Z francúzskej kuchyne
Rybie filé na spôsob Orly
Potrebujeme: 500 g filé, 2,5 dl rajčiakovej omáčky, 80 g múky, 1 dl mlieka, 2 vajcia, citrónovú šťavu, mleté čierne korenie, zelenú petržlenovú vňať, soľ.
Postup: Filé rozdelíme na štyri porcie a ponamáčame v citrónovej šťave, do ktorej sme pridali mleté čierne korenie, posekanú zelenú petržlenovú vňať a soľ. Z mlieka, vajce, múky a soli pripravíme cestíčko, obalíme ním pripravené filé a vypražíme na oleji do zlata.
Podávame posypané posekanou zelenou petržlenovou vňaťou a obložené kolieskami citróna. Rajčiakovú omáčku podávame osobitne v omáčniku. (Foto 1)
Piemontské rizoto
Potrebujeme: 300 g ryže, 50 g syra, 40 g masla, 1 cibuľu, rajčiakovú kašu, vývar, soľ, nakladané uhorky.
Postup: Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na masle, pridáme ryžu, opečieme 2 minúty, prilejeme zodpovedajúce množstvo horúceho vývaru, pridáme trocha rajčiakovej kaše, osolíme, premiešame a varíme 18 minút. Pred podávaním posypeme postrúhaným syrom. (Foto 2)
Rezance na bernský spôsob
Potrebujeme: 400 g rezancov, 50 g masla, 4 vajcia, 4 plátky šunky, 100 g nakladaných šampiňónov, 2 rajčiaky.
Postup: Uvarené rezance pomastíme maslom, uložíme na obdĺžnikovú misu, navrch rozložíme ugrilované plátky šunky, na každý plátok dáme 1 volské oko a do každého rohu misy umiestnime polovičku rajčiaka naplneného hubami. (Foto 3)
Lístková torta s marmeládou
Potrebujeme: hotové lístkového cesto. Krém: 75 g práškového cukru, 35 g hladkej múky, 2 žĺtky, 2,5 dl mlieka, 1 balíček vanilínového cukru. Poleva: 150 g práškového cukru, 1 lyžicu horúcej vody, 1 lyžicu čerešňového likéru.
Postup: Cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 mm, tortovou formou vykrojíme z neho tri kruhy, popicháme ich vidličkou a v horúcej rúre upečieme. Vychladnutý prvý kruh natrieme krémom, prikryjeme druhým kruhom, na ktorý rozotrieme hustú marhuľovú marmeládu a položíme tretí kruh. Povrch polejeme bielou polevou a ozdobíme malými rožkami z lístkového cesta, ktoré sme upiekli osve.
Krém: Cukor a žĺtky dobre vymiešame, postupne primiešame múku a rozriedime horúcim mliekom, do ktorého sme pridali vanilínový cukor. Všetko za stáleho šľahania metličkou privedieme do varu, odstavíme a necháme vychladnúť.
Poleva: Jemný preosiaty cukor vymiešame s horúcou vodou a čerešňovým likérom na hladkú polevu. Ak je príliš hustá, pridáme niekoľko kvapiek vody. Poleva pri nanášaní na múčnik nesmie byť riedka, aby nestekala z povrchu, ale ani horúca, pretože rýchlo chladne a vytvára matný povrch. (Foto 4)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.