Pažítková omáčka
Potrebujeme: 80 g masla, 80 g hladkej múky, 1 dl vody, 5 dl mlieka, pažítka (1 a 1/2 až 2 lyžice nasekanej pažítky), soľ.
Postup: Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú podľa potreby podlejeme vodou, pridáme mlieko, osolíme a povaríme. Nakoniec do omáčky pridáme nadrobno pokrájanú pažítku. Podávame k varenému hovädziemu mäsu a zemiakom.
(obr. 1)
Hovädzie mäso s pórom
Potrebujeme: 400 g póru, 2 lyžice oleja, 400 g mletého hovädzieho mäsa, 1 lyžicu hladkej múky, 2 dl hovädzieho bujónu, soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Pór očistíme, rozrežeme po dĺžke, aby sme ho mohli dobre pod tečúcou vodou umyť. Pokrájame ho na tenké plátky, dáme do kastróla s horúcim olejom a krátko dusíme. Pridáme mäso, trošku ho opečieme, potom zasypeme múkou, premiešame a zalejeme bujónom. Pod pokrývkou pri miernom ohni dusíme. Hotový pokrm podľa potreby osolíme a okoreníme.
(obr. 2)
Kurča na zelenine
Potrebujeme: 1 stredne veľké kurča, 70 g masti, 10 - 12 mladých cibuliek (bez vňate), soľ, mleté čierne korenie, tymián, bobkový list, 1 zväzok mladej mrkvy, 1/2 litra hovädzieho vývaru, 100 g sterilizovaného hrášku, 100 g sterilizovanej zelenej fazuľky, cukor, petržlenová vňať.
Postup: Očistené, umyté kurča rozdelíme na 8 kusov a opečieme ich na masti. Pridáme očistené, olúpané cibuľky, soľ, čierne korenie, tymián, bobkový list, očistenú mrkvu, zalejeme vývarom a necháme prevrieť. Varíme asi 1/4 hodiny, potom pridáme hrášok, fazuľové struky a na miernom ohni ešte 20 minút varíme. Nakoniec okoreníme, pridáme trošku cukru a posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou.
(obr. 3)
Tofu ražniči v cestíčku
Potrebujeme: 300 g lahôdkového tofu (alebo marinovaného doma), 2 stredne veľké cibule, 4 celozrnné rožky, 60 g hladkej múky, 60 g celozrnnej múky, Solčanku, sójovú omáčku, gomasio (nasucho opražené sezamové semienka pomiešané s morskou soľou, pomleté na mlynčeku alebo podrvené v mažiariku), olej, nízkotučné mlieko.
Postup: Tofu pokrájame na tenké štvorce (asi 5 x 5 cm), cibuľu a rožky na kolieska. Striedavo napichujeme na drevené špajdle. Ražniči potom polejeme omáčkou, ktorú pripravíme zmiešaním múky, mlieka, Solčanky, sójovej omáčky a gomasia. Vyprážame v oleji zo všetkých strán. Podávame s bielym jogurtom, v ktorom sme rozmiešali posekaný kôpor a soľ a so zeleninovou oblohou.
(obr. 4)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.