Neskoršie sa chuť aj aróma strácajú. Mletú kávu by sme mali kupovať radšej v menšom množstve, dať prednosť vákuovému baleniu a načatý balíček dať na studené a suché miesto. Jemne mletá káva si udrží dlhšie vôňu ako hrubo pomletá, lebo do jej hustej vrstvy vzduch nevnikne. Jemne mletá káva sa rýchlejšie vylúhuje vodou. Melieme ju na takú jemnosť, akú potrebujeme na jej prípravu, na akú sme zvyknutí. Na Blízkom východe kávu ručne drvia alebo rozsekajú v mažiaroch.
O úspechu v príprave kávy rozhoduje predovšetkým kvalita a teplota vody. Káva sa vriacou vodou zalieva, obľúbená je prekvapkávaná a tiež talianske metódy - espresso a kapučíno. Hustá, vriaca turecká káva sa pije často veľmi sladká, prevarí sa s vodou a servíruje nepremiešaná. Francúzi obľubujú kávu s mliekom, viedenskú kávu zdobí čiapka šľahačky a u nás niektorí vyznávači tohto životabudiča pridávajú do nej mlieko alebo smotanu v presvedčení, že je tak zdravšia. Staršia generácia nezabúda zapiť kávu pohárom vody. V kaviarňach západnej Európy je to bežné (pred mnohými rokmi bolo aj u nás).
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.