takto môže vyzerať stravovanie sa v školskej jedálni.
V poslednom čase sa však školské jedálne snažia variť, stále chutnejšie a lepšie, aby si aspoň takýmto spôsobom prilákali návštevníkov, keďže ceny lístkov idú neustále hore.
Určite si ešte mnohí pamätáte časy, keď sa cena jedného obeda pohybovala okolo sumy 20 Sk, avšak v súčasnosti je to asi o 10 Sk viac. Nie je sa čomu čudovať, keďže ceny potravín neustále stúpajú, a tak musia adekvátne k tomu stúpať aj ceny stravných lístkov.
Vstup do Európskej únie nám prinesie množstvo zmien, ktoré súvisia aj so zdražovaním cien potravín. Dotknú sa teda tieto zmeny aj ceny školských obedov? "Bohužiaľ áno, čomu nie sme radi ani my a určite nebudú ani naši stravníci, keďže ceny obedov pôjdu opäť hore! V súčasnosti stojí jeden obed v školskej jedálni 28 Sk, lenže štát dotuje ešte réžiu 24 Sk, ktorá sa používa na platenie vody, energie, plynu... Od 1. mája štát tento poplatok zníži na 15 Sk, takže zvyšok si bude musieť hradiť žiak sám," odpovedala nám na našu otázku vedúca školskej jedálne na Gymnáziu Opatovská 7 v Košiciach Lívia Kerekešová.
Odzrkadlí sa zvýšenie ceny obedu aspoň v zlepšení ich obsahu, množstva alebo kvality? "Máme dané presne stanovené normy, ktorých sa musíme držať a zatiaľ neviem o tom, že by sa uvažovalo o ich zmenách. Napríklad musíme dodržiavať pitný režim (pre nedostatok financií si však nemôžeme dovoliť podávať pitie každý deň), prídel ovocia, zemiakov, mäsa a samozrejme hmotnosť. Tú si žiaci môžu aj sami overiť, keďže je vždy uvádzaná na stravnom lístku vedľa jedla. Ak by sa študentom zdalo, že ich porcie sú malé, môžu podať sťažnosť na Obchodnú inšpekciu, ktorá na základe tohto podnetu pošle kontrolu. Pravdaže strava je kontrolovaná aj vnútornou kontrolou a tiež hygienikmi," informovala nás pani Kerekešová ďalej.
V poslednej dobe zaznamenávajú školské jedálne pokles návštevníkov, väčšinou ich tvorí približne 1/3 všetkých študentov školy. Z akých dôvodov sa žiaci najčastejšie z obeda odhlasujú? "Väčšinou je to vtedy, ak škola organizuje nejaké akcie alebo ak sú chorí. Nevšimli sme si, že by sa odhlasovali špeciálne kvôli nejakému jedlu, skôr naopak, zvyknú sa nahlásiť, ak je napríklad múčne jedlo. Práve preto by sme privítali rozšírenie starých receptúr, ktoré ponúkajú málo druhov múčnych jedál," dodala na záver.
Autor: Nicol ŠESTINOVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.