Pochúťkové maslá
Pochúťkové alebo ochutené maslo pripravíme vymiešaním čerstvého masla s chuťovo rôznymi prísadami a koreninami. V teplej kuchyni ním dopĺňame, spestrujeme a zjemňujeme chuť hotových pokrmov. Uskladujeme ho v chladničke upravené do tvaru valčeka alebo hranolčeka a zabalené do pergamenového papiera alebo alobalu. Pri podávaní ho krájame vrúbkovým nožom na kolieska alebo štvorčeky a kladieme priamo na hotový pokrm tesne pred podávaním.
V studenej kuchyni používame pochúťkové maslo ako nátierku na prípravu obložených chlebíčkov, ako plnku na prípravu plnených vajec a zeleniny, prípadne ako ozdobu a doplnok studených mís a tanierov.
Bylinkové maslo - je vyšľahaná zmes čerstvého masla s bylinkovou zmesou, ktorú kúpime v obchode pod názvom "bylinkové maslo". Podávame ho k rybám, teplým mäsitým jedlám a natierame ho aj na chlieb.
Pažítkové maslo
Potrebujeme: 160 g čerstvého masla, 40 g pokrájanej pažítky.
Do vyšľahaného masla pridáme nadrobno pokrájanú pažítku a zľahka premiešame. Uskladňujeme v chladničke upravené do tvaru valca a zabalené do pergamenového papiera. Podávame ako doplnok k jedlám, pripravovaným na anglický spôsob (minútky), alebo k vareným a pečeným rybám.
Petržlenové maslo
Potrebujeme: 160 g čerstvého masla, pol lyžice posekanej zelenej petržlenovej vňate, trocha citrónovej šťavy, mleté biele korenie, soľ, niekoľko kvapiek worcestra.
Do vyšľahaného masla pridáme posekanú zelenú petržlenovú vňať, citrónovú šťavu a worcester, podľa chuti osolíme a dôkladne premiešame. Uskladňujeme v chladničke upravené do tvaru valca a zabalené do pergamenového papiera. Podávame ako doplnok k minútkam pripraveným grilovaním.
Chrenové maslo
Potrebujeme: 160 g čerstvého masla, 40 g postrúhaného chrenu.
Zmes vyšľahaného masla s postrúhaným čerstvým chrenom. Rozpis je na 200 g hotového chrenového masla.
Do vyšľahaného masla pridáme najemno postrúhaný chren a dôkladne premiešame. Uskladňujeme v chladničke upravené do tvaru valca a zabalené do pergamenového papiera. Podávame ako doplnok k minútkam.
Podobne pripravujeme sardelové maslo primiešaním sardelovej pasty a worcesterovej omáčky, tiež kečupové maslo, keď do 150 g masla primiešame 60 g kečupu alebo šampiňónové maslo, keď do 140 g masla zamiešame 70 g podusených šampiňónov a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Ak zamiešame 40 g nakladaných kapár do 170 g masla, získame kaparové maslo ako doplnok k minútkam.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.