percentným džúsom alebo nektáru, mnohí nevedia, aký je medzi nimi rozdiel a ktoré sú kvalitnejšie. Už z označenia vyplýva, že stopercentný ovocný podiel je bez prísad, kým nektár má 25 - 60 percentný podiel ovocia, zvyšok je voda a obsahuje aj cukor. Dá sa povedať, že čím je vyšší ovocný podiel, tým je nápoj kvalitnejší a hodnotnejší. Ako nakupujeme ovocné šťavy?
* Nepodliehajte reklame a kupujte zásadne podľa informácií výrobcu na obale.
* Kupujte nápoje, ktoré nie sú prifarbené ani chemicky konzervované. Kvalitný koncentrát nepotrebuje chémiu, stačí pasterizácia.
* Nezabudnite skontrolovať dobu spotreby, ktorá je vyznačená na obale.
* Najlacnejšie je dvojlitrové balenie, najdrahšie sú 250 ml krabičky.
* Dávajte prednosť stopercentným džúsom aj keď nie sú také sladké ako nektáry. Obsahujú však viac vitamínov a ovocného cukru a lepšie osviežia.
Obľúbili ste si ďalší nápoj v krabici - ľadový čaj v presvedčení, že je to racionálny nápoj, lepší ako kola a iné limonády. Čo je vlastne ľadový čaj? Ako horúci, pozostávajúci z vody, cukru a prísad. Ako sme sa dočítali v "Stiftung Warentest", cukru má toľko ako cola - nápoje a iné sladené osviežujúce nápoje a to od 70 do 95 gramov na 1 liter. Cola - nápoje a limonády majú 80 - 115 gramov na 1 liter. Ak vypijete jeden liter ľadového čaju, nadopujete sa 300 - 400 kilokalóriami. Množstvo cukru presahuje odporúčanú dennú dávku cukru, teda asi 60 g. V niektorých nápojoch časť cukru nahrádzajú umelým sladidlom. Pokiaľ ide o čierny čaj, ten, ako vie každý, povzbudzuje, pretože obsahuje kofeín a theobromín. Aj ľadový čaj môže mať ľahko povzbudzujúci účinok, veď obsah kofeínu sa pohybuje od 32 do 157 mg na 1 liter. Je to menej, ako v zalievanom čaji (200 - 300 mg) ale približne rovnako ako v nápojoch obsahujúcich kofeín - napr. cola ho má asi 100 mg na 1 liter.
Ak ste sa rozhodli pre ľadový čaj, viete už, čo obsahuje a takisto by ste mali vedieť, že nie je vhodný pre deti. Sú domácnosti, kde to v lete pijú deti vo veľkom množstve. Je jednoduchšie pripraviť ovocný čaj a nechať ho vychladnúť. Okrem kalórií, kyslých emulgátorov, aróm a antioxidantov ušetríme aj peniaze.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.