množstve ako napr. na kôprovú omáčku, lenže na ozdobenie priamo na tanieri sa nehodia lístky petržlenu či zeleru, vňať z cibuľky a pažítky. Môžeme si ich vypestovať v kvetináči. Výhodu rýchleného pestovania sú malé nároky na teplo, svetlo i polievanie.
Petržlenová vňať
Na rýchlenie 1 - 2 korene petržlenu zasadíme do črepníka tak, aby ich vrcholce vyčnievali ˝ - 1 cm z pôdy. Optimálna teplota na rýchlenie petržlenu je 20 stupňov C a jednou z podmienok dobrej úrody je opatrné polievanie. Výhoda je, že petržlen nevyžaduje veľa svetla. Ak dodržíme všetky podmienky, zakrátko vypestujeme petržlenovú vňať.
Pažítka
Pažítku môžeme pestovať po celý rok. V lete v debničkách na balkóne a v zime v črepníkoch v miestnosti. Nie je náročná na pôdu, treba ju však častejšie polievať. Semená rozsypeme hustejšie a len veľmi zľahka ich zasypeme zemou. Na zimné rýchlenie si musíme pažítku predpestovať. zasejeme ju na jar v záhradke alebo do debničiek. Vyžaduje časté polievanie a prihnojovanie (raz za 14 dní). Cez leto pažítka spevnie, vtedy ju vyberieme zo zeme a odložíme do pivnice. Asi od decembra ju môžeme postupne brať na izbové rýchlenie. Z korienkov potom odstránime vyschnuté listy a zasadíme ich asi o 1 cm hlbšie ako po prvý raz. Zasadenú pažítku udržiavame pri teplote 18 stupňov C a podľa potreby zalievame.
Kôpor
Na tvorbu aromatických látok potrebuje dostatok svetla. Preto ho sadíme až začiatkom marca. Po zasadení semien vzíde asi o 7 - 8 dní. Na ďalší rast mu stačí izbová teplota a občasné polievanie (podľa potreby).
Cibuľa
Na rýchlenie vyberieme drobné kuchynské cibuľky. Na noc ich namočíme do vlažnej vody. Na druhý deň cibuľky vyberieme a po obschnutí zasadíme do pripravenej nádoby so zemou, ktorú umiestnime pri teplote 18 - 20 stupňov C. Cibuľke mnoho vody škodí, preto ju musíme polievať iba podľa potreby. Prvú vňať môžeme zbierať asi o 10 - 14 dní.
Zeler
Na rýchlenie sú najlepšie malé zelerové korene. Zasadíme ich do nádoby so zemou a necháme rásť pri izbovej teplote (asi pri 20 stupňoch C). Rast vňate nevyžaduje veľa svetla a po 10 - 14 dňoch ju môžeme prvý raz zbierať.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.