kilometrov. Nie je to však jediná povšimnutiahodná cesta na východe. Tú svoju má aj ženina priateľka Hana, ktorá deň čo deň rozváža po mestečkách fotoprodukty. Ako každá normálna žena potrebuje jesť a ako každá zdravá žena bojuje s nadváhou. Hm, ale posúďte sami, či ten boj nie je vopred stratený, ak na ňu číhajú skvosty východoslovenskej gastronómie.
"V Košiciach sa zastavím na pumpe pri Hutníku, pečú nenormálne dobré štrúdle. Keď idem cez Jaklovce, vždy si spomeniem na čerstvé placky, ktoré tam rozvoniavajú. Pri Spišskom Podhradí mi tečú slinky na bryndzové halušky. Spišská Nová Ves má na hlavnej hotový klenot, kuracie krídelká a bravčové rebierka marinované v špeciálnej omáčke podávané s dochrumkava opečenými cesnakovými bagetkami a k tomu ešte zlatý kukuričný klas, no môžem ju obísť? V Poprade sa nevyhnem malému bistru na hlavnej, kde si zoberiem so sebou chutný rezeň v bagete za neuveriteľných 25 korún a často si pribalím niektorý z koláčikov. Ak idem do Starej Ľubovne, už zďaleka na mňa máva motorest a hovorí mi: Spomínaš si, ako ti u mňa chutili kamienske pirohy?"
Hana glgne naprázdno, lebo spomienky sú veľmi čerstvé a živé. Skúša si zapnúť gombík na prsiach, ale ten je nepoddajný a furt sa z napnutej látky vyšmykne.
"A rada chodím až do Tatier, lebo stánok v Lomnici si vychvaľujú až v Čechách. Alebo v Snine. Majú tam niečo ako závodnú jedáleň a ja si tam vyberiem za 50 korún toľko dobrôtok, že sa mi z nich krúti v bruchu. Najviac mi chutia ich rusnácke špeciality. V Stropkove si dávam gulášovú polievku, pred Bardejovskými kúpeľmi mi naložili taký čiernohorský rezeň, že mi cez oba konce prevísal."
Hana práve prišla z čínskeho fastfoodu, kde sa kamaráti najmä s ostrokyslou polievkou a koštuje štvrtú fašírku, keďže je siedmy deň špeciálnej diéty, ktorá na siedmy deň povoľuje zjesť čokoľvek a koľkokoľvek.
"Milujem študentský bufet na filozofickej fakulte, lebo taký fantastický parížsky šalát robia len v Prešove. Vajíčkový si dávam v Humennom a milujem aj aspik v Michalovciach," rozjíma Hana s chudnúcou náušnicou v uchu, ktorú jej poradila jedna dobrosrdečná predavačka po tom, čo jej naložila 30 deka parížskeho šalátu a drobný vajíčkový chlebíček poliaty majonézou a tri rohlíky plus sladký makový a orechový rožok. Na desiatu.
Hana má ešte veľa živých spomienok, ešte dlho by mohla rozjímať, ale musí už ísť, lebo skoro ráno vstáva na svoju gotickú cestu.
Gotickú cestu gastronomických skvostov, ktorá prináša barokové tvary.
Autor: Peter B. DOKTOR
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.