V čom uchovávame chlieb
Chlieb by sa nemal odkladať v igelitovom obale, ale v plátennom vrecúšku alebo v pijavej bavlnenej utierke. Vtedy nezačne tuchnúť.
Pleseň v chlebníku
Aby sa v chlebníku, ale aj v odpadkovom koši netvorila pleseň, vyumývajte ich 1 - 2 razy za týždeň octovou vodou. Ocot ničí baktérie.
Jablko k chlebu
Chlieb dlhšie vydrží v kovovej či drevenej nádobe, keď do nej vložíte kúsok jablko alebo koliesko ošúpaného zemiaka, lebo zvyšuje vlhkosť.
Chrumkavé pečivo
Čerstvé pečivo sa dá zmrazovať. Pred pečením ho potrite vodou (alebo zmesou vody a mlieka) a vložte do predhriatej rúry. Aj žemle z predchádzajúceho dňa budú chrumkavé.
Ražný a čierny chlieb
Ražný a čierny chlieb plesnivejú oveľa rýchlejšie, keď sú v tom istom plátennom vrecúšku alebo chlebníku. Preto ich vždy odkladajte osobitne.
Nejedzte plesnivý chlieb
Nikdy nejedzte plesnivý chlieb, ani s ním nekŕmte zvieratá! Pleseň sa rýchlo množí, a kto dbá na vlastné zdravie, radšej chlieb čo najskôr vyhodí.
Čerstvý chlieb
Keď rozrezanú plochu chleba prikryjete navlhčeným pergamenovým papierom, dlho ostáva čerstvý a mäkký.
Alobal a pečivo
Zohrievané žemle a toasty ostanú dlhšie teplé a chrumkavé, keď pod veko chlebového košíka vložíte alobal.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.