ZELENINOVÁ POLIEVKA
Potrebujeme: 1 mrvku, 1 petržlen, 1 cibuľu, 100 g póru, 100 g ružičkového kelu, 3 zemiaky, 100 g hrášku, soľ, mleté čierne korenie, olej, petržlenovú vňať, vegetu.
Postup: Mrvku, petržlen a cibuľu očistíme a pokrájame na kocky. Na rozohriatom oleji opražíme, pridáme umytý pokrájaný pór, očistený ružičkový kel, zalejeme vodou a privedieme do varu. Osolíme, okorením a varíme do polomäkka. Pridáme hrášok, očistené na kocky pokrájané zemiaky, ochutíme vegetou, podľa potreby dolejeme vodou a uvaríme do mäkka. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou. (obr. 1)
HALUŠKY ZAPEKANÉ SO SYROM A REBIERKAMI
Potrebujeme: 1 balenie polotovaru halušky v prášku, 100 g taveného syra, 600 g rebierok, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, 100 g prerastenej slaniny, pažítku, 80 g tvrdého syra, olej.
Postup: Halušky pripravíme podľa návodu od výrobcu a vložíme do misy. Pridáme tavený syr a premiešame. Rebierka osolíme, okoreníme a posypeme mletou červenou paprikou. Na rozohriatom oleji rebierka opražíme a vyberieme. Halušky uložíme do vymastenej zapekacej nádoby, posypeme postrúhaným syrom a uložíme na ne opečené rebierka. Ozdobíme plátkami slaniny a dáme zapiecť. (obr. 2)
VYPRÁŽANÝ ENCIÁN
Potrebujeme: 1 balenie syru encián, 1 vajce, 2 lyžice mlieka, 1 lyžicu polohrubej múky, štipku soli, olej, biely jogurt, 1 strúčik cesnaku.
Postup: Vajce rozšľaháme s mliekom, osolíme, pridáme múku a vypracujeme cestíčko. V cestíčku obalíme syr a vypražíme vo väčšom množstve rozohriateho oleja z oboch strán. Podávame preliate jogurtom ochuteným pretlačeným cesnakom. (obr. 3)
JABLKOVÝ TRHANEC
Potrebujeme: 6 vajec, 250 g polohrubej múky, 375 ml mlieka, 4 lyžice práškového cukru, soľ, 1 lyžicu škorice, 2 lyžice masla, 2 jablká, 4 lyžice hrozienok.
Postup: Žĺtky vymiešame s múkou, 2 lyžicami práškového cukru a škoricou. Jablká ošúpeme, pokrájame na štvrtinky, zbavíme jadierok, dieliky nadrobno pokrájame a zamiešame do cesta potom, ako do neho pridáme sneh z bielkov. Na panvici rozohrejeme maslo, dáme na ňu časť cesta, posypeme jednou lyžičkou hrozienok a mierne osmažíme. Placku obrátime a roztrháme dvoma vidličkami na malé kúsky. Za stáleho obracania ich opekáme do zlatista, vyberieme a dáme na teplé miesto. Tak isto pripravíme ďalšiu placku. Celé množstvo rozdelíme na štyri taniere, posypeme práškovým cukrom a podávame so slivkovým kompótom. (obr. 4)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.