návykov napr. na delenú stravu.
Prehodnoťte od základu svoj jedálniček. Čím viac si doprajte potraviny, ktoré v organizme vytvárajú hydroxidy a kyselinotvorné obmedzte na minimum.
Naučte sa potraviny rozdeľovať do troch či štyroch kategórií - bielkoviny (ryby, mäso, vajcia), uhľohydráty alebo tiež sacharidy (zemiaky, chlieb, banány) a neutrálne (niektoré tuky, zelenina a surové mäso). Štvrtú skupinu tvoria nevhodné potraviny (biele pečivo, sladkosti a iné). Tie úplne vynechajte.
Uvedomte si dôležitosť kombinovania. Zásadne nespájajte bielkoviny s uhľohydrátmi. Neutrálne zložky sa hodia ku všetkému, ale bývajú kaloricky hodnotné viac ako je to zdravé.
Vzdajte sa priemyselne upravovaných instantných potravín alebo konzervovaných pochutín. Obsahujú veľa chemických látok. Čerstvé sú predsa len chutnejšie.
Takmer zbytočné je počítanie kalórií a dodržiavanie prísnych diét. Delená strava stabilizuje hladinu cukru v krvi a preto sa stratia neprekonateľné pocity hladu a s tým spojené prejedanie.
(Xe)
Autor: Xe
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.