Farebná ryža
Ryža nemusí byť vždy biela. Na tanieri pôsobí lákavejšie, ak je farebne zladená s ďalším jedlom. Zaexperimentujte s prípravou netradičnej ryže tak, že ju zafarbíte prírodnými a ľahko dostupnými farbivami. Základom je vždy dobre uvarená biela ryža, do ktorej potom zamiešame farebné prísady.
* Žltá ryža - zafarbíme ju šafránom, rozpusteným v troške prevarenej teplej vody, karí alebo počas varenia kurkumou. Toto žlté práškové korenie sa dá kúpiť v potravinárskych predajniach.
* Červená ryža - zafarbíme ju paradajkovým pretlakom, rozriedeným s vodou.
* Zelená ryža - vznikne vmiešaním špenátového pretlaku.
* Tmavá ryža - zafarbíme a zároveň ju aj ochutíme sójovou omáčkou (podľa množstva ryže pridávame sójovú omáčku lyžicami, nesmie byť však tekutá|.
Keď už máme ryžu pekne zafarbenú, servírujeme ju tiež netradične. Naplníme ju do formičky na puding, ktorú vopred vypláchneme vodou a potom vyklopíme na tanier. Navrchu ju ozdobíme rôznofarebnými pásikmi z papriky, jabĺk, olív, hrozienkami.
Dôležité: na takúto farebnú ryžu použijeme dlhozrnnú ryžu, ktorá sa dobre oddeľuje a nelepí sa. Pred prípravou ju opláchnime cez sito horúcou vodou a potom studenou, aby sa vyplavil škrob. Krátkozrnná biela ryža obsahuje veľa škrobu a ak dáme pri jej príprave veľa vody, bude sa lepiť. Radšej ju použite na rizito alebo na ryžovo-mäsové guľky aj plnku.
V našej kuchyni tradične pripravujeme papriku plnenú mäsom a ryžou. Čo keby sme skúsili papriku, ale aj:
Paradajky plnené ryžou
Na osobu 1 paprika, 1 paradajka, ryža podľa potreby, 3 lyžice olivového oleja, 2 červené cibule, 3 strúčky cesnaku, 3 lyžice vlašských orechov alebo slnečnicových semien, 3 lyžice hrozienok, 3 lyžice zelených vňatí - pažítka, bazalka, oregano.
Z paradajok odkrojíme vrch, dáme to nabok a vydlabeme ich, papriky vyčistíme bez prerezania dna, špičku skrojíme, aby dobre stáli a odrežeme vrch, dáme bokom. V osolenej vode uvaríme ryžu a scedíme ju. Vydlabanú paradajkovú dužinu necháme odkvapkať - šťavu odložíme - nakrájame ju na kocky. Na oleji spením cibuľu, prelisovaný cesnak, pridáme orechy, hrozienka, za stáleho miešania prisypeme oregano a dusíme asi 5 minút. Do zmesi pridáme zvyšok byliniek, dužinu z paradajok a ryžu. Všetko dôkladne premiešame a naplníme papriku i paradajky. Prekladáme do pekáčika, prelejeme paradajkovou šťavou, pokvapkáme olejom, prikryjeme alobalom a pečieme asi 20 minút. Podávame teplé ako prílohu alebo studené ako predkrm.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.