Američania a Česi päť, Slováci šesť kíl ročne.
Aké sú jej plusy? Okrem toho, že je sladká a má príjemnú chuť, pôsobí na mozog - uvoľňuje, vyvoláva pocity pokoja a odstraňuje stres, je rýchlym zdrojom energie pri únave. Spájame si ju s pozitívnymi zážitkami.
Aké má mínusy? Obsahuje tuk a cukor a práve tieto dve zložky spôsobujú, že priberáme na hmotnosti a tak si sami privolávame problémy z nadváhy, prípadne z obezity. Čokoláda sa predáva všade, takže môžeme maškrtiť, kedy sa nám zachce. Mali by sme si vedieť správne vybrať a tiež vedieť, že čím lacnejšiu čokoládu si kúpime, tým menej skutočnej čokolády obsahuje a teda aj menej látok, ktoré pomáhajú pri strese, únave, záťaži, hlade.
Kakao, ktoré je základom čokolády má posilňujúce, protisresové a protidepresívne účinky. Priaznivo pôsobí na mozog a jeho činnosť tým, že obsahuje theobronín a kofeín, ktoré podporujú schopnosť koncentrácie a stimulujú centrálny nervový systém a tiež činnosť srdca. Predovšetkým však uvoľňuje endorfíny, prirodzené opiáty, ktoré sa bežne vyplavujú napríklad počas sexuálneho styku a telesného cvičenia. Okrem toho kakao obsahuje tryptopan, látku, ktorá zvyšuje hladinu tzv. hormónu dobrej nálady - serotonínu.
Sú takí konzumenti čokolády, ktorí sa bez nej nezaobídu ani deň. Hovorí sa im čokoholici alebo aj závislí od čokolády. Netreba sa báť, že sa čokoláda stane skutočnou drogou - to by ste jej museli zjesť naraz dvanásť (!) kíl. Mali by sme pamätať na to, že pri prehnanom konzumovaní ohrozuje postavu. A keď začnete chudnúť, bude to najmä túžba po čokoláde, ktorá vás začne prenasledovať. Podľa odborníkov pri redukčnej diéte nie je najhorší hlad, ale chuťová deprivácia. Znamená to, že ľudia, ktorí majú sklon k nadváhe, sa musia vzdať takmer všetkého, čo tvorilo ich psychickú potravinovú závislosť. A to sú väčšinou práve sladké potraviny a psychická eufória, ktorú prinášajú. Pre ženy je to typické. Stačí sa pozrieť do cukrární - sedí tam oveľa viac žien než mužov a veru aj s nadváhou nad tanierom plno naloženým zákuskami, zmrzlinou a kopcom šľahačky. Nedokážu sa vzdať sladkostí ani ich obmedziť.
Mali by sme sa vzdať čokolády, ak sa nechceme obaliť tukovými vankúšikmi? Čokoláda má totiž okrem spomenutých plusov aj ďalšie pozitíva - ak to s ňou nepreháňate a jete naozaj kvalitnú čokoládu a nie sladké náhražky. Sú to látky, obsiahnuté v kakae, ktoré znižujú a to dosť významne možnosť oxidácie LDL, t.j. takzvaného zlého cholesterolu. Oxidovaný LDL sa pritom považuje za rizikový pri vzniku aterosklerózy. Kakaový prášok zároveň zvyšuje hladinu HDL, t.j. dobrého cholesterolu, takže znižuje riziko výskytu ochorenia srdca a ciev. Rastlinné polyfenoly v kakae tiež zlepšujú vstrebávanie minerálnych látok a vitamínov a potláčajú zápalové reakcie.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.