Cesnaková polievka
Potrebujeme: 300 g zemiakov, 1,25 l vody, soľ, 6 strúčikov cesnaku, 40 g masti, 100 g chleba, 20 g masti, 2 vajcia.
Postup: Umyté a pokrájané zemiaky necháme v slanej vode rozvariť. Cesnak rozotrieme so soľou a trocha opražíme na masti. Opražený cesnak aj s opraženými kockami chleba dáme na taniere a zalejeme rozvarenými zemiakmi. Výživnú hodnotu polievky môžeme zvýšiť pridaním rozšľahaných vajec. (obr. 1)
Kari guľôčky s pórom
Potrebujeme: 50 g zemiakových chipsov s cibuľovou príchuťou, 30 g pražených a nesolených búrskych orieškov, 1 cibuľu, 500 g mletej hovädziny, 1 lyžičku kari korenia, 1 vajce, soľ, čierne mleté korenie, 2 lyžice oleja, 2 póry, 200 ml vývaru z kocky, 100 ml smotany, 200 g cestovín (širokých rezancov).
Postup: Mleté mäso dáme do misy, pridáme chipsy, ktoré sme rozdrobili valčekom na cesto na malé omrvinky, posekané búrske oriešky a pokrájanú cibuľu. Ochutíme kari, čiernym korením a soľou, pridáme vajce. Zmes prepracujeme rukami a formujeme guľôčky veľké ako vlašský orech. Opekáme ich 8 minút v panvici zo všetkých strán a odložíme. Pór nakrájame na 2 cm hrubé kúsky a tie porozdeľujeme na jednotlivé kolieska, orestujeme ich na masle, poprášime múkou, zalejeme vývarom, dolejeme smotanou a premiešame. Necháme prejsť varom a pikantne dochutíme korením a soľou. Do tejto omáčky dáme guľky a necháme ich v nej zohriať. Uvarené cestoviny rozdelíme do tanierov a polejeme omáčkou, guľky dáme na povrch cestovín. (obr. 2)
Dusené kurča s jablkami
Potrebujeme: 1 kurča, soľ, 150 g tuku, 1 menšiu cibuľu, 4 jablká, 5 dl smotany, 10 g hladkej múky.
Postup: Očistené kurča rozštvrtíme, osolíme, opečieme na tuku a vyberieme. Vo výpeku speníme nadrobno posekanú cibuľu, pridáme očistené a postrúhané jablká, trocha podlejeme vodou, vložíme opečené štvrťky kurčaťa a prikryté pomaly dusíme. Mäkké kurča vyberieme, šťavu zahustíme smotanou, ktorú sme rozhabarkovali s múkou, chvíľu povaríme a pretrieme cez sito. Podávame s ryžou. (obr. 3)
Zemiaková torta so snehom
Potrebujeme: 2 vajcia, 100 g práškového cukru, 200 g varených postrúhaných zemiakov, citrónovú alebo pomarančovú kôru a šťavu, 30 g hrubej múky, lekvár, 2 bielka a 60 g práškového cukru navrch.
Postup: Žĺtky s cukrom vymiešame do peny, pridáme postrúhané zemiaky, postrúhanú citrónovú kôru a šťavu a premiešame. Nakoniec pridáme múku, tuhý sneh ušľahaný z bielkov a všetko spolu zľahka premiešame. Pripravené cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a vložíme do vyhriatej rúry piecť. Nedopečené vyberieme z rúry a potrieme ľubovoľným lekvárom. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a nad parou ušľaháme dotuha. Sneh nesmie tiecť. Tuhý sneh natrieme na lekvár, tortu vložíme späť do rúry a pomaly dopečieme. (obr. 4)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.