Nevarte studené vajcia
Niekoľko hodín pred varením vyberte vajcia z hladničky, aby v horúcej vode nepraskli. Navyše sa potom ľahšie ošúpu.
Farba žĺtka
Nedajte sa zmiasť farbou žĺtka. Žltobiely, žltý alebo hnedkastý odtieň nehovorí o kvalite vajca, ale závisí od druhu krmiva, ktoré sliepka dostáva.
Vajce v octovej vode
Vajce pri varení nepraskne, keď do vody pridáte trocha octu alebo vajce na širšom konci prepichnete ihlou.
Ako ľahko ošúpať vajce
Varené vajcia sa dajú dobre ošúpať, keď ich varíte v slanej vode a potom hneď schladíte studenou.
Uvarené či surové?
Či je vajce uvarené alebo surové, dá sa ľahko poznať. Varené vajce roztočíte ako zotrvačník, surové sa krúti pomaly, nerovnomerne a po chvíli sa zastaví.
Je varené vajce čerstvé?
Žĺtok čerstvého vareného vajca je uprostred bielka a vzduchové dutiny v bielku sú malé. Žĺtok starého vareného vajce je pri škrupine a vzduchové bubliny sa zväčšia.
Žĺtok v oleji
Surový žĺtok, ktorý nemienite hneď spotrebovať, ostane v chladničke dlhšie čerstvý, keď ho zalejete olejom alebo vodou.
Obaľovanie vo vajci
Do rozšľahaného, mierne osoleného vajca pridajte niekoľko kvapiek oleja - to uľahčí obaľovanie. Vajce nikdy nerieďte vodou či mliekom!
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.