Správne porcovanie kurčaťa
Porcovanie kurčaťa nám niekedy akosi nejde, kĺže sa nám na dienku a viac ho trháme, ako krájame. Ako na to, ukážu vám názorne obrázky aj návod. Nezabudnite však, na čo musíte dávať pozor ešte predtým, než kúpite mrazenú hydinu.
Pri nákupe skontrolujte obal a presvedčte sa, že mäso v ňom je v poriadku, že obal nie je uvoľnený, potrhaný, že v balíčkoch nie sú kryštáliky ľadu. Bývajú vtedy, ak sa mäso rozmrazilo a znovu zmrazilo, pričom sa v ňom mohli rozmnožiť choroboplodné zárodky. Mrazené kurča dajte doma hneď do mrazničky a rozmrazujte ho pred prípravou cez noc v chladničke. Nezabudnite poriadne vyčistiť brušnú dutinu, odstrániť zvyšky peria a chĺpky. Čerstvú alebo chladenú hydinu rozbaľte, umyte pod tečúcou vodou a vysušte. Položte na tanier, zakryte fóliou alebo misou, dajte do chladničky, kde vydrží dva dni. A teraz - ako kurča naporcujte:
1. Odrežeme špičky krídel v poslednom kĺbe, položíme chrbtom na dosku, odtiahneme nohu od tela a ostrým nožom rozrežeme kožu aj mäso až ku kĺbu. Kĺb vykrútime z jamky a mäso s kožou dokrojíme tak, aby sa noha oddelila od tela. Tak isto pokračujeme s druhou nohou.
2. Kurča držíme tak, aby sa dotýkalo doštičky. Veľkým ostrým nožom prerežeme rebrá a oddelíme hruď a krídla od chrbtovej časti. Obidve polovice rozdelíme a dokrojíme kožu na krku.
3. Hruď, ktorú položíme na dosku kožou hore, prekrojíme na dve polovičky.
4. Každú polovičku môžeme rozdeliť ešte raz priečne na polovicu asi v mieste, kde končí krídlo. Na pečenie stačí rozpoliť raz.
5. Kuraciu nohu natiahneme a v kĺbe rozdelíme na horné stehno a spodné stehienko.
6. Po rozporcovaní by sme mali mať osem približne veľkých porcií.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.