Korzár logo Korzár

Varte a pečte s nami

(som)Potrebujeme: 1 kg zemiakov, soľ, 1 vajce, mleté čierne korenie, 150 g šunky, 100 g hladkej múky, masť na opekanie.Postup: Olúpané a umyté

(som)

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, soľ, 1 vajce, mleté čierne korenie, 150 g šunky, 100 g hladkej múky, masť na opekanie.

Postup: Olúpané a umyté zemiaky jemne postrúhame na strúhadle, osolíme, pridáme vajce, mleté čierne korenie, šunku pokrájanú na malé kúsky a všetko spolu dobre premiešame. Na panvici rozpálime masť a z cesta na nej rozotrieme malé placky, ktoré opečieme z oboch strán do ružova. (obr. 1)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prekladané hydinové rezne

Potrebujeme: 600 g vykosteného hydinového mäsa, 5 žemlí, 1 dl mlieka, soľ, mleté čierne korenie, 80 g hrášku, 1 lyžicu petržlenovej vňate, 2 strúčik y cesnaku, mleté čierne korenie, vegetu, olej.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Hydinové mäso pokrájame na rezne, osolíme, okoreníme a necháme postáť. Žemle pokrájame na kocky, vložíme do misy a zalejeme vriacim mliekom. Pridáme rozšľahané vajcia, hráčok, pretlačený cesnak, petržlenovú vňať, osolíme, okoreníme a premiešame. Podľa chuti pridáme vegetu. Do vymastenej zapekacej nádoby rozložíme časť žemľovej zmesi a na ňu uložíme polovicu hydinových rezňov. Rozvrstvíme zvyšok žemľovej zmesi, navrch uložíme zvyšok rezňov, pokvapkáme olejom a dáme upiecť. (obr. 2)

Košický závin

Potrebujeme: 500 g hovädzieho a 250 g bravčového mäsa zo stehna, soľ, mleté čierne korenie, 50 g údenej slaniny, 70 g tuku, 1 cibuľu, 2 mrkvy, 1 väčší petržlen, bobkový list, celé čierne korenie, borievky, citrón.

Postup: Hovädzie i bravčové mäso pokrájame na väčšie tenké plátky, ktoré rovnomerne rozklepeme, osolíme a okoreníme. Na hovädzie mäso položíme plát bravčového mäsa, naň naukladáme prúžky slaniny a potom zvinieme do rolády, ktorú previažeme bielou niťou. Závin zo všetkých strán opečieme na horúcom tuku, pridáme pokrájanú cibuľu a koreňovú zeleninu, bobkový list, pár zrniek čierneho korenia a borievok, trocha podlejeme vodou a prikryté dusíme. Občas podlievame horúcou vodou. Mäkké mäso vyberieme, zo šťavy vyberieme korenie a bobkový list, šťavu pretrieme cez sito a dochutíme citrónovou šťavou. Z mäsa odstránime niť, pokrájame ho a uložíme na misu. Podávame s omáčkou a ryžou. (obr. 3)

SkryťVypnúť reklamu

Miešaný šalát z pekinskej kapusty

Potrebujeme: 400 g pekinskej kapusty, 1 menšiu cibuľu, 1 červenú zeleninovú papriku, 1 menší rajčiak, 1 biely jogurt, 1 lyžicu citrónovej šťavy, trochu cukru, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice šalátového oleja, 4 lyžice postrúhaného tvrdého tvarohu, nadrobno posekanú čerstvú pažítku na dochutenie.

Postup: Pekinskú kapustu očistíme a dôkladne umyjeme v studenej vode. Necháme dobre odkvapkať a pokrájame na tenké rezance. Vložíme do misy na prípravu šalátu. Pridáme očistenú nahrubo posekanú cibuľu, červenú zeleninovú papriku bez jadrovníka pokrájanú na tenké rezance a rajčiak pokrájaný na kocky. Pridáme biely jogurt, citrónovú šťavu, trochu cukru, soľ, mleté čierne korenie, rozotrený cesnak a šalátový olej. Zľahka premiešame a dáme odstáť na chladné miesto alebo do chladničky najmenej na 1 hodinu pred podávaním Potom vyberieme a porciujeme do šalátových misiek. Na každú porciu dáme 1 lyžicu postrúhaného tvrdého tvarohu a dochutíme nadrobno posekanou čerstvou pažížkou. (obr. 4)

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Zemiakové placky so šunkou

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 301
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 590
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 685
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 392
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 882
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 212
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 766
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 541
  1. Juraj Ondruška: Rozhovor pre TV Bratislava Staré letisko Vajnory opäť v ohrození: Vajnoráci povedali NIE – budú ich znova ignorovať?
  2. Jozef Pivarník: Oslobodenie Európy: Spojenci verzus Sovieti – mýtus a realita
  3. Marek Mačuha: Prečo sa Fico ide opäť klaňať Putinovi
  4. Ján Šeďo: "Milostpane, tak nám zatvorili arcivévodu Bombica"!
  5. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku
  6. Martina Paulenová: Pravidlá sú na to, aby sa porušovali
  7. Milan Srnka: Minister zimného spánku Huliak nám ukázal, ako nemiešať politiku s hokejom
  8. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 31 276
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 076
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 19 408
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 10 355
  5. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 9 510
  6. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 462
  7. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 796
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 5 424
  1. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil.
  2. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  4. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  5. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  6. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  7. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
  8. Jiří Ščobák: Diverzifikovať môžeme podnety, aktivity, informácie, zručnosti, zážitky, prácu, identitu, investície, riziká, vedomosti a aj prácu na fyzičke
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Juraj Ondruška: Rozhovor pre TV Bratislava Staré letisko Vajnory opäť v ohrození: Vajnoráci povedali NIE – budú ich znova ignorovať?
  2. Jozef Pivarník: Oslobodenie Európy: Spojenci verzus Sovieti – mýtus a realita
  3. Marek Mačuha: Prečo sa Fico ide opäť klaňať Putinovi
  4. Ján Šeďo: "Milostpane, tak nám zatvorili arcivévodu Bombica"!
  5. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku
  6. Martina Paulenová: Pravidlá sú na to, aby sa porušovali
  7. Milan Srnka: Minister zimného spánku Huliak nám ukázal, ako nemiešať politiku s hokejom
  8. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 31 276
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 076
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 19 408
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 10 355
  5. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 9 510
  6. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 462
  7. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 796
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 5 424
  1. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil.
  2. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  4. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  5. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  6. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  7. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
  8. Jiří Ščobák: Diverzifikovať môžeme podnety, aktivity, informácie, zručnosti, zážitky, prácu, identitu, investície, riziká, vedomosti a aj prácu na fyzičke

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu