domácnostiach samozrejmosťou. Okrem toho ho používajú aj na domácu liečbu niektorých ochorení - pri bolestiach hrdla ním kloktajú, natierajú ním poranenia na koži a vyplachujú si ním ústa. Olivovým olejom zaháňajú hlad - jednoducho si do neho namočia chlebovú placku alebo bagetu. Pravlasť olivovníkov je v Ázii, ale vyše 3 tisíc rokov sa pestujú v celom Stredomorí.
Prečo je olivový olej najzdravší? Má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, je ľahko stráviteľný, nezaťažuje organizmus, priaznivo pôsobí na látkovú výmenu. V krajinách pri Stredozemnom mori, kde sa najviac používa, je najmenej srdcových ochorení. Pôsobí aj pri chorobách krvného obehu, žlčníkových problémoch, zápche, na suchú pokožku, zbavuje telo škodlivých látok, znižuje hladinu cholesterolu. Môže sa použiť aj ako prvá pomoc pri otravách na vyvolanie zvracania - stačí naliať do polovice pohára vlažnú vodu, doplniť olejom a vypiť.
V našich domácnostiach používame olivový olej na spestrenie, najmä v studenej kuchyni, na omastenie cestovín. Nie je práve najlacnejší a aj preto musíme pri jeho kúpe dávať pozor na to, aký olej kupujeme - vyberme si olej najvyššej kvality. Podľa predpisov Európskej únie je tento olej označený textom "Prírodný olivový olej extra". Takýto olej nemá žiadne konzervačné ani chemické látky a nežiadúce prímesi.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.