Čím a ako zahusťujeme
Či bude jedlo chutné a kvalitné, to vo veľkej miere závisí od jeho dokončenia. Najčastejšie zahusťovaním. Zahusťujeme polievky, omáčky, šťavy z mäsa, dusenú zeleninu, krémy atď.
Zaprášením múkou zahusťujeme dusenú zeleninu, minútky, mäsá vo vlastnej šťave, prírodné pečienky. Výpek či vydusenú šťavu necháme odpariť, zaprášime hladkou múkou, chvíľku opražíme, zriedime vlažným vývarom alebo vlažnou vodou a dobre povaríme.
Zátrepkou najčastejšie zahusťujeme najmä kyslé polievky a omáčky. Zátrepku pripravíme jednoducho - v mlieku alebo v smotane dobre rozšľaháme hladkú múku a vlejeme do vriacej polievky alebo do omáčky a za stáleho miešania (šľahania) najmenej 20 minút povaríme.
Zápražkou zahusťujeme najčastejšie omáčky a polievky. Nevyhnutnou súčasťou zápražky je tuk (maslo do bielych polievok a omáčok a masť do tmavších polievok), ktorý rozohrejeme a opražíme na ňom za stáleho miešania preosiatu hladkú múku. Potom môžeme pridať postrúhanú cibuľu alebo mletú papriku, zriedime studenou vodou, mliekom alebo vývarom z kostí, mäsa alebo zeleniny. Po zriedení zápražku dobre povaríme (najmenej pol hodiny), čím dosiahneme jemnú chuť a hladkosť pokrmu. Hotovú zápražku prelejeme do pokrmov cez husté sito. Napokon zahustený pokrm ešte chvíľu povaríme.
Pri príprave zápražky na diétne jedlá nesmieme prepáliť tuk, preto troška opražíme iba nasucho múku, zriedime ju vodou, rozvaríme a potom pridáme surové maslo.
Obilninami zahusťujeme polievky pre malé deti. Postupujeme tak, že v polievke rozvaríme ovsené vločky, ryžu alebo krúpy a potom ich pretrieme cez sito alebo rozmixujeme.
Vajcom zahusťujeme a zlepšujeme chuť duseného špenátu a niektorých druhov polievok. Celé vajce alebo len žĺtok rozšľaháme v mlieku alebo smotane a vlejeme do hotového pokrmu, ktorý už nesmieme ďalej variť.
Škrobom zahusťujeme zvyčajne sladké ovocné polievky, omáčky a krémy. Škrobovú múčku rozmiešame v troške vlažného mlieka alebo vo vode a vlejeme za stáleho miešania do vriacej tekutiny. Miešame, až kým zhustne. Nesmieme dlho variť, lebo vy jedlo zredlo.
Postrúhaným chlebom môžeme zahusťovať šťavu znojemskej pečienky, špikovanej roštenky a guláše. Postrúhaný chlieb pridáme do výpeku alebo do šťavy a varíme, až kým vznikne primerane hladká šťava.
Strúhankou môžeme zahusťovať mleté alebo sekané mäso a zeleninu.
Postrúhaným perníkom zahusťujeme omáčky pripravované na sladkokyslo.
Uvarenou prelisovanou zeleninou zahusťujeme najčastejšie diétne jedlá.
Surovými postrúhanými zemiakmi zahusťujeme predovšetkým kapustu. Zmiešame ich s troškou hladkej múky, pridáme ku kapuste a povaríme.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.