Zabíjačkové špeciality
Papriková klobása
Na 10 kg mäsa (chudšie a mastnejšie zmiešame v pomere 7:3) pokrájaného na kocky treba 200 g soli, 80 g sladkej mletej papriky, 40 g štipľavej mletej papriky, 20 g rasce a ť0 g jemne postrúhaného cesnaku.
Pokrájané mäso premiešame s cesnakom rozotreným so soľou, pridáme ostatné koreniny a necháme v chlade 2 hodiny odstáť. Potom zmes zomelieme na mäsovom mlynčeku s 8 mm otvormi, premiešame a naplníme ňou črevá. Počas plnenia môžeme črevá poprepichovať tenkou ihlou.
Korenená klobása
Na 10 kg mäsa (najlepšie z pliecka) treba 200 g soli, č0 g mletého čierneho korenia, 5 g majoránu, 20 g sladkej mletej papriky a č0 g rozotreného cesnaku. Pripravuje sa ako papriková klobása.
Tlačenka
Uvarenú bravčovú hlavu, časť chudého a tučného mäsa, srdce a jazyk pokrájame na kocky. Pridáme postrúhanú cibuľu, jemne postrúhaný cesnak, mleté čierne korenie, soľ a premiešame s troškou vývaru z mäsa. Masu dobre premiešame a naplníme ňou dobre vyčistený bravčový žalúdok alebo pergamenové vrecko, prípadne igelitové vrecko alebo vrecko z mlieka, ktoré však naplníme len do dvoch tretín. Potom masu v žalúdku, či v inom obale dobre uzavrieme drievkom alebo gumičkou. Potom 1 až 2 hodiny (podľa veľkosti) pomaly varíme vo vývare. Po uvarení necháme tlačenku čiastočne vychladnúť, potom ju zaťažíme a necháme 24 hodín v chlade.
Huspenina
Časť hlavy, kože, chvostík, kolienka alebo nožičky dáme variť do studenej vody. Varíme pomaly, aby bol vývar čistý. Počas varenia z neho zberáme penu. Mäkké mäso vyberieme, pokrájame na rezance, pridáme pokrájanú cibuľu, soľ, ocot, a zalejeme precedeným vývarom z mäsa. Všetko dáme znova variť. Do vriaceho vývaru pridáme pokrájanú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler) a uvaríme do zmäknutia. Napokon môžeme pridať pokrájané kyslé uhorky a vývar odstavíme. Nalejeme do misiek alebo do foriem a necháme na chladnom mieste stuhnúť. Podávame s cibuľovým šalátom a octom.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.