vyskúšané recepty. Hotové cukrárske, pekárske a kuchárske dobroty si môžete vyzdobiť aj ináč ako býva u vás zvykom. Napríklad tradičný veniec z kysnutého cesta ozdobte uvareným vajíčkom v bielej háčkovanej sieťke s kvietkami fialiek (aj umelých) (obr. 1), porciu mäsa na tanieri spestrite pokrájanými kúskami mladej cibuľky, ktorú sformujete do kvetu (obr. 2). Šalát môže byť aj z ryže podľa veľmi jednoduchého receptu. Ryžu (dlhozrnnú) uvarte vo väčšom množstve vody, sceďte, prelejte studenou vodou. Pripravte si tatársku omáčku, ktorú rozrieďte troškou jogurtu, ochuťte, okoreňte a pridajte do ryže, premiešajte a vytvorte pekný kruhový tvar (zoberte si na pomoc obrubu tortovej formy). Na kruh usporiadajte ľubovoľný počet uvarených vajec a ozdobte písmenkami - nemusia byť čínske - ktoré vytvoria dve slová: VEĽKÁ NOC a podobne. Môžete z maslovej a žĺtkovej hmoty nastriekať aj začiatočné písmená mien členov vašej rodiny. Šalát s plytkou miskou dajte vychladiť a pred servírovaním ho položte na väčší okrúhly podnos (obr. 3).
Aj kraslice môžu byť trošku iné. Uvarené vajíčka natrite lepidlom a vyváľajte ich v miskách s červenou šošovicou, poleným zeleným suchým hrachom, prilepte na vajíčko slnečnicové semienka (obr. 4). Ak uvarené vajíčka trošku pogúľate po stole, aby mierne popraskala škrupina, ponorte ich do horúceho čierneho čaju. Získate tak mramorované kraslice. Surové vajíčka môžete obaliť kúskami starej záclony, čipky, gázy a potom ich uvariť vo vode s cibuľovými šupami. Ak máte viac času, rozložte na surové vajíčka stonky malých rastliniek, vložte do rozstrihaných starých pančucháčov a varte tiež v cibuľových šupkách. Získate farbu od žltej po tmavohnedú (obr. 5).
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.