Cestoviny ŕ la Italia
Talianske cestoviny nás lákajú mnohorakými tvarmi a tiež kvalitou - sú tvrdé a nerozvaria sa. Používame ich ako prílohu, so zeleninou ako šaláty a samostatné hlavné jedlá na storaké spôsoby. Obľúbené sú najmä u detí "farfalle" - motýliky alebo mašličky a "tagliatelle" - dlhé široké rezance - obidvoje aj s pridaním špenátu alebo cvikly ako prírodného farbiva. Doma si môžeme pripraviť obidva druhy.
Rezancové cesto
Pripravíme ho obvyklým spôsobom a nesolíme. Malo by byť hrubšie, ako na rezance do polievky, aby hneď nevyschlo, lebo by sa nedalo skrútiť. Cesto, ktoré musí byť odpočinuté, najprv po častiach vyváľame na pomúčenej pracovnej doske. (obr. 1)
Tagliatelle
Rezancové cesto opatrne rozvaľkáme a nožom nakrájame na požadovanú šírku. Rezance stočíme do zvitkov a necháme ich dobre uschnúť na kuchynskej mriežke. (obr. 2)
Farfalle
Vyváľané rezancové cesto nakrájame zúbkovaným randlíkom na rovnako veľké obdĺžničky. Každý obdĺžniček v prostriedku stisneme palcom a ukazovákom a pritlačíme. (obr. 3)
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.