Karfiolové krokety
Potrebujeme: 2 menšie karfioly, 100 - 150 g jemnej krupice, 3 vajcia, soľ, trocha mlieka, 100 g strúhanky, 150 g oleja na vyprážanie.
Postup: Karfiol rozdelíme na ružičky, uvaríme v malom množstve vody do polomäkka, necháme na sitku odkvapkať a vložíme do teplého kastróla. Potom ho posypeme krupicou, roztlačíme vidličkou a necháme chvíľu zakryté, aby krupica napuchla. Pridáme žĺtky, soľ a vymiešame. Z masy rukou sformujeme krokety, ktoré ponamáčame v bielkoch rozšľahaných s 2 - 3 lyžicami mlieka, obalíme strúhankou, v horúcom oleji vypražíme a dáme odkvapkať na papierový obrúsok. Podávame so zemiakmi. (obr. 1)
Plnená fašírka z bravčového mäsa
Potrebujeme: 500 g bravčového mäsa, 60 g údenej slaniny, soľ, strúčik cesnaku, 3 žemle, mleté čierne korenie, 2 vajcia, 3 vajcia uvarené na tvrdo, 20 g tuku, trocha hladkej múky, citrónovú kôru, 2 kyslé uhorky, horčicu, 0,5 l smotany.
Postup: Mäso a slaninu zomelieme, pridáme soľ, rozotretý cesnak, namočené a vytlačené žemle, mleté čierne korenie a surové vajcia. Všetko spolu dobre premiešame a dáme na dosku, kde mäsovú zmes trochu roztlačíme. Do stredu poukladáme vajcia uvarené na tvrdo a mokrými rukami sformujeme podlhovastú šišku, ktorú dáme upiecť na pekáč s rozohriatym tukom. Podlievame len vtedy, ak mäso nepustí dosť šťavy. Počas pečenia polievame vlastnou šťavou. Upečenú fašírku vyberieme. Výpek zaprášime múkou, opražíme, pridáme postrúhanú citrónovú kôru, nadrobno posekané uhorky a trocha horčice, hneď zalejeme smotanou a povaríme na hladkú omáčku. Fašírku pokrájame a uložíme na misu. Podávame s ryžou. Omáčku podávame osobitne v omáčniku. (obr. 2)
Plnené kelové listy
Potrebujeme: 8 kelových listov, soľ, 500 g bravčového mäsa, mleté čierne korenie, 1 vajce, soľ, 30 g masti, 80 g cibule, 100 g anglickej slaniny, vývar z kostí.
Postup: Kelové listy predvaríme v osolenej vode. Mäso zomelieme, pridáme mleté čierne korenie, vajce, soľ, na masti spenenú posekanú cibuľu a všetko dobre premiešame. Pripravené kelové listy naplníme plnkou, stočíme, poukladáme na pekáč, ktorý sme vyložili plátkami slaniny, podlejeme vývarom a upečieme. Počas pečenia kelové listy polievame vývarom. Podávame so zemiakovou kašou. (obr. 3)
Vajcia zapečené v zemiakovej kaši
Potrebujeme: 500 g zemiakov, 0,25 l mlieka, 60 g masla, 4 vajcia, soľ, 100 g tvrdého syra.
Postup: Očistené zemiaky uvaríme v osolenej vode do mäkka, scedíme, pretrieme, pridáme horúce mlieko, polovičnú dávku masla a vyšľaháme hladkú zemiakovú kašu. Do kaše urobíme 4 jamky a do každej z nich rozbijeme jedno vajce. Vajcia osolíme, povrch posypeme postrúhaným syrom, pokvapkáme zvyšným maslom a v rúre zapekáme, až kým vajcia nestuhnú. Podávame so zeleninovým šalátom. (obr. 4)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.