hrášok a ešte varíme 5 minút. Vmiešame smotanu, rozmiešanú s lyžičkou múky, necháme prejsť varom. Nakoniec pridáme do polievky nakrájaný kôpor.
(obr. 1)
Morčacie prsia so zeleninou
Potrebujeme: 800 g morčacích pŕs, 1 pór, 400 g paradajok, 100 g šalotky, 2 vetvičky zeleru, 500 g zemiakov, 3 lyžice oleja, zmes byliniek - petržlen, rozmarín, šalvia - 3 lyžice olív bez kôstok.
Postup: Do umytého a osušeného mäsa votrieme soľ a okoreníme ho, potom na rozpálenom oleji na panvici krátko opečieme po oboch stranách. Prisypeme posolenú zeleninu, ktorú pripravíme takto: zeler a pór nakrájame na 1 cm kúsky, paradajky priečne nakrojíme, sparíme a olúpeme, potom rozkrojíme a odstránime jadierka. Dužinu nakrájame na kúsky. Očistenú šalotku rozkrojíme ns štvrtky, zemiaky pokrájame na plátky. Zmes premiešame, posypeme bylinkami, pridáme olivy pokrájané na kúsky a dáme piecť vo vymastenom pekáčiku asi na 50 minút.
(obr. 2)
Kuracie stehná na čiernom pive
Potrebujeme: 4 kuracie stehná, 1 - 2 väčšie cibule, 0,5 l čierneho piva, 2 lyžice masla, polovicu vrecúška marinády na pečené mäso, olej, múku a tuk na zápražku.
Postup: Podľa návodu pripravíme marinádu, potrieme ňou stehná a necháme 30 minút odležať. Pekáčik vymastíme maslom a posypeme nahrubo nakrájanou cibuľou. Na vrstvu cibule dáme stehná a ak zostala marináda, dáme ju do pekáčika. Podlejeme čiernym pivom a dáme piecť asi na 45 - 50 minút pri 200 stupňoch C podľa veľkosti mäsa. Často podlievame. Po dopečení mäso vyberieme a výpek zahustíme tmavou zápraškou. Potom dáme mäso späť do pekáčika a prehrejeme ho.
(obr. 3)
Kapustníky so zemiakmi
Potrebujeme: 500 g zemiakov, 250 g kyslej kapusty, 1 cibuľu, 3 - 4 lyžice zemiakového škrobu, 1 vajce, soľ, maslo alebo masť na smaženie.
Postup: Očistené zemiaky nastrúhame na jemno a čiastočne vytlačíme z nich šťavu. Odkvapkanú kapustu pokrájame na menšie kúsky, cibuľu nakrájame nadrobno a s kapustou ju vmiešame do zemiakov. Zmes zahustíme zemiakovým škrobom (maizenou) pridáme vajce, posolíme a všetko dôkladne premiešame. Vo väčšej liatinovej panvici rozpustíme 2 lyžice tuku, po lyžiciach naň dáme cesto a vytvarujeme ho do okrúhlych placiek. Pečieme do zlatista pomaly asi 4 minúty na každej strane. Hotové rozdelíme na taniere a podávame so zeleným šalátom. Chutné sú aj s jogurtovým dipom ochuteným kôprom alebo inými zelenými bylinkami. Je to rýchla a lacná večera.
(obr. 4)
(som)
Autor: bea
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.