zaťažovaného orgánu. Srdce najviac zabíja stres, fajčenie, nedostatok pohybu a nedodržiavanie zásad racionálnej výživy. "Aby mohlo riadne pracovať, musí byť sieť veľkých ciev v jeho blízkosti čistá a priechodná," hovoria kardiológovia.
Hlavným rizikovým faktorom vzniku artériosklerózy ako jednej z najčastejších príčin infarktu myokadu je nesprávna výživa a nedostatok pohybu. Cholesterol poškodzuje vnútorné steny ciev a organizmus sa pokúša napraviť škody tým, že začne na kritických miestach ukladať tuk. Cieva sa začne zužovať a stačí malá krvná zrazenina, aby sa upchala a prívod kyslíka do srdca sa zastavil.
Pacienti majú dnes oveľa lepšie šance na prežitie ako napríklad pred 50 rokmi. Pri infarkte však rozhoduje každá minúta: čím skôr sa postihnutý dostane do nemocnice, tým lepšie sú jeho šance na prežitie a vyliečenie. Preto pri podozrení na infarkt platí zásada: radšej dostať pacienta k lekárovi desaťkrát zbytočne, ako sa stať obeťou vlastnej ľahkovážnosti.
Aby infarkt nevznikol, treba aktívne čeliť trom hlavným rizikovým faktorom - vysokému krvnému tlaku, fajčeniu a zvýšenej hladine cholesterolu. Ak sa vyskytujú spoločne, nebezpečenstvo vzniku infarktu sa zväčšuje. Napríklad vysoká hladina cholesterolu vedie k strojnásobeniu rizika srdcovej príhody. Ak sa k tomu pridá fajčenie, riziko je už päťnásobné. A keď je to všetko kombinované s vysokým krvným tlakom, výsledkom je hrozivé dvadsaťdvanásobné riziko.
Ak máte sklon k vysokému krvnému tlaku, dajte ruky preč od soľničky, začnite držať redukčnú diétu, eliminujte účinky stresu pravidelným pohybom a relaxačnými cvičeniami.
Pre istotu si dajte každý rok vyšetriť hladinu cholesterolu. Ak nefajčíte, dodržiavate správnu životosprávu a netrpíte nadváhou, lekár u vás môže tolerovať mierne zvýšenú hladinu cholesterolu, t.j. až 200 mg/dl. Približne polovicu cholesterolu produkuje pečeň, zvyšok sa do organizmu dostáva jedlom. Vo všeobecnosti platí zásada: čím mastnejšie jedlá konzumujeme, tým vyššia je hladina cholesterolu. Aby naše cievy zostali čisté a priepustné, mali by sme radikálne obmedziť spotrebu živočíšnych tukov a mäsa a uprednostniť celozrnné produkty, ovocie a zeleninu. Živočíšne tuky možno nahradiť slnečnicovým alebo olivovým olejom a kvalitným margarínom.
Kto trpí nadváhou bez iných rizikových faktorov, zníži riziko infarktu o polovicu, ak bude pravidelne každý deň chodiť na vychádzky. Srdce je sval, ktorý treba udržiavať v primeranej kondícii. Na to stačí trikrát týždenne aspoň 20 minút pohybu - najlepší je beh a cyklistika.
Autor: Bu/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.