Obsahuje silice, horčiny a triesloviny a je vhodná do polievok zo strukovín, najmä hrachovej a fazuľovej, tiež do kapustnej. Na zakáľačkách nesmela chýbať, lebo dávala klobásam špecifickú chuť. Používa sa na prípravu hydinového a hovädzieho mäsa.
Zapekané hovädzie mäso
Zapekaciu misku vytrieme olejom, posypeme 2 strúčikmi posekaného cesnaku, trochou petžlenovej vňate a niekoľkými nakrájanými rajčiakmi. Na ne dáme nakrájané hovädzie mäso, posypeme materinou dúškou, petržlenovou vňaťou a cesnakom, dáme ďalšiu vrstvu rajčiakov, osolíme, okoreníme. Na vrchu posypeme syrom a pokvapkáme olejom, zapekáme a podávame s chlebom alebo opečenými zemiakmi.
(Ko)
Autor: Materina dúška
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.