Stolovanie a poradie jedál
V kuchyni nezmaturujete, ak nebudete ovládať zásady správneho stolovania: aké je poradie jedál, čo ako jeme, ako a podľa čoho posadíme za stôl našich hostí, ako a na čom servírujeme, aké nápoje ponúkame, atď. Dnešná téma je poradie jedál.
Poradie jedál sa určuje podľa hlavnej zásady - postupujeme od jedál ľahkých k ťažším. Preto menu vyzerá zvyčajne takto:
Aperitív sa pije pred jedlom. Býva to alkoholický nápoj na povzbudenie chuti. Najčastejšie sa podáva sherry, becherovka, vermút, martini, vodka. Podáva sa buď ešte predtým, ako si hostia zasadnú k stolu, alebo je prichystaný až na stole. Pije sa naraz a neusrkuje sa počas jedenia. Aperitívom sa nepripíja.
Predkrm studený sa podáva pred polievkou, teplý po polievke.
Polievkou sa naplní asi tretina taniera. Môže sa servírovať (najmä večer bujón) v šálke na tanieriku. V takom prípade polievku pijeme. V našich krajinách to však nie je zvykom a k polievke servírovanej v šálke sa prikladá polievková lyžica. Lyžicu po jedle odložíme do taniera, ak sa servíruje v šálke, na tanierik.
K rybám sa podáva zvláštny príbor. Nôž má krátke tupé ostrie, lebo ryba sa ním nekrája, ale mäso sa zoškrabuje z kostí. Ak sa ryba podáva celá, rozpolíme ju príborom na bruchu, vyberieme hlavnú kosť a odložíme na bok taniera. Rybu si pokojne môžeme pridržať na tanieri ľavou rukou kúskom chleba a vidličkou v pravej ruke vyberáme mäso.
Hlavné jedlo. Zemiaky, zelenina a iné mäkké jedlá sa nekrájajú nožom, ale vidličkou, ktorá - ak je toto jedlo samostatným chodom, teda bez mäsa - sa servíruje vpravo. Zo žiadneho z týchto jedál sa nerobí "kaša", premiešaná omáčkou. Mäso na kosti neberieme do ruky, ale ho okrajujeme z kosti nožom. Len drobné kostičky z hydiny sa môžu vziať prstami do pravej ruky a mäso sa musí rýchlo odhryznúť. Ale aj v tomto prípade je lepšie odstrániť mäso príborom.
Kompóty sa podávajú v kompótovej miske s tanierikom. Kôstky vyberáme z úst na lyžičku tesne pri ústach, z lyžičky ich odkladáme na tanierik. Ak pod kompótovou misou nie je podložený tanierik, sme nútení odkladať kôstky na okraj taniera s hlavným jedlom, ale tak, aby sa nám nepriplietli do jedla.
Nápoje. Nie je pravda, že piť medzi jedlom je nespôsobné. Nespôsobné však je, ak si pred pitím neutrieme ústa a na pohári urobíme odtlačok z jedla. Ovocné šťavy s celým ovocím sa servírujú s lyžičkou, ak sú bez ovocia, môžeme ich podávať so slamkou. Nápoj nedopíjame až po dno, lebo by sme vyvolali nepríjemný hluk, keby sme vsŕkli s nápojom aj vzduch. Deťom vysvetlíme, že slamka nie je v nápoji na to, aby si z neho robili bublinky.
Biele víno sa servíruje k ľahkým mäsám (teľacia, hydina, ryby) a má byť schladené asi na 12 stupňov. Chladnejšie stráca vôňu.
Červené víno sa pije k tzv. tmavým mäsám (hovädzie, bravčové, zverina) a k syrom s pikantnou, výraznou chuťou. Schladené má byť asi na 16 - 18 stupňov. Ak je studenšie, stráca chuť a je trpkejšie.
Šampanské má byť schladené asi na 10 stupňov. Buchnutie zátky nie je znakom dobrej kvality vína, ale skôr nešikovného alebo zámerne žartovného otvárania fľaše. Používa sa najmä na prípitky, môže sa však servírovať aj k sladkým zákuskom.
Pivo má byť studené, ale nie nadmieru, lebo potom sa nepení. Pracovníci v zahraničí by nemali zabúdať servírovať ho k obedom, lebo naše pivo je v cudzine veľmi obľúbené.
Múčnik sa neservíruje podľa potreby s dezertnou lyžičkou (ak je múčnik veľmi mäkký) alebo s dezertnou vidličkou (ak ho treba krájať). Ak je to torta, položíme ju na širokú stranu, lebo inak by sa nedala krájať.
Čierna káva sa podáva po ukončení celého menu. Keď ju osladíme, nemiešajme bezmyšlienkovite lyžičkou v šálke ešte dlho po tom, ako sa cukor určite rozpustil. Kávu lyžičkou neochutnávajme, lebo práve tak ako nôž do úst nepatrí.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.