Korzár logo Korzár

Maturita v kuchyni

Čím a ako zahusťujemeČi bude jedlo chutné a kvalitné, to vo veľkej miere závisí od jeho dokončenia. Najčastejšie zahusťovaním. Zahusťujeme

Čím a ako zahusťujeme

Či bude jedlo chutné a kvalitné, to vo veľkej miere závisí od jeho dokončenia. Najčastejšie zahusťovaním. Zahusťujeme polievky, omáčky, šťavy z mäsa, dusenú zeleninu, krémy atď.

Zaprášením múkou zahusťujeme dusenú zeleninu, minútky, mäsá vo vlastnej šťave, prírodné pečienky. Výpek či vydusenú šťavu necháme odpariť, zaprášime hladkou múkou, chvíľku opražíme, zriedime vlažným vývarom alebo vlažnou vodou a dobre povaríme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zátrepkou najčastejšie zahusťujeme najmä kyslé polievky a omáčky. Zátrepku pripravíme jednoducho - v mlieku alebo v smotane dobre rozšľaháme hladkú múku a vlejeme do vriacej polievky alebo do omáčky a za stáleho miešania (šľahania) najmenej 20 minút povaríme.

SkryťVypnúť reklamu

Zápražkou zahusťujeme najčastejšie omáčky a polievky. Nevyhnutnou súčasťou zápražky je tuk (maslo do bielych polievok a omáčok a masť do tmavších polievok), ktorý rozohrejeme a opražíme na ňom za stáleho miešania preosiatu hladkú múku. Potom môžeme pridať postrúhanú cibuľu alebo mletú papriku, zriedime studenou vodou, mliekom alebo vývarom z kostí, mäsa alebo zeleniny. Po zriedení zápražku dobre povaríme (najmenej pol hodiny), čím dosiahneme jemnú chuť a hladkosť pokrmu. Hotovú zápražku prelejeme do pokrmov cez husté sito. Napokon zahustený pokrm ešte chvíľu povaríme.

Pri príprave zápražky na diétne jedlá nesmieme prepáliť tuk, preto troška opražíme iba nasucho múku, zriedime ju vodou, rozvaríme a potom pridáme surové maslo.

Obilninami zahusťujeme polievky pre malé deti. Postupujeme tak, že v polievke rozvaríme ovsené vločky, ryžu alebo krúpy a potom ich pretrieme cez sito alebo rozmixujeme.

SkryťVypnúť reklamu

Vajcom zahusťujeme a zlepšujeme chuť duseného špenátu a niektorých druhov polievok. Celé vajce alebo len žĺtok rozšľaháme v mlieku alebo smotane a vlejeme do hotového pokrmu, ktorý už nesmieme ďalej variť.

Škrobom zahusťujeme zvyčajne sladké ovocné polievky, omáčky a krémy. Škrobovú múčku rozmiešame v troške vlažného mlieka alebo vo vode a vlejeme za stáleho miešania do vriacej tekutiny. Miešame, až kým zhustne. Nesmieme dlho variť, lebo vy jedlo zredlo.

Postrúhaným chlebom môžeme zahusťovať šťavu znojemskej pečienky, špikovanej roštenky a guláše. Postrúhaný chlieb pridáme do výpeku alebo do šťavy a varíme, až kým vznikne primerane hladká šťava.

Strúhankou môžeme zahusťovať mleté alebo sekané mäso a zeleninu.

Postrúhaným perníkom zahusťujeme omáčky pripravované na sladkokyslo.

SkryťVypnúť reklamu

Uvarenou prelisovanou zeleninou zahusťujeme najčastejšie diétne jedlá.

Surovými postrúhanými zemiakmi zahusťujeme predovšetkým kapustu. Zmiešame ich s troškou hladkej múky, pridáme ku kapuste a povaríme.

Autor: Ko/som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 439
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 327
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 894
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 806
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 559
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 424
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 142
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  7. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 804
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 525
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 299
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 242
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 038
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 445
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  7. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 804
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 525
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 299
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 242
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 038
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 445
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu