Vieme, že nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby mal náš organizmus zabezpečený prísun látok, potrebných na jeho fungovanie.
Poznáme cestu potravy od úst do konečníka? U dospelého meria 8 - 10 metrov a rozdeľujeme ju na 6 častí. Sú to akési zastávky pre potravu.
O chemické rozloženie potravy sa postará okolo 20 rozličných chemických látok nachádzajúcich sa v slinách, žalúdkovej šťave i v črevách. Osobitnú úlohu plnia enzýmy. Sú to látky, ktoré už aj v neveľkom množstve uvádzajú do chodu a ovplyvňujú chemické deje bez toho, aby sa samy spotrebúvali. Bez ich pomoci by sa sotva dostali niektoré živiny z čreva do organizmu.
Ústna dutina je prvou zastávkou potravy na ceste tráviacou rúrou. Tu sa zubami mechanicky rozmelí a prekontroluje chuťovými a čuchovými telieskami. Žuvaním sa premieša so slinami, ktoré zvláčnia a obalia jednotlivé hlty, aby sa ľahšie skĺzli pažerákom do žalúdka, a súčasne pridávajú k potrave enzýmy pripravujúce na rozloženie sacharidy. Sliny sa zo slinných žliaz vylučujú nepretržite, ich vylučovanie sa však značne zvýši, len čo sa potrava dostane do úst. Tvorba slín sa môže zvýšiť aj vtedy, keď sa len dívame na vkusne upravené jedlo alebo keď zacítime jeho príjemnú vôňu. Niekedy nám slinky tečú už aj len pri pomyslení na chutné jedlo.
Druhou stanicou potravy je hltan. Keď sa hlt v ústach dostatočne spracuje, jazyk ho posunie do zadnej časti ústnej dutiny, do hltana. Jeho svalovina zareaguje komplikovanou sériou sťahov. Mäkké podnebie uzavrie vhod do nosa, hrtan sa naddvihne, jeho príchlopka uzavrie cestu vzduchu a hlt sa posunie do pažeráka.
Treťou časťou tráviacej rúry je pažerák. Je dlhý okolo 30 cm. Potrava sa tu zdrží len niekoľko sekúnd, lebo svalovina sa usiluje čo najskôr zasunúť prehltnutý kúsok jedla do žalúdka.
Žalúdok predstavuje štvrtú zastávku potravy na ceste tráviacou rúrou. Normálne dokáže prijať pol druha litra potravy. Tu sa potrava rozhnetie na riedku kašu, ešte viac rozloženú výlučkami sliznice žalúdka.
Do piatej stanice - tenkého čreva - dostane sa potrava zo žalúdka cez otvor v jeho dolnej časti - cez vrátnik. V tenkom čreve sa začnú živiny z potravy vstrebávať do tela. Prvú časť tenkého čreva nazývame dvanástnikom pre jeho dĺžku, ktorá zodpovedá dĺžke dvanástich prstov, položených vedľa seba, teda asi 25 cm.
Posledným, šiestym úsekom tráviacej rúry je hrubé črevo. Jeho úlohou je odsať vodu zo zvyškov nevstrebanej potravy. Pri vústení tenkého do hrubého čreva je slepé črevo s jeho červovitým príveskom. V ňom často vzniká zápal, ktorý môže ohroziť aj život človeka, ak sa včas neošetrí. Operovať "slepé črevo" znamená odstrániť jeho červovitý prívesok.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.