Najvhodnejšie potraviny pre "nulky" a "áčka"
Pred týždňom sme na žiadosť vás, čitateľov, vysvetlili zásady stravovania podľa krvných skupín na základe vyživovacieho systému amerického lekára Dr. Petra D'Adama. Aké sú podľa neho najvhodnejšie potraviny
PRE KRVNÚ SKUPINU "0":
Vývojovo pochádza od lovcov a zberačov, ktorí sa živili prevažne mäsom a preto by ich strava mala obsahovať dostatok bielkovín živočíšneho pôvodu.
Ľudia s touto krvnou skupinou majú mohutný tráviaci systém, produkujúci veľké množstvo žalúdočných kyselín a preto je tento najlepšie prispôsobený na trávenie mäsa, rýb a hydiny. Títo jedinci majú až veľmi aktívny imunitný systém, ktorý veľmi rýchlo, často až priveľmi reaguje na nové podnety a zmeny. Podľa prieskumu má túto krvnú skupinu asi 40 percent populácie.
"Nulky" by mali jesť najmä chudé mäso, ryby, hydinu, morské plody, vajcia, ľanový a olivový olej, ovocie ako slivky, figy, sušené jablká, zelenú listovú zeleninu, korenie (cesnak, jodidovanú soľ, karí korene a kayenské korenie - obr. 1).
PRE KRVNÚ SKUPINU "A":
Vývojovo pochádza asi z "poľnohospodárov", t. j. "áčkari" sa najlepšie vysporiadajú s bielkovinami rastlinného pôvodu, ktoré sa nachádzajú v zelenine a obilninách.
Túto krvnú skupinu možno spájať aj s vegetariánstvom. Ak "áčkari" nie sú vegetariáni, môžu sa nimi stať. Nemajú veľmi silný tráviaci trakt a majú citlivý a prispôsobivý imunitný systém. Podľa štatistík má túto krvnú skupinu najväčší počet Európanov, až 44 percent.
Pre "áčkarov" sú prospešné ryby (makrela, okúň, treska), šošovica, zelená fazuľka, sójové bôby a sójové produkty, arašidy, mrkva, brokolica, kaleráb, špenát, zelená cibuľka, cesnak, slivky, ananás, figy, marhule, citróny, grapefruit, černice (obr. 2).
Nabudúce to budú krvné skupiny B a AB.
Autor: Pripravila: Soňa MAKAROVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.