(som)
Potrebujeme: 1 kg zemiakov, soľ, 1 vajce, mleté čierne korenie, 150 g šunky, 100 g hladkej múky, masť na opekanie.
Postup: Olúpané a umyté zemiaky jemne postrúhame na strúhadle, osolíme, pridáme vajce, mleté čierne korenie, šunku pokrájanú na malé kúsky a všetko spolu dobre premiešame. Na panvici rozpálime masť a z cesta na nej rozotrieme malé placky, ktoré opečieme z oboch strán do ružova. (obr. 1)
Prekladané hydinové rezne
Potrebujeme: 600 g vykosteného hydinového mäsa, 5 žemlí, 1 dl mlieka, soľ, mleté čierne korenie, 80 g hrášku, 1 lyžicu petržlenovej vňate, 2 strúčik y cesnaku, mleté čierne korenie, vegetu, olej.
Postup: Hydinové mäso pokrájame na rezne, osolíme, okoreníme a necháme postáť. Žemle pokrájame na kocky, vložíme do misy a zalejeme vriacim mliekom. Pridáme rozšľahané vajcia, hráčok, pretlačený cesnak, petržlenovú vňať, osolíme, okoreníme a premiešame. Podľa chuti pridáme vegetu. Do vymastenej zapekacej nádoby rozložíme časť žemľovej zmesi a na ňu uložíme polovicu hydinových rezňov. Rozvrstvíme zvyšok žemľovej zmesi, navrch uložíme zvyšok rezňov, pokvapkáme olejom a dáme upiecť. (obr. 2)
Košický závin
Potrebujeme: 500 g hovädzieho a 250 g bravčového mäsa zo stehna, soľ, mleté čierne korenie, 50 g údenej slaniny, 70 g tuku, 1 cibuľu, 2 mrkvy, 1 väčší petržlen, bobkový list, celé čierne korenie, borievky, citrón.
Postup: Hovädzie i bravčové mäso pokrájame na väčšie tenké plátky, ktoré rovnomerne rozklepeme, osolíme a okoreníme. Na hovädzie mäso položíme plát bravčového mäsa, naň naukladáme prúžky slaniny a potom zvinieme do rolády, ktorú previažeme bielou niťou. Závin zo všetkých strán opečieme na horúcom tuku, pridáme pokrájanú cibuľu a koreňovú zeleninu, bobkový list, pár zrniek čierneho korenia a borievok, trocha podlejeme vodou a prikryté dusíme. Občas podlievame horúcou vodou. Mäkké mäso vyberieme, zo šťavy vyberieme korenie a bobkový list, šťavu pretrieme cez sito a dochutíme citrónovou šťavou. Z mäsa odstránime niť, pokrájame ho a uložíme na misu. Podávame s omáčkou a ryžou. (obr. 3)
Miešaný šalát z pekinskej kapusty
Potrebujeme: 400 g pekinskej kapusty, 1 menšiu cibuľu, 1 červenú zeleninovú papriku, 1 menší rajčiak, 1 biely jogurt, 1 lyžicu citrónovej šťavy, trochu cukru, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice šalátového oleja, 4 lyžice postrúhaného tvrdého tvarohu, nadrobno posekanú čerstvú pažítku na dochutenie.
Postup: Pekinskú kapustu očistíme a dôkladne umyjeme v studenej vode. Necháme dobre odkvapkať a pokrájame na tenké rezance. Vložíme do misy na prípravu šalátu. Pridáme očistenú nahrubo posekanú cibuľu, červenú zeleninovú papriku bez jadrovníka pokrájanú na tenké rezance a rajčiak pokrájaný na kocky. Pridáme biely jogurt, citrónovú šťavu, trochu cukru, soľ, mleté čierne korenie, rozotrený cesnak a šalátový olej. Zľahka premiešame a dáme odstáť na chladné miesto alebo do chladničky najmenej na 1 hodinu pred podávaním Potom vyberieme a porciujeme do šalátových misiek. Na každú porciu dáme 1 lyžicu postrúhaného tvrdého tvarohu a dochutíme nadrobno posekanou čerstvou pažížkou. (obr. 4)
Autor: Zemiakové placky so šunkou
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.