rôznych druhov potravy.
Účastníci štúdie boli rozdelení do piatich skupín v závislosti s objemom vlákniny vo vlastnom jedálničku. U osôb s maximálnym podielom vlákniny v potrave pokleslo ochorenie na rakovinu hrubého čreva až o 40 percent. Kým väčšia konzumácia rýb má určitý ochranný účinok, priveľká spotreba ošetreného mäsa - šunky, salámov, slaniny - prináša organizmu opačný efekt. Rakovina hrdla sa pri každodennom vyfajčení krabičky cigariet a vypití jedného litra vína vyskytuje päťdesiatkrát častejšie než v populačnom priemere. Tento pätnásťročný prieskum prebiehal s ohľadom nielen na možné zhubné bujnenie všeobecne, ale aj zo zreteľom k priamej súvislosti potravy a výskytu jednotlivých druhov nádorov. Napr. ženy s rakovinou prsníka mali v tele o 17 - 21 percent nižšiu hladinu látok, vyskytujúcich sa v zelenine a ovocí (karotenoidov) než zdravé ženy. Z toho vyplýva odporúčanie lekárov: jedzte toľko ovocia a zeleniny, koľko len vládzete a môžete!
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.