Bravčové karé s majoránovými knedľami
Potrebujeme: 800 g bravčového mäsa, 2 cibule, 1 PL oleja, 1 väčšie jablko, soľ, čierne korenie, červená paprika, 1 PL provensálskeho korenia - alebo zelených byliniek (oregana, tymianu, petžlenovej vňate), 2,5 dl bieleho sladšieho vína, 5 jednodňových rožkov, 2,5 dl mlieka, 1 PL masla alebo margarínu, 2 PL majoránu, 2 vajcia, muškátový oriešok, 100 g zavarenej červenej cvikly.
Postup: 1 cibuľu najemno nakrájame a podusíme na oleji. Jabĺčko ošúpeme, odstránime jadrovník a pokrájame na drobné kúsky. Mäso upravíme na plát, z oboch strán posolíme, pokoreníme, opaprikujeme a posypeme korením alebo bylinkami. Na jednu stranu rozložíme cibuľu s jablkom a zrolujeme. Rolku zviažeme špagátikom alebo zaistíme ihlicami. Vložíme do zapekacej misy, podlejeme vínom a dobre uzavreté pečieme 60 minút. Rožky pokrájame na tenké plátky, zalejeme horúcim mliekom, ktoré necháme vsiaknuť. Zvyšnú cibuľu najemno pokrájame a na masle udusíme do sklovita. Cibuľu, vajcia, soľ, majorán, čierne korenie a muškátový oriešok podľa chuti zmiešame s rožkami. Z masy vyformujeme 8 knedličiek. Vložíme ich do širšieho hrnca s vriacou osolenou vodou a na miernom ohni varíme 15 minút. Mäso vyberieme, do výpeku dáme na kúsky pokrájanú cviklu, necháme prevrieť, potom prepasírujeme alebo rozmixujeme a dochutíme. Z mäsa odstránime špagátik alebo ihlice, pokrájame ho na plátky a servírujeme s cviklovou omáčkou a knedľami.
(obr. 1)
Sladké vajíčka
Potrebujeme: 1 balíček piškót, hrsť orechov, 60 g masla, cca 1 dl mlieka, rum, pikantný marhuľový alebo ríbezľový džem, 3 PL hrozienok, oblátky s jemnou vafľovou štruktúrou, malá vykrajovacia formička v tvare vajíčka, polievková lyžica, čokoládová a bielková poleva.
Postup: Pomelieme piškóty (prípadne ich v papierovom vrecúšku valčekom rozdrvíme) i orechy. Mlieko povaríme. Piškóty, orechy, zmäknuté maslo, vopred namočené a scedené hrozienka, 1 PL džemu, rum podľa chuti a mlieko podľa potreby zmiešame na hustú masu. Z oblátok vykrojíme podložky v tvare vajíčka, ktoré na jednej strane trošičku potrieme džemom. Pripravíme si pohár s teplou vodou a polievkovú lyžicu, ktorú namočíme do vody, potom do nej natlačíme masu. Oblátku priložíme na masu, na jednom konci zatlačíme, masu z lyžice stiahneme a na oblátke doformujeme. Vajíčka polejeme čokoládovou alebo bielkovou polevou (vymiešame ju z 1 bielka a 130 g práškového cukru). Bielkovú polevu môžeme potravinárskym farbivom zafarbiť naružovo.
(obr. 2)
Jogurtová bábovka
Potrebujeme: 1 téglik bieleho jogurtu (2,5 dl téglik), 2 tégliky hrubej múky, 2 tégliky kryštálového cukru, 1 téglik oleja, 4 vajcia, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 4 lyžice kakaa (alebo orechov), na zdobenie pikantný džem, čokoládová poleva.
Postup: Všetky suroviny (okrem džemu a polevy) spolu vymiešame. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy (alebo na plech) a vložíme do dobre vyhriatej rúry. Pečieme asi 45 minút, najskôr asi 20 minút pri vyššej teplote, potom pri nižšej. Formu s upečenou bábovkou prevrátime hore dnom, na vrch položíme mokrú handru, aby sa bábovka odparila - oddelila od formy. Vychladnutú potrieme džemom, polejeme čokoládovou polevou a pred podávaním ozdobíme šľahačkou.
(obr. 3)
Cestovinový šalát s údeným
Potrebujeme: 350 g cestovín (široké rezance, kolienka alebo mušle), 200 g paradajok, 2 mrkvy, 150 g sterilizovaného hrášku, 250 g na rezance nakrájaného údeného, 200 g ementálu, 1 zväzok petržlenovej vňate, 4 lyžice červeného vínneho octu, 1 lyžičku plnotučnej horčice, 6 lyžíc oleja, čierne korenie.
Postup: Uvarené, scedené a odkvapkané cestoviny dáme do širšej misy (nemastíme). Hrášok s mrkvou nakrájame na pásiky, povaríme asi 3 minúty v osolenej vode a zlejeme. Nakrájame syr (na pásiky ako je údené), nadrobno posekáme vňať a všetky prísady premiešame, pridáme do cestovín. Červený vínny ocot zmiešame s horčicou, olejom, dochutíme soľou a korením. Touto marinádou prelejeme šalát a podávame. Ako obmenu môžeme pridať aj iné druhy horčice, vždy bude mať šalát inú chuť. Pikantný bude aj s rôznymi druhmi korenia. Vynikajúco chutí aj s estragónovým octom.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.