lahôdku v mnohých krajinách Ázie, Afriky a Južnej Ameriky. Dokonca sa zistilo, že hmyz obsahuje mimoriadne veľa hodnotných proteínov a tukov, vitamín D, cenné minerálne látky a má vysokú nutričnú hodnotu. Prípadná jedovatosť niektorých živočíchov sa ich tepelnou úpravou stráca.
Bežnou pochúťkou Japoncov je inago - pripravuje sa z uvarených lúčnych koníkov, sójovej omáčky a cukru. Tento hmyz predávajú hygienicky balený vo vrecúškach v supermarketoch. Konzumuje sa aj ako príloha k alkoholickým nápojom. Podobne sa uplatňujú larvy určitého druhu ôs. V Číne a Thajsku sú obľúbeným zákuskom grilované šváby, vyznačujú sa veľmi pikantnou chuťou. Čínski gurmáni navštevujú drahé reštaurácie, kde podávajú celé hmyzie hostiny. Menu tvoria vyprážané húsenice hodvábnika, pečené pavúky a škorpióny, stonožky s cestovinou, dusené pijavice a podobné maškrty. Vyprážané škorpióny predávajú v mnohých oblastiach juhovýchodnej Ázie, ľudia ich chrumkajú z vrecúšok ako u nás arašidy či pukance. V kambodžských jedálňach a kaviarňach servírujú ako dezert pečené cvrčky v arašidovom cestíčku, osobitne sú cenené samičky plné vajíčok. Ako zákusok ponúkajú aj veľké mravce, pečené alebo marinované v oleji a korení. Kambodžania zbožňujú grilované veľké pavúky, v motorestoch ich servírky roznášajú na drevených grilovacích ihlách. Pochúťkou pre juhoamerických Indiánov sú tučné húsenice a pandravy, jedia ich surové tak, že ich vycicajú z kožky. Kanakovia v Polynézii zbierajú červy palolo, ktoré periodicky masovo plávajú pri hladine mora. Červy jedia surové, aj tepelne upravené, hojne ich zapíjajú palmovým vínom pri veľkej oslave. Austrálski domorodci zase jedia zemné dážďovky istého druhu, ktoré dorastajú do 2 až 3 metrovej dĺžky. Jedna takáto dážďovka postačí na výdatný obed pre celú rodinu. V Európe zatiaľ iba Francúzi zavádzajú konzumáciu hmyzu, jedia tzv. múčne červy, sú to larvy chrobáka múčiara.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.