Korzár logo Korzár

Varte a pečte s nami

Bravčové karé s majoránovými knedľamiPotrebujeme: 800 g bravčového mäsa, 2 cibule, 1 PL oleja, 1 väčšie jablko, soľ, čierne korenie, červená

Bravčové karé s majoránovými knedľami

Potrebujeme: 800 g bravčového mäsa, 2 cibule, 1 PL oleja, 1 väčšie jablko, soľ, čierne korenie, červená paprika, 1 PL provensálskeho korenia - alebo zelených byliniek (oregana, tymianu, petžlenovej vňate), 2,5 dl bieleho sladšieho vína, 5 jednodňových rožkov, 2,5 dl mlieka, 1 PL masla alebo margarínu, 2 PL majoránu, 2 vajcia, muškátový oriešok, 100 g zavarenej červenej cvikly.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: 1 cibuľu najemno nakrájame a podusíme na oleji. Jabĺčko ošúpeme, odstránime jadrovník a pokrájame na drobné kúsky. Mäso upravíme na plát, z oboch strán posolíme, pokoreníme, opaprikujeme a posypeme korením alebo bylinkami. Na jednu stranu rozložíme cibuľu s jablkom a zrolujeme. Rolku zviažeme špagátikom alebo zaistíme ihlicami. Vložíme do zapekacej misy, podlejeme vínom a dobre uzavreté pečieme 60 minút. Rožky pokrájame na tenké plátky, zalejeme horúcim mliekom, ktoré necháme vsiaknuť. Zvyšnú cibuľu najemno pokrájame a na masle udusíme do sklovita. Cibuľu, vajcia, soľ, majorán, čierne korenie a muškátový oriešok podľa chuti zmiešame s rožkami. Z masy vyformujeme 8 knedličiek. Vložíme ich do širšieho hrnca s vriacou osolenou vodou a na miernom ohni varíme 15 minút. Mäso vyberieme, do výpeku dáme na kúsky pokrájanú cviklu, necháme prevrieť, potom prepasírujeme alebo rozmixujeme a dochutíme. Z mäsa odstránime špagátik alebo ihlice, pokrájame ho na plátky a servírujeme s cviklovou omáčkou a knedľami.

SkryťVypnúť reklamu

(obr. 1)

Sladké vajíčka

Potrebujeme: 1 balíček piškót, hrsť orechov, 60 g masla, cca 1 dl mlieka, rum, pikantný marhuľový alebo ríbezľový džem, 3 PL hrozienok, oblátky s jemnou vafľovou štruktúrou, malá vykrajovacia formička v tvare vajíčka, polievková lyžica, čokoládová a bielková poleva.

Postup: Pomelieme piškóty (prípadne ich v papierovom vrecúšku valčekom rozdrvíme) i orechy. Mlieko povaríme. Piškóty, orechy, zmäknuté maslo, vopred namočené a scedené hrozienka, 1 PL džemu, rum podľa chuti a mlieko podľa potreby zmiešame na hustú masu. Z oblátok vykrojíme podložky v tvare vajíčka, ktoré na jednej strane trošičku potrieme džemom. Pripravíme si pohár s teplou vodou a polievkovú lyžicu, ktorú namočíme do vody, potom do nej natlačíme masu. Oblátku priložíme na masu, na jednom konci zatlačíme, masu z lyžice stiahneme a na oblátke doformujeme. Vajíčka polejeme čokoládovou alebo bielkovou polevou (vymiešame ju z 1 bielka a 130 g práškového cukru). Bielkovú polevu môžeme potravinárskym farbivom zafarbiť naružovo.

SkryťVypnúť reklamu

(obr. 2)

Jogurtová bábovka

Potrebujeme: 1 téglik bieleho jogurtu (2,5 dl téglik), 2 tégliky hrubej múky, 2 tégliky kryštálového cukru, 1 téglik oleja, 4 vajcia, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 4 lyžice kakaa (alebo orechov), na zdobenie pikantný džem, čokoládová poleva.

Postup: Všetky suroviny (okrem džemu a polevy) spolu vymiešame. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy (alebo na plech) a vložíme do dobre vyhriatej rúry. Pečieme asi 45 minút, najskôr asi 20 minút pri vyššej teplote, potom pri nižšej. Formu s upečenou bábovkou prevrátime hore dnom, na vrch položíme mokrú handru, aby sa bábovka odparila - oddelila od formy. Vychladnutú potrieme džemom, polejeme čokoládovou polevou a pred podávaním ozdobíme šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu

(obr. 3)

Cestovinový šalát s údeným

Potrebujeme: 350 g cestovín (široké rezance, kolienka alebo mušle), 200 g paradajok, 2 mrkvy, 150 g sterilizovaného hrášku, 250 g na rezance nakrájaného údeného, 200 g ementálu, 1 zväzok petržlenovej vňate, 4 lyžice červeného vínneho octu, 1 lyžičku plnotučnej horčice, 6 lyžíc oleja, čierne korenie.

Postup: Uvarené, scedené a odkvapkané cestoviny dáme do širšej misy (nemastíme). Hrášok s mrkvou nakrájame na pásiky, povaríme asi 3 minúty v osolenej vode a zlejeme. Nakrájame syr (na pásiky ako je údené), nadrobno posekáme vňať a všetky prísady premiešame, pridáme do cestovín. Červený vínny ocot zmiešame s horčicou, olejom, dochutíme soľou a korením. Touto marinádou prelejeme šalát a podávame. Ako obmenu môžeme pridať aj iné druhy horčice, vždy bude mať šalát inú chuť. Pikantný bude aj s rôznymi druhmi korenia. Vynikajúco chutí aj s estragónovým octom.

Autor: som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 227
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 254
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 076
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 113
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 789
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 233
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 544
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 527
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu