Z veľkonočných zásob
Čo s veľkonočnými natvrdo uvarenými vajíčkami? Čo so zvyškami údeného, šunky či klobásky, ktoré sa od sviatkov zvýšili? Môžete ich zužitkovať podľa týchto receptov:
Pohánkovo-krúpová polievka
Potrebujeme: 200 g pohánky, 50 g jačmenných krúpov, olej, jednu cibuľu, jednu červenú papriku, 150 g vareného údeného mäsa, 1,8 l vývaru z kocky, soľ, mleté čierne korenie, vegetu, cesnak.
Postup: Jačmenné krúpy, nadrobno nakrájanú cibuľu a pohánku sparíme na site horúcou vodou, potom opražíme na oleji a zalejeme vývarom. Uvaríme. Údené mäso nakrájame na centimeter hrubé pásiky a spolu s nakrájanou paprikou pridáme do polievky a ešte chvíľu povaríme. Polievku podľa chuti posolíme a okoreníme mletým čiernym korením, vegetou a cesnakom.
(obr. 1)
Zemiakovo-vajíčkový šalát
Potrebujeme: 600 g zemiakov, štyri natvrdo uvarené vajcia, 100 g údenej šunky, jedna červená paprika, jedna cibuľka, päť lyžíc olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava, cukor, worcesterská omáčka.
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke. Ošúpeme ich a keď vychladnú, pokrájame ich, rovnako aj uvarené vajcia. Pridáme nakrájanú červenú papriku, cibuľku a opečenú údenú šunku. Šalát pokvapkáme olivovým olejom. Ochutíme citrónovou šťavou, soľou, mletým čiernym korením, cukrom a worcesterskou omáčkou. Všetko premiešame a necháme v chlade odstáť pol hodiny.
(obr. 2)
Zemiakové batôžky s údeným
Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 28 g hrubej múky, 70 g polohrubej múky, vajce, soľ. Plnka: 400 g pomletého údeného mäsa, tri cibule, 100 g údenej prerastenej slaniny.
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a vychladnuté najemno postrúhame. Do preosiatej hrubej a polohrubej múky pridáme postrúhané zemiaky, soľ, vajce a vypracujeme cesto. Vyvaľkáme ho na plát s hrúbkou asi 0,5 cm a rozkrojíme na štvorce. Na každý dáme lyžičku pomletého údeného mäsa a okraje spojíme. Pripravené naplnené batôžky varíme v posolenej vode desať minút. Podávame s opraženou cibuľou a slaninou. Namiesto varených zemiakov môžeme pripraviť cesto zo zemiakového cesta v prášku.
(obr. 3)
Údené mäso v cestíčku
Potrebujeme: Plátky údeného rolovaného pliecka, karé alebo šunky, 3 vajcia, svetlé pivo, hladkú múku, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžica horčice, olej na vyprážanie.
Postup: Z piva, vajec, múky, korenia, horčice a soli pripravíme cestíčko ako na rezne. Do neho namáčame plátky údeného mäsa - predtým ho obalíme v múke, aby cestíčko dobre držalo - a vyprážame v oleji. Podávame s mrazenou dusenou zeleninou, ktorú krátko popražíme na oleji s nadrobno nakrájanou cibuľou a rozotretým cesnakom. Okoreníme mletým zázvorom a čili papričkou.
(obr. 4)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.